Strani: 1

murje sporočil: 3.639
[#2732985] 10.09.18 09:42
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: murje 10.09.2018 09:52
DROGAKOLINSKA d.d. - še pomnite leto 2008

Po že opravljenih velezdružitvah in napovedani optimistični prihodnosti,so sedaj začeli z opuščanjem nekaterih programov, kar bo tudi privedlo do odpuščanja 300 delavcev, ki so za to situacijo najmanj krivi:

Vodstvo Droge Kolinske je v sredo zaposlene v treh proizvodnih obratih, v Izoli, Središču ob Dravi in na Mirni, obvestilo, da so s prvim aprilom začeli s prodajo nekaterih blagovnih znamk. V primeru, da jim blagovnih znamk – na primer začimb Maestro, čaja 1001 cvet, riža Zlato polje, čokoladnega namaza Viki – do konca letošnjega leta ne bo uspelo prodati, bodo določene obrate zaprli, smo izvedeli iz neuradnih virov. To pa pomeni, da bo brez službe ostalo okoli 300 delavcev. Droga Kolinska pod vodstvom predsednika uprave Slobodana Vučićevića je v letošnjem letu odpustila že 118 delavcev. Če Drogi Kolinski ne bo uspelo prodati določenega števila blagovnih znamk, lahko brez dela ostane še 300 delavcev. »V tem trenutku smo prepričani, da bomo našli nove lastnike za vse programe in blagovne znamke, ki jih prodajamo. Če bi se zgodilo, da za katerega od programov ne najdemo novega lastnika, bomo dokončno odločitev o prihodnosti programa sprejeli do konca tega leta. Za zaposlene, ki ne bodo dobili zaposlitve pri novem lastniku, bo pravočasno pripravljen ustrezni socialni program,« pojasnjujejo v Drogi Kolinski. Po besedah predsednika sveta delavcev Droge Kolinske Dušana Lorenčiča so v jih v Drogi Kolinski obvestili, da bodo pri iskanju novih lastnikov imeli prednost tisti, ki bodo skupaj z blagovnimi znamkami pripravljeni prevzeti tudi zaposlene. Pri tem opozarja, da mora uprava 30 dni pred prodajo za prodajo posameznih obratov dobiti tudi soglasje sveta delavcev. Naj spomnimo, da je bilo zaradi prekinitve licenčne pogodbe z multinacionalko Unilever 118 zaposlenim Droge Kolinske na začetku letošnjega leta že odpovedano delovno razmerje. Po Lorenčičevih besedah je Droga Kolinska delavce v tem primeru korektno odpustila, hkrati pa so nekdanje zaposlene tudi dodatno finančno stimulirali. Potem ko je mesto predsednika uprave Droge Kolinske pred enim letom prevzel Slobodan Vučićević, so v Drogi Kolinski spremenili strukturo družbe, tako da so jo razdelili na šest poslovnih enot: topli napitki, pijače, vode, prigrizki oziroma slaščičarski program soko štark, otroška hrana, delikatesni namazi (argeta) in prehrambni dodatki. Na vprašanje, ali zaradi prodaje blagovnih znamk zdaj že spet spreminjajo strukturo družbe, v Drogi Kolinski odgovarjajo: »Strukture družbe ne spreminjamo, ampak pristopamo k omejenemu številu največjih proizvodnih programov. Prodaja določenih blagovnih znamk vključuje vse programe iz poslovnih enot prehrambeni dodatki in otroška hrana ter del poslovne enote topli napitki. To pomeni, da bo Droga Kolinska po izvedenem zmanjšanju števila programov organizirana v štirih poslovnih enotah.« Ko bo Droga Kolinska prodala nekatere blagovne znamke, bo v Sloveniji od 800 zaposlenih zaposlovala le še 500 delavcev.
www.dnevnik.si/poslo...k//310628/

Dokapitalizacija in lastniška konsolidacija ter scenarij medsebojnih nakupov lastninskih deležev se uspešno nadaljujejo:

