Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek (Ne)političnost gospodarstva

Strani: 1

schodr sporočil: 2.555
[#2737673] 13.10.18 09:00
Odgovori   +    17
Izjave iz "domnevno nevtralnih tožilskih ust, ki izvabljajo politikantske klice k obračunu s kapitalom" imajo še nek kontekst . Ta ista tožilska usta so bila v postopkih pred sodišči udeležena v odmevnih sporih, da ne govorimo o pompoznih izjavah tožilca pred sodno palačo in vprašanje, ki se postavlja samo po sebi je ali je konkretni tožilec zastopal interese države ali "stare novorazredne politike" in v imenu katerih "interesov" so bile izdane sodbe. Nimamo problema samo na nivoju posameznih pozornosti in funkcij željnih funkcionarjev temveč v celotnem pravosodju. Sicer pa tudi v ostalih dveh samostojnih vejah oblasti nismo brez problemov in eden večjih problemov je, da vse tri neodvisne veje oblasti tesno sodelujejo in povezujejo po izbranih posameznikih, ko je potrebno nastopiti zoper posamezne državljane ali izbrane gospodarske družbe. O delu četrte neformalne veje oblasti in njenih povezavah in njeno piarovsko vlogo za "staro novorazredno politiko" pa verjetno kdaj drugič.
miranbr sporočil: 86
[#2737675] 13.10.18 09:20
Odgovori   +    12
Bravo Matej. Jasno, kratko in jedrnato v bistvo
FIN-311684 sporočil: 18.051
[#2737676] 13.10.18 09:22
Odgovori   +    24
Nekdo je rekel, brez, da bi razložil kriterije, da je v Sloveniji slabih 25% podjetij (gospodarstva) pod kontrolo (v lasti) tujih lastnikov, dobrih 25% kontrolira in lasti slovenska država, 50% pa kontrolirajo in lastijo slovenski zasebniki. Tudi če so številke bolj okrogle in nenatančne po nejasnih kriterijih lahko opazimo trend povečevanja tuje lastnine in s tem zmanjševanje vpliva državne lastnine, kar so strategi Levice ugotovili in seveda v želji, da se zmanjša vpliv tuje lastnine v povezavi z zasebno lastnino, grozijo z nacionalizacijo in podržavljanjem zasebne lastnine, ker le tako ohranjajo svojo politično moč. Mi, ki pa smo na drugi podjetniški strani si lahko le želimo preoblikovanje slovenske desnice v konzervativno stranko po vzoru ameriških konservativcev, ki bo zaščitnica zasebnega kapitala in ostra nasprotnica od države kontroliranih javnih služb (zdravstva, šolstva...) in seveda, močne socialne države.
wesko sporočil: 50
[#2737679] 13.10.18 09:40
Odgovori   +    7
"Danes imamo politično stranko, ki večino svojega političnega kapitala pridela na strašenju pred kapitalom, neoliberalizmom in ki odkrito poziva k nacionalizaciji ter uvedbi venezuelskega modela."
Avbelj bi lahko vedel, da se je austerity liberalizmu, ki ga zagovarja politična stranka, že pred več leti odrekel sam IMF, ter da davčno prestrukturiranje, ki ga zagovarja politična stranka, ni nasvet iz Latinske Amerike, temveč iz pariškega OECD-ja.
In sedaj že res smešno in infantilno lajanje v luno o nacionalizaciji in Venezueli - s tem se pač še enkrat več deklarira za političnega pamfletista. Vsakdo, ki pač opazarja da je potrebno omejiti vpliv kapitala v razmerju do drugih tržnih deležnikov in institucij, še ni ekstremni levičar. Koristno bi bilo, da malce prouči programe preostalih socildemokratskih strank po Evropi. Če pa pozno ponoči s paternoštrom v rokah prebira zgolj Orbanov politični manifest in domače SDS čtivo, potem naj bo to njegova intimna fantazija. Ni mi jasno, zakaj moramo to nonstop brati v finančnem časopisu.


