Strani: 1 2 3

jezdec666 sporočil: 6.551
[#2732430] 06.09.18 10:16
Odgovori   +    6
Ekonomsko propagandni program?
robi2107 sporočil: 366
[#2732439] 06.09.18 10:41
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 10:55
Ta direktiva (2008/1/EC) kmetijskim in industrijskim obratom, kot je denimo Krka, ko presežejo določeno velikost, nalaga, da pridobijo okoljsko dovoljenje. Okoljsko dovoljenje zagotavlja, da so sprejeli ustrezne okoljevarstvene ukrepe, s katerimi preprečujejo onesnaževanje, ustrezno ravnajo z odpadki, obvladujejo dejavnike tveganja, učinkovito rabo energije in primerno rabo zemljišč ter spoštujejo omejitve gnojenja (nitratna direktiva določa maksimalni dovoljeni vnos dušika v tla), pa tudi druge ukrepe za zaščito zemlje, vode in zraka.
Vse to je bolj kot ne leporečje in metanje peska v oči. Dokaz za to je, da so tudi veliki onesnaževalci lahko prišli do OVD, pa so kasneje ostali brez njega, ker je bilo po sodni poti dokazano, da je bilo pridobljeno v nasprotju s predpisi (Lafarge), ali pa se je zaradi njegovega neupoštevanja zgodila ekološka nesreča (Kemis).
...ukinjanje govedoreje pa bi povzročilo zaraščanje obsežnih travniških površin, kar bi med drugim predstavljalo tudi resno grožnjo travniškim habitatom.
Ni to reklama za Milko, kjer se roza krava lepo pase na gorskem pašniku. Večji del te živinoreje poteka kar lepo v hlevih, kjer se krav ne futra s travo, ampak silažo in sojo ter podobnimi visoko beljakovinskimi krmili. Hvala bogu so vsaj kostno moko prepovedali, vendar je najprej moralo priti do katastrofe (umiranja ljudi zaradi prionskih bolezni - CJD - kot posledice BSE pri kravah), da se je industrija zavedla, kako bolano je kravam (rastlinojedim živalim) v hrano dajati zmlete mrtve živali.
Darinka Pavlič Kamien je sodelavka GIZ Mesne industrije Slovenije za odnose z javnostmi
V bistvu je ta komentar oglasno sporočilo, le da tega Financarji niso nikjer zapisali. Jasno, da bo PR predstavnica mesne industrije na vse pretege hvalila prednosti in koristi industrije, ki jo zastopa. Kaj pa naj drugega, saj je to njen šiht. O verodostojnosti teh trditev pa naj vsak sodi sam. zame osebno je to nekako tako, kot npr. farmacevtsko podjetje, ki proizvaja neko zdravilo, izvaja njegovo testiranje in potem objavi, da je varno. Valjda ne bo reklo, da je nevarno. Ko pride do sranja, pa pravijo: "jaaaa, veste, blablabla....". Ali pa npr. Monsanto, ki s svojimi herbicidi zastruplja in sterilizira človeštvo. Vsi njegovi izdelki so 1000% varni. Lahko bi jih kar direkt jedel. Japajade.
kekez sporočil: 3.316
[#2732444] 06.09.18 11:00
Odgovori   +    10
Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga. Oba sodita v najstniško populacijo in skrbita, da je vnos hranil uravnotežen.

Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.

Spomnim se enega nadaljevanja nanizanke Dr. House. Zadeva sicer ni bila snemana po resničnih dogodkih, bila pa je s strokovno recenzijo in je prikazovala ponavadi sicer redke resnično možne zdravstvene zaplete.
V enem nadaljevanju so nekoga komaj rešili pred smrtjo. Precej na koncu je dr. House sicer s sklepanjem ugotovil, kaj mu je. Pacient se je namreč vrnil z nekega daljšega potovanje iz ene južnoameriške države, kjer je jedel dosti oreškov, ki so vsebovali (ne spomnim se več točno) prekomerne količine selena. Zato se je pač zastrupil.