Vučićević petodstotni lastnik Droge Kolinske Beograjsko podjetje NCA Investment Group, ki je v lasti predsednika uprave Droge Kolinske Slobodana Vučićevića, je prejšnji mesec dokapitaliziralo Drogo Kolinsko v višini 11,77 milijona evrov in na tak način pridobilo petodstotni lastniški delež Droge Kolinske. Droga Kolinska je od predsednika uprave Droge Kolinske Slobodana Vučićevića odkupila manjšinske deleže v nekaterih hčerinskih podjetjih skupine Droge Kolinske, po drugi strani pa je Vučićević postal petodstotni lastnik Droge Kolinske. Lastniški vstop Vučićevića v Drogo Kolinsko je posledica dogovora, da Droga Kolinska od njega odkupi manjšinske deleže v hčerinskih podjetjih v družbi Grand Prom in Soko Štark, ki so del skupine Droga Kolinska. »Na podlagi pogodbe pa mora Vučićević del kupnine nameniti za nakup novoizdanih delnic Droge Kolinske. Gre za 735.447 delnic po ceni 16 evrov za delnico, kar je skupaj 11,76 milijona evrov,« razlagajo v Drogi Kolinski. Ker Droga Kolinska ne razpolaga z lastnimi delnicami, je bilo mogoče ta del plačila izvesti samo z izdajo novih delnic oziroma z dokapitalizacijo, dodajajo. Spomnimo, da je Droga Kolinska leta 2005 za 75-odstotni delež družbe Grand Prom plačala Vučićevićevemu podjetju NCA Investment Group 58 milijonov evrov, pred kratkim pa je od njega odkupila še preostali delež Grand Proma. Za nakup tega deleža je konec lanskega leta izdala za 30 milijonov evrov obveznic, ki sta jih med 16 vlagatelji kupila tudi Kapitalska in Slovenska odškodninska družba. V Drogi Kolinski še pojasnjujejo, da zaključujejo lastniško konsolidacijo vseh hčerinskih podjetij, ki se uvrščajo v skupino Droga Kolinska. Vučićević gradi hotelski kompleks Slobodan Vučićević je na Srebrnem jezeru v Srbiji oktobra lani začel graditi hotelski kompleks, vreden 40 milijonov evrov, poroča srbski medij B92. Po Vučićevićevih besedah se bo hotel s kongresnim centrom in bazeni raztezal na 30.000 kvadratnih metrih. V kasnejši fazi bi morala gradnja pritegniti tudi druge investitorje, tako da bi turistični kompleks Silver Lake Investment vključeval dva hotela, golf in druga športna igrišča, bazene, vile in apartmajsko naselje, marino, vodni park, stezo za karting in druge zabavne vsebine www.dnevnik.si/poslo...nik/319181

Čeravno že opuščene in legendarne blagovne znamke začimb Maestro, čajev 1001 cvet, riž Zlato polje in čokoladni namaz Viki programi,so jih še danes željni marsikje, prav tako, bi jih radi videli tudi v tujih konkurenčnih podjetjih:

