Strani: 1

FIN-379669 sporočil: 2.782
[#2727901] 11.08.18 16:24
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: FIN-379669 11.08.2018 16:28
Razpisi v Sloveniji so približno taki:

- ogromno so rezervirali za subvencije posojil, cca. 700 mio eur, vezano na neke pogoje, ki jih izpolnjuje 10% povpraševalcev, seveda se nadalje lahko vprašamo, koliko je potem šele glavnice, in tisti ki so snovali te razpise, se zdi, da so razmišljali, da je Slovenija en ogromen investicijsko-razvojni pospeševalnik

- en kup denarja je za inovacije, raziskave in razvoj: pogoji so pa taki, da v glavnem le, če imaš Inštut Jožeg Štefan za sabo, uspeš. Pa še takrat gre v glavnem za plače, torej imamo en kup ljudi, ki so pokriti do 50% iz teh fondov, le da nekaj brkljajo, učinek vsega skupaj pa je v drugem planu.
Plače pa so vezane na inovacije (?). To lahko gre v primeru kaki farmacevtov, pri malih podjetnikih (najbolj propulzivnih) pa te logike ni - ker mora biti obrat hiter.

- potem je za kmete, ki že tako in tako dihajo na škrge, rezerviranih en kup sredstev za neke obskurne programe, na katere se prijavi malokdo, tista sredstva za stroje v živilski industriji ali kmetijskem mlekarstvu pa so bila v glavbnem porabljena prej, zdaj pa manj - denar ostaja

- potem je tu kaos v izvajanju teh razpisov, na vseh nivojih, lovljenje dlake v jajcu, itd.

Point je, da so snovalci programov leta 2014 zelo slabo pripravili prioritete, kaj Slovenija potrebuje v obdobju do 2020, sedaj pa imajo težave prepričati gospodarstvo, da gre v ta roller-coaster, da "pokasira" recimo 200 jurjev nečesa. Kdor dela na teh projektih, ve, da je en kup jebe, da se pokasira ta denar, namesto da bi se posvečal realnim problemom v firmi in trgu... vmes pa te poslovne priložnosti same od sebe beže.

Čas je denar in se vprašaš, ali bom valjal 2 leti ta projekt, da dobim recimo 150 jurjev ali pa grem hitro z rezultatom na trg in pokasiram srednjeročno bistveno več... čeprav vzamam za to nesubvencioniran kredit.

Na koncu se izkaže, da so najbolj učinkoviti lovilci nepovratnih sredstev firme, ki so že tako in tako uspešne na trgu in imajo že tako in tako stalen pozitiven denarni tok. Take pa zapakirajo Razvoj v že tako in tako obstoječ poslovni proces in - denarni tok - samo še dodaten plus lahko kapne.
slovenecnb1 sporočil: 3.031
[#2727910] 11.08.18 17:42
Odgovori   +    4
Vsaj polovica rezpisov bi bila lahko sobvencija po realizaciji kar pomeni da si nekaj že investiral, končal in dal na obrate.
Kitajska je največja izvoznica paradižnika ker ga semi ne jejo oz. ga verjetno NE smejo jesti ker je "zlato tržno blago" kako lahko ena birokratska EU financir anakupe traktorjev ko bi lahko pokril enormno zemlje z rastlinjaki, zaposlil ljidi in razvijal prehrambeno verig to je samo en primer ker Kitajci ravno to delajo da o znanosti in ostalih zadevah raje ne govorimo.

Strani: 1