"Lastninska pravica je politična pravica par excellence."
Ne bo popolnoma držalo, kar bi resen pravnik, ki želi biti celo ustavni pravnik, moral vedeti.
Ustava - 67. člen
(lastnina)
Zakon določa način pridobivanja in uživanja lastnine tako, da je zagotovljena njena gospodarska, socialna in ekološka funkcija.

Ustava - 69. člen
(razlastitev)
Lastninska pravica na nepremičnini se lahko v javno korist odvzame ali omeji proti nadomestilu v naravi ali proti odškodnini pod pogoji, ki jih določa zakon.
(pisrs.si/Pis.web/pre...?id=USTA1)

"Danes, ko več kot 80 odstotkov slovenskega BDP podjetja izvozijo na tuje trge..."
Avbelj dokazuje, da je ob tem, da je politično pristrani pisec pamfletov, tudi ekonomski analfabet. Izjava je nesmiselna - ko kak makro agregat primerjaš z BDP-jem, potem je treba dati zadeve na ustrezen skupni imenovalec. V razmerju do BDP-ja lahko primerjamo samo neto izvoz (EX - Im) in potem lahko za SLO rečemo, da se v tujino izteče cca. 9,7% v Sloveniji ustvarjene dodane vresnosti oz. BDP-ja (podatek po SURS-u za l. 2017 - 43 mrd EUR BDP in 4,18 mrd EUR neto izvoza; www.stat.si/StatWeb/...ndex/7625)
AndrejUmek sporočil: 17
[#2737688] 13.10.18 10:51
Odgovori   +    20
Po mojem ni nevarno, če se neka politično izolirana, ekstremna stranka zavzema za venecuelizacijo Slovenije. Skrajno nevarno pa postane, ko se stranke demokratičnega loka začnejo povezovati s to stranko. Le upam lahko, da zgodovine ne bomo ponavljali. V letih med 1. in 2. svetovno vojno sta dva ekstremizma komunizem in fašizem v mnogih evropskih državah najprej razklala in nato uničila demokracijo. Bojim se, da se sedanja vladna koalicija iz tega scenarija ni nič naučila,
EKSPROPRIACIJA sporočil: 79
[#2737690] 13.10.18 11:16
Odgovori   +    26
Zadnja sprememba: EKSPROPRIACIJA 13.10.2018 11:20
Sistemska nacionalizacija podjetij po drugi svetovni vojni v Jugoslaviji je za tedanje lastnike pomenil ekonomski holokavst. Židom mahati pred očmi s svastiko, še dandanes ni kulturno in etično, marsikje pa tudi kaznivo. Dandanes omenjati podjetnikom razlastitev je enako, kot židom pred očmi mahati s svastiko. Financam predlagam, da izračunajo dinamično vrednost kakšnega podjetja odvzetega leta 1946. Večina dedičev, ki je nazaj dobila odvzeto premoženje, je verjetno dobila samo kakšen odstotek odvzete vrednosti. Druga tragedija pa je zaviranje in načrtno onemogočanje potencila zasebnih malih podjetnikov v Jugoslaviji. Veliko zasebnih tovarn, ki bi še danes dajala delo mnogim Slovencem in Slovencem, ki so odšli in še odhajajo v tujino, ni nastalo zaradi tega sistemskega onemogočanja sposobnih ljudi v Jugoslaviji. Zato smo še vedno del vzhodne Evrope in Balkana in vprašanje je, če se bomo sploh kdaj uspeli izviti iz tega jugoslovansko pogojenega zaostanka. Politično vodilni razred KPJ je vse podredil lastnemu ustoličenju in obstanku na oblasti. Vse za ceno lastnega obstanka na oblasti. Tudi zgoraj opisana dva ekonomska holokavsta.
miranbr sporočil: 86
[#2737699] 13.10.18 13:00
Odgovori   +    9
Ne pozabiti, da je v napovedani vojni proti politicno neodvisnem gospodarstvu poleg Levice, SD in Desusa tudi SMC, po cinicni izjavi vodje poslanske skupine, da politiko dolocajo oni.
slovenecnb1 sporočil: 3.007
[#2737723] 13.10.18 16:20 · odgovor na: wesko (#2737679)
Odgovori   +    5
[wesko]