Za nakup blagovnih znamk Droge Kolinske se zanima Žito Rok za oddajo ponudb za nakup nekaterih blagovnih znamk Droge Kolinske, in sicer začimb Maestro, čaja 1001 cvet, riža Zlato polje ter čokoladnega namaza Viki, se je iztekel prejšnji teden. Podobno kot vprašanja, kdaj se izteče razpis, v Drogi Kolinski tudi ne komentirajo, koliko ponudb so prejeli za nakup posameznih blagovnih znamki in kdo vse so ponudniki, češ da so vsem potencialnim kupcem obljubili zaupnost podatkov do zaključka postopka. Po neuradnih informacijah naj bi za blagovni znamki Maestro in Zlato polje med drugimi oddala ponudbo družba Žito. Ali to drži in kaj je razlog za takšno odločitev, smo hoteli vprašati predsednika Žitove uprave Iztoka Bricla, vendar je bil nedosegljiv. Kot smo že poročali, se za blagovni znamki Zlato polje in 1001 cvet zanima tudi hrvaška družba Atlantic Grupa, ki je med drugim lastnik blagovne znamke Cedevita. To so v Atlantic Grupi zanikali. Ali so poleg blagovnih znamk Droge Kolinske predmet prodaje tudi nepremičnine, koliko kvadratnih metrov merijo nepremičnine in podobno, nam v Drogi Kolinski zdaj niso odgovorili. Spomladi pa so pojasnili, "da bo prodaja zasnovana kot prodaja dejavnosti, ki vključuje tudi prenos ustreznih poslovnih sredstev". Podobno kot vprašanja, kdaj se izteče razpis, v Drogi Kolinski tudi ne komentirajo, koliko ponudb so prejeli za nakup posameznih blagovnih znamki in kdo vse so ponudniki, češ da so vsem potencialnim kupcem obljubili zaupnost podatkov do zaključka postopka. Po neuradnih informacijah naj bi za blagovni znamki Maestro in Zlato polje med drugimi oddala ponudbo družba Žito. Ali to drži in kaj je razlog za takšno odločitev, smo hoteli vprašati predsednika Žitove uprave Iztoka Bricla, vendar je bil nedosegljiv. Kot smo že poročali, se za blagovni znamki Zlato polje in 1001 cvet zanima tudi hrvaška družba Atlantic Grupa, ki je med drugim lastnik blagovne znamke Cedevita. To so v Atlantic Grupi zanikali. Ali so poleg blagovnih znamk Droge Kolinske predmet prodaje tudi nepremičnine, koliko kvadratnih metrov merijo nepremičnine in podobno, nam v Drogi Kolinski zdaj niso odgovorili. Spomladi pa so pojasnili, "da bo prodaja zasnovana kot prodaja dejavnosti, ki vključuje tudi prenos ustreznih poslovnih sredstev".
www.dnevnik.si/tiska...nik/338469

Za te danes že legendarne blagovne znamke, ne bi niti pomislili, da jih bomo kar tako opustili:

Droga Kolinska prodaja še eno blagovno znamko; Čokolešnik gre v hrvaške roke
Droga Kolinska je program žitnih kosmičev pod blagovnima znamkama Čoko in Čokolešnik prodala hrvaški družbi Podravka iz Koprivnice. Ta bo s 1. januarjem 2009 prevzela vse blagovne znamke in ustrezna poslovna sredstva, je Droga Kolinska danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Podravka z omenjenim nakupom širi ponudbo žitaric za zajtrk in sledi strateški usmeritvi krepitve tržnega položaja, je komentiral predsednik uprave Podravke Zdravko Šestak. Članica uprave Droge Kolinske Milena Štular pa je izrazila zadovoljstvo, ker so "našli lastnika, ki bo v zadovoljstvo potrošnikov zagotovil nadaljnji razvoj programa žitnih kosmičev". Gre za tretjo v nizu prodaj malih programov, ki jih je Droga Kolinska napovedala v letošnjem aprilu. Odločitev o prodaji je rezultat spoznanja, da Droga Kolinska ne razpolaga z dovolj sredstvi za zagotovitev dolgoročne prihodnosti vseh svojih proizvodnih programov in blagovnih znamk. V družbi pričakujejo, da bodo do konca tega leta prenesli na nove lastnike tudi preostale manjše programe, ki jih prodajajo. Prihodke od prodaje proizvodnih programov bo Droga Kolinska uporabila za naložbe v osrednje proizvodne programe in zmanjšanje zadolženosti skupine. Prodaja programa žitnih kašic za zaposlene Droge Kolinske v Mirni ne prinaša sprememb, ker ti ostajajo vključeni v proizvodnjo izdelkov znamke Bebi, so zatrdili v Drogi Kolinski.
www.dnevnik.si/poslo...1042211571

Po opuščanju že legendarnih blagovnih znamk, bodo sledila odpuščanja, nič hudega slutečih in krivih delavcev:

