Strani: 1

xsens sporočil: 268
[#2738039] 16.10.18 08:16
Odgovori   +    37
Študija temelji na statistiki - to pomeni, eni zelje, drugi meso, vsi pa segedin. Dejansko stanje pa nam pokaže, da so delavci v gospodarstvu na minimalcih, nekateri dobijo še bonuse in stimulacijo, strokovnjaki pa se morajo razdajati za podjetje za spodobno plačilo. Medtem v javnem sektorju starejši kader (55+) uživa v pridobljenih plačnih razredih, dodatkih in vso delo in odgovornost zvrača na mlajše kolege (< 40), katerih nemajhno število prekomerno dela za osnovno plačo - tako so odločili sindikati.
FIN-263888 sporočil: 108
[#2738040] 16.10.18 08:17
Odgovori   +    29
V javnem sektorju so ostali manj sposobni kadri zato je razumljivo, da so plačani manj kot bolj uspešni in sposobni.

Če kdo iz javnega sektorja meni, da je plačan slabo naj gre na trg preverit koliko je vreden. Kmalu bo s plačo (pre)zadovoljen !
FIN-379669 sporočil: 2.738
[#2738042] 16.10.18 08:41
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: FIN-379669 16.10.2018 08:41
V zasebnem sektorju so plače rasle s cca. 3,3 % povprečno letno, vendar NOMINALNO.
Če izločimo efekt 1,7% inflacije, pridemo na cca. 1,6% realno gor vsako leto.

Sklep: Povprečna rast GDP v tem času je bila cca. appr. 2,6%, kar pomeni, da so delavci deležni ustreznega dela realno narasle dodane vrednosti, problem je le v tem, ker država pobere najmanj 50% tega in zato je skozi plačo delavce težko motivirati, da delajo več in bolje, če veš, da pol izgubiš za JS, kjer meritev o uspeha dela praktično ni.
FIN-311684 sporočil: 18.060
[#2738044] 16.10.18 08:43
Odgovori   +    27
Pred začetkom pogajanj bi makroekonomisti in gospodarstvo morali povedati kakšen delež BDP se sploh lahko porabi za plače oz. za stroške zaposlenih v javnem sektorju. Danes se menda porabi 11% BDP, in če se doseže konsenz, da jim pripada 11%, kar pri 45 milijardnem BDP pomeni okoli 5 milijard na leto, naj v okvirju tega delijo kakor vedo in zmorejo.