Kaj torej vsebuje veganska hrana z povsem druge strani planeta, kjer so rudnine v zemlji čisto drugačne, podnebje drugačno, skrb za okolje in za higieno pa jim je zadnja skrb?
krimsport sporočil: 249
[#2732448] 06.09.18 11:16
Odgovori   +    4
Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo... Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po kalorični hrani nizke. Poraba mesa lahko pade vsaj za polovico, pa ne bo nikakršne zdravstvene škode, ravno nasprotno. Navedbe, da so eksotične moke, sušene alge, proteinski dodatki običajna prehrana veganov so popolnoma zgrešene. Največji uporabniki proteinov so neveganci, kar pa je res visokorizično.Redna kontrola krvnih parametrov pa je priporočljiva tako za tiste z vegansko, kot tudi tiste z nevegansko prehrano.
Macadamia sporočil: 285
[#2732449] 06.09.18 11:24 · odgovor na: kekez (#2732444)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: Macadamia 06.09.2018 11:43
točno to, večina trendovske veganske hrane je uvožene iz drugih celin in ekološko katastrofalne, saj jo pridobivajo bodisi z obsežnim namakanjem z vodo, na površinah izkrčenih pragozdov, odvzetim lokalnim prebivalcem in pomorjenim živalim. Vegani so dejansko genocidni. Ta hrana ima tudi ogromen Co2 odtis, saj potuje z letali/ladjami.

Kdor od (kritično razmišljujočih) popotnikov je kdaj videl te plantaže od blizu, se teh živil ne dotakne, saj jih škropijo s koktajli škropiv. Te hrane namreč ne moremo analizirati za vsebnost kar vseh škropiv vsepovprek, ker je to predrago. Obstajajo samo analize, ki v vzorcu dokazujejo le tisto škropivo, ki ga tam iščemo. Ostalih škropiv, ki jih ne iščemo, tam tudi našli ne bomo. Zato Azijci škropijo s koktejli škropiv, ker vedo, da je analizirati hrano na prisotnost vseh praktično nemogoče. Kdor ne razume, naj naredi primerjavo z dopingom in pomenom hranjenja starih vzorcev krvi in urina. Ker analitika zaostaja za razvojem dopinga, se pravo stanje dopingiranosti na določeni olimpijadi izve šele po desetletjih, ko se razvijejo prave metode za dokazovanje substanc. To pa stane milijarde $. Kdo bo to počel pri hrani?

Zato je za veganstvo najprimernejša lokalna proizvodnja. Vendar, nasade zelenjave je potrebno intenzivno gnojiti, plodovke so ogromni porabniki dušika. Če ukinemo živinorejo, ostanemo brez naravnih gnojil. Opcije, ki ostanejo, so potem:
- umetna gnojila?
- požigalništvo?
- zalivanje s človeškimi odplakami?
- alge? vnos soli in težkih kovin?

Pozicija: imam velik bio vrt samo zase. Pa dober tek.
robi2107 sporočil: 366
[#2732451] 06.09.18 11:26 · odgovor na: kekez (#2732444)
Odgovori   +    7
[kekez]
Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.
Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.
Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.
Macadamia sporočil: 285
[#2732454] 06.09.18 11:40 · odgovor na: robi2107 (#2732451)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: Macadamia 06.09.2018 11:44
Slovenija - za eno bolezen registrirana in dostopna 3 škropiva
Francija, Nemčija, Avstrija - za eno bolezen registriranih in dostopnih 27 škropiv

Slovenskemu kmetu bolezen napade nasad. Poskusi s tremi škropivi. Urad mu potem to hrano na ta tri škropiva tudi analizira.

Nemškemu kmetu bolezen napade nasad. Poskusi s 5 škropivi skupaj. Urad mu potem to hrano na tudi analizira. Meje za posamezna škropiva niso presežene. Kaj pa skupaj????

Komu verjamete bolj? Nemcu? Zakaj že?

Dober tek...

