Strani: 1

zoran13 sporočil: 2.095
[#2724144] 20.07.18 07:51
Odgovori   +    1
čas vnosa: 20.07.18 00:16
KONCENTRACIJA

Končno se je začelo premikati tudi na zavarovalniškem tržišču, saj so bili in so produkti podobni kot jajce jajcu, neinovativni in nezanimivi ter s finančno konstrukcijo produktov, ki zaenkrat ustreza samo zavarovalnicam. Vse to se vidi pri prevzemanju rizikov, saj se mora dogoditi ravno to, kar piše v pogojih, da dobite primerno odškodnino. Pri naložbenih zavarovanjih, pa so zavarovalnice povsem obrnile ploščo, saj ponujajo rizična zavarovanja, kjer pa ni več varčevalne komponente. Vse to pa oglašujejo z največjimi produkti, najboljšimi produkti, kaj pa v resnici vsebujejo, pa se zve prepozno ali šele ko nastane dogodek. Vse te prakse se bodo morale umakniti oblikovanju pravih produktov, saj je vse skupaj postavljeno na glavo že zaradi IDD direktive, sedaj pa še zaradi GPRDja. Skratka, samo upamo lahko, da bo potrošnik resnično imel, tako kot piše v direktivi, večje pravice in da bo bolj zaščiten, kot je bil do sedaj, ko so zaradi naložbenih zavarovanj "po meri" izgubili veliko svojega premoženja.

AZN & Co.

Medtem ko se na AZN igrajo s političnokadrovsko kombinatoriko je stanje v Slovenskem zavarovalništvu že veliko let zaskrbljujoče, saj nenehno pada njihova kvaliteta zavarovalniškega posla, da o povezanih državno lastniški strukturi niti ne govorimo. Ravno v tem času, ko bi morala biti sprejeta nova evropska IDD direktiva, se pojavljajo kadrovski problemi, namesto, da bi prisluhnili stroki in še bolj potrošnikom ter komitentom. Poseben problem pa predstavljajo nenehne kršitve premijskih cenikov in zamegljevanje ter zavajujoče oglaševanje kupcev njihovih storitev. Velikokrat komitent zaradi takšne oblike trženja in prodaje produktov, pogostoma sploh ne ve, kakšne rizike vsebujejo njihove zavarovalne pogodbe, kakšni riziki se podvajajo in katerih ne potrebuje več, katerih pa nima in bi jih vsekakor potreboval. Pri prodaji življenskih zavarovanj, ki so povezana z nakupom točk vzajemnih skladov, pa so se mnogi komitenti opekli pri vlaganju prihrankov, zato in zaradi pomanjkljivega vardtva potrošnikov, pogostoma dobili ob koncu pogodbe, veliko manj kot so sredstev vložili ob začetku. Na tem področju je AZN in pristojne institucije popolnoma odpovedale in se prepustile anarhiji in samovolji finančni panogi in zavarovalnicam. Vse to, samo zato, da bi bili vedno in povsod najcenejši, najkonkurenčnejši in najbolj ugodni, prave razsežnosti takega poslovanja, pa se bodo pokazali v bilancah zavarovalnic, saj ta trend slabša in slabša iz leta v leto, medtem ko škode z veliko večjim tempom naraščajo. Vse skupaj pa je tudi povezano z zdravstveno reformo, saj se namesto strokovnih argumentov, še vedno poslušajo politični, kar lahko privede do velikega in nekontroliranega odpuščanja v zavarovalniški panogi.

EKO ZAVAROVALNICE

Pri nas in ob vseh že izoblikovanih strategijah razvoja, smernicah, ob novi IDD direktivi EU iz Bruslja, ki jih zavarovalnice že upoštevajo kot pijan plota, pa za lastnike takšnih in podobnih vozil, žal še vedno ni poskrbljeno. Trenutno za hibridne in električne avtomobile, ki so plod najnovejših tehnologij, plačamo enako višino zavarovanja, kot za vse ostale avtomobile. To, da ni nobenega posebne bonitete za takšna vozila, je nonsenz, ki kaže na razvoj zavarovalniške dejavnosti in predvsem, koliko pomeni pravzaprav zavarovanec, tisti končni uporabnik, ki mu je zavarovanje namenjeno. Ob vseh deklaracijah, direktivah in zavezah, na tem področju praktično nič od niča! In to kljub temu, da načrtuje državni vrh do leta 2030 dobesedno izbrisati iz obličja zemlje NEEKO avtomobile, kljub temu, da vsi ponujajo subvencije in že merijo in svetujejo osebni ogljični odtis. Toliko o prilagodljivosti zavarovalniškega lobija, ki kot za šalo, zaradi določb IDD direktive EU, kjer naj bi za posamično sklenitev zavarovanj že oblikovali še dodatne vprašalnike. Vse to za večjo varnost in zaščito potrošnikov na nivoju celotne Evropske unije. Na teh dodatnih vprašalnikih, kjer bi naj pridobili vpogled na potrebe in zahteve zavarovancev, pa ni niti enega samcatega vprašanja o vrsti avtomobilskega pogona, varnostnih asistenčnih mehanizmih in sistemih proti trkom. Vse to bo močno spremenilo razumevanje tveganj za "zavarovalniško panogo" oziroma po novem "distributersko panogo", kot se po novem "mora" imenovati. Sprejeti vse zelo nekritično s strani celotne zavarovalniške panoge, zavarovalniškega združenja, AZN, kar prihaja iz Bruslja, pa obenem pomeni tudi, sprejeti vsa tveganja, da dosedanji zavarovanci s takšno organiziranostjo ne bodo zadovoljni. Zato bodo že iz principa odšli h kakšni drugi zavarovalnici iz EU, ki ima malo bolj dodelano strategijo, predvsem pa cenovno ugodnejše. Saj bodo k nam tudi na to področje zelo kmalu prišla konkurenca tudi iz Googla, Facebooka in drugih spletnih velikanov.