"Danes, ko več kot 80 odstotkov slovenskega BDP podjetja izvozijo na tuje trge..."
Avbelj dokazuje, da je ob tem, da je politično pristrani pisec pamfletov, tudi ekonomski analfabet. Izjava je nesmiselna - ko kak makro agregat primerjaš z BDP-jem, potem je treba dati zadeve na ustrezen skupni imenovalec. V razmerju do BDP-ja lahko primerjamo samo neto izvoz (EX - Im) in potem lahko za SLO rečemo, da se v tujino izteče cca. 9,7% v Sloveniji ustvarjene dodane vresnosti oz. BDP-ja (podatek po SURS-u za l. 2017 - 43 mrd EUR BDP in 4,18 mrd EUR neto izvoza; www.stat.si/StatWeb/...ndex/7625)
Ne vem kaj statistika dela
Revoz 1 miljarda
krka 1 miljarda
Gorenje 1 miljarda
Adria mobil pol miljarde

Skupni izvoz Slovenije v tujino je polovica BDP čez palec 25 miljard

kje si ti teh 9,7% prvleku mi ni jasno ker tudi logika govori d anas je samo dva miljona in od prodaje doma vsi crknemo razen javni sektor
wesko sporočil: 50
[#2737725] 13.10.18 16:39 · odgovor na: slovenecnb1 (#2737723)
Odgovori   +    0
[slovenecnb1]
> [wesko]

>
> "Danes, ko več kot 80 odstotkov slovenskega BDP podjetja izvozijo na tuje trge..."
> Avbelj dokazuje, da je ob tem, da je politično pristrani pisec pamfletov, tudi ekonomski analfabet. Izjava je nesmiselna - ko kak makro agregat primerjaš z BDP-jem, potem je treba dati zadeve na ustrezen skupni imenovalec. V razmerju do BDP-ja lahko primerjamo samo neto izvoz (EX - Im) in potem lahko za SLO rečemo, da se v tujino izteče cca. 9,7% v Sloveniji ustvarjene dodane vresnosti oz. BDP-ja (podatek po SURS-u za l. 2017 - 43 mrd EUR BDP in 4,18 mrd EUR neto izvoza; www.stat.si/StatWeb/...ndex/7625)

Ne vem kaj statistika dela
Revoz 1 miljarda
krka 1 miljarda
Gorenje 1 miljarda
Adria mobil pol miljarde

Skupni izvoz Slovenije v tujino je polovica BDP čez palec 25 miljard

kje si ti teh 9,7% prvleku mi ni jasno ker tudi logika govori d anas je samo dva miljona in od prodaje doma vsi crknemo razen javni sektor
Daj, ce bo slo, se enkrat preberi moj zapis...
Namig: Neto izvoz = izvoz - uvoz.
Govoriti, kot je Avbelj, da izvozimo 80% BDP je nesmisel. Ker potem bi doma pa res stradali in ziveli v pomanjkanju.
Mleben sporočil: 1.060
[#2737783] 14.10.18 12:11
Odgovori   +    9
Smo torej de facto v socializmu? Izgleda da smo zopet. Karkoli že ugotavljate tu, iz vsega prihaja resignirana ugotovitev, dase in da ni č nihče ne more ukreniti proti. Mislili smo, da je lastnina zaščitena in da sistem najprej brani okradenega pred kradljivcem. Pa smo našli pot, da lastnina ni močnejša od socialne delitve povprek strankam in osebam. V demokraciji, kjer je lastnina in osebna odgovornost nad tem, lastnina voli tistega, ki bo vodil politiko ki najpraj spoštuje lastnino in njegov glas. Pri nas pa nemaniči in neuspešneži brez vsega gredo v politiko zato, da na oblasti jemljejo lastnino in si jo podelijo, kar ostane pa še razdelijo komu drugemu, na glasove volilcev pa pozabijo do naslednji volitev. Zato tudi ni čudno, da Mesec lahko naredi skoraj koalicijo z vsemi kao ostalimi demokratičnimi strankami. Ker so tudi tam enaki nesposobni nemaniči. Se oproščam izjemam, če jih je še kaj, in jim izrekam sožalje.
najobj sporočil: 26.518
[#2737866] 15.10.18 10:11
Odgovori   +    1
... Danes imamo politično stranko, ki večino svojega političnega kapitala pridela na strašenju pred kapitalom, neoliberalizmom in ki odkrito poziva k nacionalizaciji ter uvedbi venezuelskega modela. ...