Sem slišal štorijo o pirini moki slovenskega porekla iz nemškega diskontnega trgovca po 1-2 eur/kg. Mlin je slovenski. Pira pa iz kontejnerja iz Azije. Bio pira lokalna pride 4-5 eur/kg brez dobička za kmeta. Vsaka analiza vzorcev stane 500 eur.. zato je ni na trgu..

Živimo v eni najlepših dežel na svetu. Naj ostane tako..
robi2107 sporočil: 366
[#2732456] 06.09.18 11:56 · odgovor na: Macadamia (#2732454)
Odgovori   +    3
Žal je tako, da je tudi pri nas čedalje več nategovanja na celi črti. Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo. Vse ostalo pa je že vprašljivo. Sicer kupujemo hrano, ki naj bi bila eko, vendar sam bog ve, koliko je pri tem natega. Samo upam lahko, da ne gre za vsesplošno zavajanje, kot npr. pri omarah iz Ikee, ki se reklamira kot okolju prijazno in družbeno odgovorno podjetje, potem pa se izkaže, da so surovine za njihove iverke pridobljene z goloseki po celem svetu. Skaratka, nateg na celi fronti.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732458] 06.09.18 12:01 · odgovor na: krimsport (#2732448)
Odgovori   +    8
[krimsport]
Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo... Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po kalorični hrani nizke.
Lepo si pokazal da o dietetiki nimas pojma. Bejz nazaj v osnovno solo.

Kaj ima meso z kaloricno porabo??? Kalorije pridejo iz ogljikovih hidratov in mascob, pri cemer so dokazano tiste iz mascob manj skodljive, dokler so v zmernih kolicinah, saj je a) presnova mascob pocasnejsa in bolj v skladu z cloveskimi energetskimi potrebami b) je zgodovinsko clovek energijo dobival iz mascob, ne toliko iz ogljikovih hidratov.

A ti res mislis, da si mesojedci na zrezek dajo zlico sladkorja ali kaj?
bc123a sporočil: 46.146
[#2732459] 06.09.18 12:03 · odgovor na: robi2107 (#2732456)
Odgovori   +    2
[robi2107]
Žal je tako, da je tudi pri nas čedalje več nategovanja na celi črti. Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo.
Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.

ja, imam izkusnje.
pobalin sporočil: 11.961
[#2732460] 06.09.18 12:03 · odgovor na: jezdec666 (#2732430)
Odgovori   +    2
[jezdec666]
Ekonomsko propagandni program?
Seveda, saj so ti portali/priloge oglasno-propagandne narave, to pisanje pa je eno redkih, ki ima vsaj na dnu približno korektno označeno interesno usmerjenost.
* Darinka Pavlič Kamien je sodelavka GIZ Mesne industrije Slovenije za odnose z javnostmi.
Poglej malo, koliko absolutnih nebuloz in hvalisanja kalnih poslov je bilo tukaj objavljenih brez vsakega disklejmerja, da
*Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.
in je torej očitno šlo za "izražanje stališča uredništva Financ". Pa naj te spomnim na julijski komentar te iste avtorice, ki še zdaj ni transparentno označen kot interesno pisanje oz. plačana piarovščina. To pomeni, da je tisto tudi stališče uredništva Financ!? Tega kavlja takrat očitno nisi prepoznal in te ni nič motilo. Kar poglej komentarja - tvojega in mojega.
agrobiznis.finance.s...kmetijstva
Pa še en absolutno neoznačen živinski piar iste avtorice, ki ga junija nisem opazil:
agrobiznis.finance.s...-kakovosti

Za povrh pa v tej (končno označeni) piarovščini absolutno drži najmanj to, da je "takšna prehrana za tiste, ki jim po plačilu položnic ostane 300 evrov za vse druge stroške, nedosegljiva, ker je predraga." Kar pa je najbrž za bralstvo Financ in tega foruma absolutno irelevantno, saj smo tu zbrani sami intelektualni in dohodkovni nadpovprečneži. Zato lahko plačana (in zdaj razkrita) zagovornica najbolj domačih živinorejcev Moje Dežele samo nam plasira takle semantični biser in sociološki dragulj. :-P
parcialni interesi marginalnih manjšin
0513ANITO sporočil: 6.450
[#2732461] 06.09.18 12:06 · odgovor na: robi2107 (#2732451)
Odgovori   +    8
[robi2107]
> [kekez]
> Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.

Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.

> Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.

Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.
Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
kekez sporočil: 3.316
[#2732462] 06.09.18 12:11 · odgovor na: robi2107 (#2732456)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: kekez 06.09.2018 12:14
Tudi lastni vrt ni povsem nedolžen, razen morda pri staroselcih, ki na istem kotičku zemlje prebivajo že stoletja.

Moja pravi, da na zgornji strani parcele že ne bo zelenjavnega vrta, ker ima sosed škarpo narejeno iz železniških švelerjev, ki so prepojeni z bohvečim vse.

Poleg tega smo tudi na drugi strani dali urediti okolico (imamo pač novogradnjo). Zemljo so pripeljali z vseh vetrov (poreklo ni znano). Ko sem nekaj sadil in šaril po tisti prsti, me je potem zelo srbela koža, pa nimam znanih alergij. Me kar skrbi, kaj in iz česa je tista prst. Pa tudi drugače so onesnaževalci v neki srednji bližini.

Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732463] 06.09.18 12:20 · odgovor na: 0513ANITO (#2732461)
Odgovori   +    11
[0513ANITO]
Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
Ekstremistom je cisto vseeno ali gre za meso, plasticne vrecke, slamice, ali bencinske avte. Cilj je kaznovati zahodno "potrosnisko" druzbo, ki jo iz dna sovrazijo in so prepricani, da je kriva za vse (njihove in sirse) tegobe. Potem se temu pridruzi se zatrta jeza, ker se sami ne morejo upreti skusnjavam potrosniske druzbe. Edino zdravilo vidijo v tem, da se vsem drugim prepovedo "razvrat".
robi2107 sporočil: 366
[#2732464] 06.09.18 12:21 · odgovor na: bc123a (#2732459)
Odgovori   +    2
[bc123a]
Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.
Glede na to, koliko je danes nategovanja vsepovsod in na vseh področjih, se meni ne zdi neumnost, če se trditve proizvajalcev bilo česa o neoporečnosti njihovih izdelkov jemlje s kančkom dvoma.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732465] 06.09.18 12:21 · odgovor na: kekez (#2732462)
Odgovori   +    6
[kekez]
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
Otroke imas na veganski dieti? Jezus.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732466] 06.09.18 12:23 · odgovor na: robi2107 (#2732464)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: bc123a 06.09.2018 12:24
[robi2107]
> [bc123a]
> Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.

Glede na to, koliko je danes nategovanja vsepovsod in na vseh področjih, se meni ne zdi neumnost, če se trditve proizvajalcev bilo česa o neoporečnosti njihovih izdelkov jemlje s kančkom dvoma.
A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?

Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...

