Strani: 1

FIN-311684 sporočil: 16.855
[#2732875] 08.09.18 22:33
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: FIN-311684 08.09.2018 22:53
Žal nič ne bo pomagalo, ker Mesec, Čegevara, Oliva, Trčenjak...sploh ne potrebujejo podjetnikov, tisti, ki pa so, bodo nacionalizirani. Kako bo potekalo Meščevo podržavljenje družbe Pišek HSF? Eno jutro bo gospod Peter Pišek vstopil v pisarno in bo tam videl neznano mladenko Olivo, ki bo nekaj z nogami na njegovi pisalni mizi luftala in mozoljastega fantiča Lunatika, ki se bo ob razgledu na kosmato Olivo praskal po polnih jajcih (in malo pozabil na na vaško punco, ki niti bicikla nima), ker mu Oliva ne da...Ostalo je opisal pisatelj, esejist in aforist Žarko Petan (1929–2014) v svojem »Hotel Dubrovnik«:
»Nekaj minut pred pol sedmo zjutraj sta bila pred vhodom v kavarno (Kavarna Astoria v Mariboru o.p.) mladenka, napravljena po vojaško, ter možakar v civilni obleki. Točno ob uri, šlo je za koordinirano akcijo, je svojemu tovarišu zašepetala: "Zdaj!" Ta je odsunil vrata in v naslednjem hipu sta že bila v kavarni.
"Kje je lastnik?" je ostro vprašala mladenka.
"Šel je na trg. Kavarno odpiramo ob sedmih," je odvrnila snažilka, ki je takrat čistila prostore.
"Pojdite ga iskat! Pri tej priči!"
Ko je oče čez dobre pol ure vstopil v svojo pisarno, je ugledal mladenko v škornjih, ki je pregledovala dokumente na mizi.
"Kaj … kaj naj to pomeni?" je vprašal oče.
"Tukaj je dekret. Z njim je zdaj kavarna v občeljudski lasti. Denar, ki je v blagajni, je prav tako prešel v občeljudsko last."
"Denar tudi? Saj sem ta denar zaslužil, ko je bila kavarna še moja!"
"Zaslužili ste ga s proizvajalnimi sredstvi podjetja, ki je bilo res do včeraj v vaši lasti, ampak pridobili ste ga s sprevrženimi izkoriščevalskimi kapitalističnimi metodami, zato si ga bomo v smislu sprejetega zakona prilastili. Denar je ljudski, se pravi naš. Zgodovinski pravici je zadoščeno."

Ja, tako bo po Mescu šlo...Ne pozabimo, malo nepismeni univerzitetno izobraženi Kordiš je dejal, da bodo nacionalizirali zasebna podjetja in kršili Ustavo...Le mimogrede, zakaj Kordiš ni zaprt kot Šiško?

Strani: 1