Kako ugotoviti kakšen delež BDP pripada zaposlenim v javnem sektorju? Lahko, da lažje ne more biti, saj Slovenija ni osamljeni otok v Evropski uniji. Moramo se primerjati s primerljivo bogatimi državami po BDP po glavi prebivalca - Češko, Slovaško, Poljsko...državami, ki so nas tudi zaradi manjših stroškov javnega sektorja že prehitele po BDP per capita ali nas pospešeno dohitevajo, kajti te države za javni sektor porabijo 7%-8% BDP, kar pomeni, da več denarja ostane v gospodarstvu, ki iz evra ustvari več evrov, javni sektor pa iz porabljenega evra ne ustvari ničesar merljivega, kljub teoretiziranju raznih ekonomistov npr. Mazzucatove, ki javni sektor, ki z davki izplenjeni denar iz gospodarstva vlaga v šolstvo in zdravstvo, imenuje podjetna država, kar pomeni, da če javni sektor bolj in še bolj z davki duši in davi zasebno gospodarstvo, država postaja bolj podjetna ali če zaposleni v javnem sektorju imajo višje plače je javnosektrska država bolj podjetna, z drugimi besedami, če sindikati javnega sektorja izsilijo višje plače bo država še bolj podjetna !!!??? V bistvu so javnosektorski paraziti postali podjetniki, ta pravi podjetniki pa smo navadni davčni utajevalci, barabe in lopovi kot nam je lepo povedal Mesec.
mborsic4 sporočil: 1.050
[#2738053] 16.10.18 09:52
Odgovori   +    6
Najbol me boli ko omenjajo izobrazbo a za pogoje dela in delo škodlivo zdravju pa ih ne briga.Vzemite Nemčijo ali pa Austriju in pogledajte razliku med plačami v zasebnem sektorju in javno sekturu.Razzlike skoraj da ni in to zaradi tega da znajo delo ceniti in pri njih je vsako delo časno.Pri nas pa je važno koga poznaš in cel sistem je naravnan tako da kadija tuži i kadija sudi.Tisti kateri so pri koritu dobro živijo tisti drugi pa teško životarijo.Da pa so medicinske sestre premalo plačane to pa drži,o medicinskih sestrah samo dobro mišlenje.Nikoli ne morem pozabiti imel sem zlomleno hrptenico in sem prišel iz N Gorice v L jubljano na pregled.Teško sem sedel ko je to sestra to vidla mi je prepeljala voziček da sem si lahko ulegel in potem mi je prenesla kekse in vodo,mogoče tudi svojo malico.Zato tak človeški odnos do pacjenta se mora plaćati ,magari z dinarjem se to teško poplača.Meni je takrat tako dejanje bilo vredno več kot cela plača,pa magari nisem bil ne lačen ne žejen.Zato lahko rečem da na traumi v kliničkem centru so sestre če ih plačamo z zlatom je to premalo.Lahko rečem samo z velikimi črkami HVALA sestra nikoli te ne bom pozabil.
vampp sporočil: 60
[#2738058] 16.10.18 10:06
Odgovori   +    20
Razlike v plačnih povprečjih med javnim in zasebnim sektorjem izhajajo zlasti iz razlik v izobrazbeni strukturi zaposlenih (v javnem sektorju ima 60 odstotkov zaposlenih visoko izobrazbo).
O dodani vrednosti pa ne duha, ne sluha. Važno, da je v roki neka brezvezna diploma. Vsi vemo, da je javni sektor sinonim za socializem: neučinkovitost, varnost zaposlitve, redna napredovanja, dodatki od A do Ž, in služba za nedoločen čas do penzije. V nekaterih sferah JS-ja pa tudi nenormalno dolgih dopustih. Skrajni čas, da se dele JS-ja privatizira in prevetri to smrdljivo čorbo.
aleksander sporočil: 3.216
[#2738090] 16.10.18 11:22
Odgovori   +    7
Javni sektor ima najbrž več zaposlenih z visoko izobrazbo kot realni sektor. Vprašati pa se je potrebno, če razne diplome tipa "fakulteta za neuporabne študije" in podobno, ustrezajo samo kriteriju izobrazbe, dejanska strokovnost pa je nepomembna. Realni sektor filtrira tudi ta del. Zaradi zaščitenosti javnega sektorja prihaja do dveh paradoksov: plače gredo ob stampedu "uravnavanja plačnih nesorezmerij" v nebo, množijo se kadri, sami sebi določajo pogoje. Nihče noče in ne zna preverjati njihove učinkovitosti, kot to nasprotno počne realni sektor. Kot sem že nekajkrat komentiral: javni sektor ima določene zaščite, zato bi moral nujno sprejeti tudi slabše plače od tistih, ki jim te plače zagotavljajo.
VBMS sporočil: 404
[#2738212] 17.10.18 08:16
Odgovori   +    4
Delam v zasebnem sektorju že 20 let in na magisterij znanosti ali na univ.diplomo ne dobim niti centa. Delodajalca samo zanima, ali je delo učinkovito, pravočasno in pravilno opravljeno. To, da si v javnem sektorju samo zaradi izobrazbe že avtomatsko bolje plačan, je zgrešeno! Tako se v JU pogosto zaposlujejo ljduje, ki bi v gospodarstvu na podlagi svojega znanja, izkušenj, pripadnosti, zagnanosti, produktivnosti itd. prejeli bistveno slabše plačilo. Mimogrede - v zadnjih 5 letih se mi je plača povišala za 4,2%. Pripada mi 26 dni dopusta. Na bolniško grem redko. Kaj bi mi pripadalo v javnem sektorju, za koliko se bi mi tam povišala plača v zadnjih 5 letih? A gremo kar vsi delat v JU, kdo bo pa sploh še ustvarjal realno vrednost, ki se potem porazdeli po drugih sektorjih?

Strani: 1