To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
robi2107 sporočil: 366
[#2732467] 06.09.18 12:26 · odgovor na: 0513ANITO (#2732461)
Odgovori   +    2
[0513ANITO]
> [robi2107]
> > [kekez]
> > Pri nas v družini imamo dva vegana in lahko potrdim, da je njuna hrana res precej draga.
>
> Res je draga, ampak draga je tudi vsa ekološko pridelana hrana (če je res ekološka in ne gre samo za blef), pa naj bo ta veganska, vegetarijanska ali omnivorska. Ne more biti npr. kila kadavra v trgovini po 4 evre pa pol. Sem pogledal v zadnjem mečkatorjevem katalogu, ker sam mesa že 25 let ne jem, koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih. Pa jebemumater, najcenejši sir je dražji od tega, ali pa kila fig. Ne morejo se kadavri prodajat po takih cenah, če niso pridobljeni z intenzivno živinorejo. Zato je vse tisto flancanje o pašnikih navaden larifari. Te živali se futra s svakojako svinjarijo in ta svinjarija, skupaj z raznimi antibiotiki in rastnimi hormoni, v končni fazi konča v jedcih teh živali. Pa dober tek.
>
> > Mene pri vsem skupaj sploh ne moti toliko cena. Bolj me skrbi, ker je tale veganska hrana z vseh vetrov. Nekaj iz Amerike, drugo iz Azije, npr. veliko vrst oreščkov s Kitajske... Znano je, da sodi Kitajska med bolj onesnažene predele našega planeta, zato se pogosto sprašujem, kaj je res notri, v tej hrani.
>
> Močno dvomim, da se mikrohranil, ki jih ti exotični oreški in semena vsebujejo, ne da najti v lokalno pridelani hrani. Bolj kot ne nam po mojem mnenju za drag denar prodajajo exotiko in pri tem debelo služijo. Konec koncev pa bodo starci vedeli povedati, da so včasih meso jedli zgolj na vsake kvatre, pa jim ni čisto nič manjkalo. Bili so bolj zdravi, kot so današnje predebele generacije, ki jih pobirajo sodobne civilizacijske bolezni. Saj ne, da si ne bi želeli rukniti en sočen šnicelj, ampak je to bil enostavno prevelik luksus, da bi si lahko privoščili. Namesto tega je bil en dan krompir z zeljem, naslednji dan pa zelje s krompirjem, pa so vseeno preživeli.

Ti kar jez zelje in krompir. Ostalim pa prepusti svobodo.
Kje v citatu mojega posta si pa našel, da komu kaj prepovedujem oz. jemljem svobodo? Zaradi mene lahko ješ tudi lastni drek, boli mene k***c.
greeny sporočil: 150
[#2732468] 06.09.18 12:26 · odgovor na: kekez (#2732462)
Odgovori   +    4
[kekez]
Tudi lastni vrt ni povsem nedolžen, razen morda pri staroselcih, ki na istem kotičku zemlje prebivajo že stoletja.

Moja pravi, da na zgornji strani parcele že ne bo zelenjavnega vrta, ker ima sosed škarpo narejeno iz železniških švelerjev, ki so prepojeni z bohvečim vse.

Poleg tega smo tudi na drugi strani dali urediti okolico (imamo pač novogradnjo). Zemljo so pripeljali z vseh vetrov (poreklo ni znano). Ko sem nekaj sadil in šaril po tisti prsti, me je potem zelo srbela koža, pa nimam znanih alergij. Me kar skrbi, kaj in iz česa je tista prst. Pa tudi drugače so onesnaževalci v neki srednji bližini.

Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
Predlog: Na vrtu za eno sezono vrži konopljo (industrijsko), baje je znano, da nase veže težke kovine + uničila bo plevel.
Otroci pa naj še ruknejo en bio/eko česen na teden in tudi zajedalcev ne bo več.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732471] 06.09.18 12:32 · odgovor na: greeny (#2732468)
Odgovori   +    2
[greeny]
Otroci pa naj še ruknejo en bio/eko česen na teden in tudi zajedalcev ne bo več.
Neumnost.

link.springer.com/ar...017-5511-1

No significant differences among groups were detected in the number of worms recovered per mouse, nor the EPG (Table 1). These results indicate that garlic consumption at a daily dose of 50 mg/kg is not effective in preventing, nor curing, E. caproni infection in CD1 mice and does not affect the egg production of adult worms.
robi2107 sporočil: 366
[#2732472] 06.09.18 12:33 · odgovor na: kekez (#2732462)
Odgovori   +    5
[kekez]
Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.
Pa saj zajedalci, če s tem misliš na gliste, nimajo zveze s hrano oz. jo imajo le toliko, kolikor se jo prijema z umazanimi rokami. Tega pa je v šolah veliko. Tudi če so tvoji otroci navajeni, da si pred jedjo umijejo roke, jih to ne bo obvarovalo pred zajedalci, če si tudi drugi otroci ne umijejejo rok. Saj veš, kako gre. Prinesejo šolsko malico v razred, potem pa otroci malo z umazanimi rokami premetavajo tisti kruh v košari, pa si tam.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732473] 06.09.18 12:36 · odgovor na: robi2107 (#2732472)
Odgovori   +    0
[robi2107]
> [kekez]
> Po drugi strani pa tudi "zanimivo", ker se otroka prehranjujeta z vegansko hrano, ki je pogosto predpripavljena (v šoli, trgovini, ...) in imata občasne probleme z zajedalci. Pa doma higiena ni problematična.