Pisma iz Droge Kolinske
V Drogi Kolinski med zaposlenimi vlada neprijetno vzdušje, usposobljeni kadri bežijo, vsaj trije zaposleni na mesec sodelavcem napišejo poslovilna pisma. V Drogi Kolinski odliva kadrov ne komentirajo. Naložba v Izoli je razumska Nova tovarna. "Menim, da naložba Droge Kolinske v Izoli ni bila neracionalna odločitev, saj je zgrajena po sodobnih standardih in jo je mogoče brez večjih stroškov tudi razstaviti in preseliti," pravi agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Po njegovih besedah je mogoče tudi lokacijo v Izoli dobro unovčiti. Nepremičnine (predvsem pa ljubljansko zemljišče Kolinske) so bile sicer pomembna motivacija Istrabenzovega prevzema. Cilj Droge Kolinske je postati največje prehrambno podjetje v regiji. Število zaposlenih pa se je v dveh letih znižalo s 3700 na slabih 2300. Neuradne informacije, da iz Droge Kolinske vztrajno bežijo usposobljeni kadri, je sindikalni zaupnik Tomaž Hribar komentiral: "Vsak mesec dobim po elektronski pošti vsaj tri sporočila sodelavcev, da zapuščajo podjetje." Aleš Kuhar, poznavalec s področja živilske industrije, pa meni, da gre pri Drogi Kolinski za žalostno zgodbo za zaposlene, a logično posledico združitve gospodarskih družb in njunega prestrukturiranja. Odide, kdor ima kam "Vzdušje med zaposlenimi je na tleh. Tisti, ki so imeli kam iti, so že zdavnaj šli," pripoveduje Tomaž Hribar. Delavci zdaj čakajo na 15. oktober, ko jim je uprava Slobodana Vučićevića obljubila, da jih bo obvestila o prodaji nekaterih manj dobičkonosnih programov, s katerimi je povezana usoda okrog 300 delavcev. S kupnino okoli 55 milijonov evrov naj bi pokrili del od 200 milijonov evrov dolga. Medtem pa so v sindikatu še izvedeli, da bodo program soli, pri katerem dela 29 delavcev, najverjetneje izločili v hčerinsko družbo, saj je edini interesent – podjetje Soline (v lasti Mobitela) – zanj ponudil premalo.

*** 200 milijonov evrov dolga bodo delno pokrili s prodajo nekaterih programov. Rešitev le odprodaja Aleš Kuhar, agrarni ekonomist z ljubljanske biotehniške fakultete, vidi edino rešitev za Drogo Kolinsko v odprodaji preštevilnih blagovnih znamk in usmeritvi v le nekaj ključnih. "To sta predvsem program pijač zaradi uveljavljenih znamk Donata in Cockte in izdelki iz mesne predelave, na primer Argeta," meni. Pri proizvodnji kave in otroške hrane pa je konkurenca velikih igralcev na globalnem trgu zelo močna. "Krčenje števila zaposlenih me s tega vidika ne preseneča," pravi. Kuhar sicer meni, da je bila združitev Droge in Kolinske pod taktirko Istrabenza namenjena predvsem drugim interesom in ne dobrobiti živilske industrije. V Drogi Kolinski molčeči "Dokler potekajo pogajanja, procesa ne komentiramo. Še vedno pričakujemo, da bodo prenosi programov na nove lastnike končani do konca leta," so o odprodaji programov včeraj povedali v Drogi Kolinski.
www.zurnal24.si/cms/...l?id=69472

BOB DNEVA

"Izrinjanje malih delničarjev. To je pač zgodovina te družbe. Nekdo bi sicer rekel, kupili smo samostojnost, kupili smo kapitalizem, pa nismo vedeli, kaj smo kupili in v kaj smo šli."
Franc Trček, poslanec ZL
Petek, 09. September 2016
www.vecer.com/6255512

BOB DNEVA

"Imate ljudi, ki so si v tranzicijskem obdobju spretno skovali kapitalske dobičke, sesuli podjetja, spravili delavce na ceste, danes pa se igrajo socialne storitve."
Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec
Sobota, 13.maj 2017
www.vecer.com/bob-dneva

MISEL DNEVA

V primerih kolektivnih odpuščanj, ki v Sloveniji niso redka, odpuščeni delavci nimajo učinkovitega pravnega varstva glede na veljavno zakonodajo v naši državi.
Maja Vagaja, odvetnica
Ponedeljek, 10.september 2018
www.primorske.si

MISEL DNEVA

Kdor trdi, da je pravica na svetu, je neozdravljivo bolan na možganih - in v tem leži prekletstvo človeka, samo grabil bi in zlobno užival.
FILIP JURKOVIČ (1877-1938), v svojem vojnem dnevniku s soške fronte
www.primorske.si

Strani: 1