... OK, sicer tole njegovo "umetniško svobodo" razumem, ne razumem pa, da Avbelj ne razume, da je Levica nastala kot rahlo zakasneli odgovor na vse tisto, kar Avblej v članku je napisal in še bolj kot odgovor na vse tisto, kar Avblej v članku ni napisal, ker iz svojega varnega z "glavarino" financiranega profesorskega stolčka ne vidi, in sicer da je poleg množice oropanih in ponižanih "samoupravljalcev" danes med mladimi nastal novi brezpravni razred prekarcev, ki s socializmom nimajo nič, ampak so produkt požrešnega globalnega neoliberalizma, ki bo v svoji požrešnosti z neusmiljenim izkoriščanjem ljudi in okolja kmalu požrl tudi sam sebe ...
kzupanc sporočil: 8.123
[#2737881] 15.10.18 11:14
Odgovori   +    2
Zelo zelo dobra kolumna.
EKSPROPRIACIJA sporočil: 79
[#2738045] 16.10.18 08:44 · odgovor na: najobj (#2737866)
Odgovori   +    1
Stopnja egalitarnosti je v RS najvišja v EU. Stopnja revščine v RS je v spodnji tretjini v EU, EU pa je v svetu po tem kazalcu dobro pozicionirana. Indeks človekovega razvoja je v RS na robu 10% najboljših držav na svetu. Generalno smo znotraj ali na robu 10% držav, kjer se najbolje živi na svetu.
7 mrd ljudi, biti znotraj 700 mio ljudi, ki najbolje živijo na svetu je za povprečnega Slovenca po mojem soliden rezultat. Ekstremne vrednosti so v Sloveniji porezane navzgor in navzdol. Miljarderja Slovenci nimamo nobenega, po blaženju stopnje revščine, na drugi strani, pa smo znotraj 10% najbolj uspešnih na svetu. Po mojem je možno delati še mikro popravke sistema in družbe, veliki koraki, da ne rečem Veliki skoki (glej Mao Zedong), nas lahko spet pripeljejo v kakšen eksperiment, kot je bil socializem (1945 - 1991).
najobj sporočil: 26.518
[#2738060] 16.10.18 10:12 · odgovor na: EKSPROPRIACIJA (#2738045)
Odgovori   +    0
[EKSPROPRIACIJA]
Stopnja egalitarnosti je v RS najvišja v EU. Stopnja revščine v RS je v spodnji tretjini v EU, EU pa je v svetu po tem kazalcu dobro pozicionirana. Indeks človekovega razvoja je v RS na robu 10% najboljših držav na svetu. Generalno smo znotraj ali na robu 10% držav, kjer se najbolje živi na svetu.
7 mrd ljudi, biti znotraj 700 mio ljudi, ki najbolje živijo na svetu je za povprečnega Slovenca po mojem soliden rezultat. Ekstremne vrednosti so v Sloveniji porezane navzgor in navzdol. Miljarderja Slovenci nimamo nobenega, po blaženju stopnje revščine, na drugi strani, pa smo znotraj 10% najbolj uspešnih na svetu. Po mojem je možno delati še mikro popravke sistema in družbe, veliki koraki, da ne rečem Veliki skoki (glej Mao Zedong), nas lahko spet pripeljejo v kakšen eksperiment, kot je bil socializem (1945 - 1991).
... čuj, moja poanta je sicer drugje, ampak ko si glih pri statistiki, sirotinji v Sloveniji bolj malo pomaga, če je v Afriki še večja sirotinja ...

Strani: 1