Pa saj zajedalci, če s tem misliš na gliste, nimajo zveze s hrano oz. jo imajo le toliko, kolikor se jo prijema z umazanimi rokami.
tako.
rename sporočil: 10.511
[#2732474] 06.09.18 12:37 · odgovor na: bc123a (#2732466)
Odgovori   +    3
[bc123a]
> [robi2107]
> > [bc123a]
> > Neumnosti. S svinjarijo lahko poliva sosed, pa bos dobil bistveno vec strupov, kot ce pojes hrano iz lidla, ki je proizvedena pod razumnimi (a ne ekstremnimi) standardi.
>
> Glede na to, koliko je danes nategovanja vsepovsod in na vseh področjih, se meni ne zdi neumnost, če se trditve proizvajalcev bilo česa o neoporečnosti njihovih izdelkov jemlje s kančkom dvoma.

A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?

Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...

To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
Mali vrtičkar(ji) prideluje(mo) zase.
Tisti,ki prodaja, pa zagotovo ne dela brez "kemije", ker je pridelka premalo, pa ni zanesljiv in se tako ne more biznisirati. Vsaj ne po cenah, kot so v trgovinah.
Zato trdim, da je vse okrog bio-eko v veliki večini en navaden mambo-jumbo.

Ta mali pa se ravnamo po venezuelsko: če ni krompirja, jemo pa zelje ;-)
bc123a sporočil: 46.146
[#2732475] 06.09.18 12:40 · odgovor na: robi2107 (#2732451)
Odgovori   +    2
[robi2107]
koliko to košta, pa je tam reklama za kilo prašička po 4,39 eur. Pa je znano, da mečkator ni najcenejši. Koliko to potem stane šele v kakšnih lidlnih in hoferjih.
Se eden ki ima ful povedati o trgovinah, v katere v bistvu ne hodi.
Macadamia sporočil: 285
[#2732476] 06.09.18 12:41 · odgovor na: bc123a (#2732466)
Odgovori   +    5
Kdor ne uporablja mehanske zaščite oz ne pokriva plodovk, v letošnjem letu ni mogel priti do paradižnika brez uporabe fungicidov. S streho pa se dogajajo čudeži in donosi so tudi brez fungicidov enormni.
Pri trgovski hrani je težava samo v zahtevah, kako naj ta hrana izgleda na pogled. Bio pridelava je mogoča, a obstaja veliko tveganje, da bo izdelek na pogled neustrezen. Zato se škropi. Za lastno uporabo me zmerna črvivost sadja ne moti v takšni meri, da bi izgubljal čas in denar za škropljenje.
Lanska pozeba je opustošila škodljivce, črvive češnje so zatorej zagotovo bile iz uvoza, zdrave pa so bile ali škropljene v tujini ali pa so bile domače. Samo teh informacij gospoda v ministrstvih v centru Lj seveda nimajo...
robi2107 sporočil: 366
[#2732477] 06.09.18 12:45 · odgovor na: bc123a (#2732466)
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 12:51
[bc123a]
A nekomu ki niti pojma nima o kemiji in biologiji bos pa verjel, da je tisto kar "na domacem vrtu pridela" zdravo?

Za velike proizvajalce je jasno da imajo lahko katastrofalno gospodarsko skodo, ce se izkaze, da hrana ni neoporecna. Za malega vrtickarja pa je cisto vseeno ce svojim sosedom krmi opesticidirano hrano...

To je cisto v skladu s skrajno logiko da so korporacije grde in goljufive, mali clovek pa do konca posten.
Nikjer nisem pisal o "malem človeku" na splošno, ampak sem zapisal: Zato sem še vedno 100% prepričan le za hrano, ki pride z domačega vrta ali od poznanih ljudi, ki se gredo kmetijstvo in za katere vemo, da svoje hrane ne polivajo s svinjarijo.

Vem, kaj raste na taščinem vrtu, kje je ta vrt, ali se tam okoli kaj poliva... in to mi je dovolj. Enako lahko trdim za vrt ženine prijateljice, ki vso zelenjavo pridela doma. Za vse drugo pa ne morem biti prepričan, lahko le verjamem (ali pa tudi ne). Ti pa zaradi mene kar verjemi vsem in vsakomur. O (ne)resničnosti trditev proizvajalcev imaš več kot dovolj dokazov, pa počni z njimi, kar hočeš.
Macadamia sporočil: 285
[#2732478] 06.09.18 12:46 · odgovor na: robi2107 (#2732472)
Odgovori   +    2
Popolna odsotnost zajedalcev v današnjem svetu je povezana z astmo. Pri njej gre za aktivacijo dela imunskega sistema, ki je odgovoren za boj s paraziti. Teh pa ni in sistem si najse druge cilje v lastnem telesu.

Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
robi2107 sporočil: 366
[#2732481] 06.09.18 12:48 · odgovor na: bc123a (#2732475)
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: robi2107 06.09.2018 13:06
[bc123a]
Se eden ki ima ful povedati o trgovinah, v katere v bistvu ne hodi.
Kdo pravi, da v mečkator ne hodim? Niti nisem tega nikjer zapisal. Le za cene kadavrov se ne zanimam, ker jih ne kupujem in ne jem. Aja, tudi v lidl in hofer hodim, in kupujem njihovo eko (in tudi drugo) hrano. Zato ne bodi tako prekleto pameten in ne dajaj neosnovanih sodb.
bc123a sporočil: 46.146
[#2732484] 06.09.18 12:54 · odgovor na: Macadamia (#2732478)
Odgovori   +    0
[Macadamia]
Podobno ugotavljajo povezavo med pretirano čistočo prostorov in levkemijo otrok.
Vir?
FrRoSt sporočil: 3.749
[#2732486] 06.09.18 12:56 · odgovor na: bc123a (#2732458)
Odgovori   +    0
[bc123a]
> [krimsport]
> Navedeno velja tudi za nevegansko prehrano...tudi ta je lahko nevaren in drag šport, z visokim holesterolom, povečano nevarnostjo raka (rdeče meso, procesirana prehrana), povečano telesno težo... Povprečna letna poraba mesa na prebivalca je 100 kg letno, kar je po mojem mnenju količina, ki daleč presega potrebe človeka, še posebej ob dejstvu, da je fizičnega dela malo in so zato potrebe po kalorični hrani nizke.
Lepo si pokazal da o dietetiki nimas pojma. Bejz nazaj v osnovno solo.

Kaj ima meso z kaloricno porabo??? Kalorije pridejo iz ogljikovih hidratov in mascob, pri cemer so dokazano tiste iz mascob manj skodljive, dokler so v zmernih kolicinah, saj je a) presnova mascob pocasnejsa in bolj v skladu z cloveskimi energetskimi potrebami b) je zgodovinsko clovek energijo dobival iz mascob, ne toliko iz ogljikovih hidratov.

A ti res mislis, da si mesojedci na zrezek dajo zlico sladkorja ali kaj?
100kg mesa na prebivalca!?

Kje dobijo te podatke!??? Koliko to pride na dan!????

100kg na leto pojeva mesa jaz in moj pes skupaj!

Koliko kg potem to pride name!???

To je približno tako, kot tisti podatki, o zavrženi hrani in ustvarjenih smeteh na prebivalca!??

Jaz hrane ne zavržem niti približno blizu 10% povprečja, smeti in odpadkov tudi tako nekako!

Kje pa se potem pojavlja vsa ta zavržena hrana!??

Ali jo zavržejo drugi (ljudje) precej več!?? ali pa je v to zavrženo hrano všeta tudi vsa zavržena hrana iz restavracij, trgovin, javnih menz, vključno s šolkimi,... ect.ect....

Strani: 1 2 3