DISTRIBUTERJI ZAVAROVALNIH PRODUKTOV

Navkljub zakonskim določbam in implementacije Evropske direktive se postavlja vprašanje, kako nam bodo kar naenkrat spremenili naše dosedanje in legalno ter z vsemi našimi pravili že pridobljene poklice. To, da se postaja iz zavarovalnih zastopnikov ali zavarovalnih posrednikov ter referentov za sklepanje osebnih zavarovanj, samo še enolični distributerji zavarovalnih produktov, je še en poskus, kako destabilizirati naš položaj ter status v zavarovalnicah in zavarovalništvu. Sicer gre res lahko za povsem legitimne izraze in postopke, a vendar Klasifikacija poklicev v Sloveniji jasno precizira in predpisuje, kakšne poklice in možnosti poznamo v zavarovalništvu. Klub vsemu nam ne morejo na tako grobi način odvzeti že pridobljene klasifikacije in vsa pridobljena znanja na tem področju v zavarovalništvu v Sloveniji. Prav tako, pa tudi ne moremo samo nekritično gledati in dovoljevati vse njihove predloge, saj je še vedno merodajna in odločujoča nacionalna zakonodaja, kar pomeni, da je prišlo do kratkega stika med pogajalci, Slovenskim Zavarovalnim Združenjem, AZN, zavarovalnicami in tistimi, ki hočejo na vso silo uveljaviti spremembe na tem področju.
premzb sporočil: 129
[#2724155] 20.07.18 08:17 · odgovor na: zoran13 (#2724144)
Odgovori   +    19
...pa za lastnike takšnih in podobnih vozil, žal še vedno ni poskrbljeno. Trenutno za hibridne in električne avtomobile, ki so plod najnovejših tehnologij, plačamo enako višino zavarovanja, kot za vse ostale avtomobile.
Ni poskrbljeno. So na istem kot drugi, res krivično. Sicer ne plačujejo trošarin na gorivo in dobijo državo subvencijo za nakup, ampak ni pravično, da nimajo državne pomoči tudi pri zavarovanju.

Ni poskrbljeno. Poscal se bom od smeha.
premzb sporočil: 129
[#2724158] 20.07.18 08:21
Odgovori   +    3
Če sem izračunal prav, sta imeli zavarovalnici skupaj 1% tržni delež.
Tako da se umik ne bo zelo poznal, je pa mogoče dober vpogled v prihodnost.
simona2 sporočil: 1.774
[#2724172] 20.07.18 09:31 · odgovor na: premzb (#2724155)
Odgovori   +    6
ja, jaz tudi ne razumem, kakšna je povezava med pogonom (bencin, nafta, elektrika, plin) in tem, koliko si nevaren voznik oz koliko škode narediš ao ali pa kasko..
SAVAPOK sporočil: 1
[#2724214] 20.07.18 13:07
Odgovori   +    0
čas vnosa: 20.07.18 10:30
Jaaaa
jezdec666 sporočil: 6.621
[#2724218] 20.07.18 13:21 · odgovor na: SAVAPOK (#2724214)
Odgovori   +    0
A boste kupli ERGO?
grgl1976 sporočil: 270
[#2724271] 20.07.18 16:51
Odgovori   +    0
Ali lahko prosim preverite take zadeve, preden jih objavite !!!???
Namreč poslovno sodelujem z ERGO zavarovalnico in sem jih danes klical. Vodstvo in zaposleni o tem ne vejo nič in informacija da se ERGO umika, nikakor ne drži.

A se zavedate, da s takimi objavami povzročate poslovno škodo...?!
Postajate navaden "rumen" medij.
zoran13 sporočil: 2.095
[#2724465] 22.07.18 08:03 · odgovor na: premzb (#2724155)
Odgovori   +    0
čas vnosa: 20.07.18 13:49
ZAVAROVANJE KRITIČNIH BOLEZNI

"Gospa oprostite, niste upravičeni do zavarovalnine, ker še niste dovolj bolni!"

Ne gre za šalo ali nesporazum, ampak odločitev Višjega sodišča v Ljubljani, ki je nedavno v eni izmed sodb pritrdilo argumentom zavarovalnice, da zavarovanki, ki je obolela za multiplo sklerozo, ne pripada zavarovalnina iz naslova zavarovanja kritičnih bolezni, ker ne izpolnjuje dodatnih pogojev, določenih v splošnih pogojih zavarovalne pogodbe. Poenostavljeno: čeprav je zavarovanka zbolela za boleznijo, ki jo njeno zavarovanje krije, še ni dovolj bolna, da bi zavarovalnica odobrila izplačilo zavarovalne vsote.

Berite splošne pogoje! in se vprašajte, če vam izbrano zavarovanje resnično zagotavlja varnost, ki jo oglašuje.

"Na ZPS vedno znova opozarjamo, da je še kako pomembno, da pred izbiro zavarovanja potrošnik prebere in tudi razume splošne pogoje. Opisani primer potrjuje, da nikakor ni dovolj, če boste samo zaupali navedbam v oglasih ali trditvam zastopnikov, ki zatrjujejo, da boste `varni´, če zbolite za eno od bolezni na seznamu," opozarja Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

Velikokrat se izkaže, da ni dovolj zgolj dejstvo, da zdravniki ugotovijo, da vaša bolezen sodi med kritične bolezni s seznama zavarovalnice, zboleti morate natančno tako, kot si je zavarovalnica zamislila, sicer se lahko za zavarovalnino obrišete pod nosom.

Kaj še najdemo v pogojih zavarovalnic?
V splošnih pogojih najdemo vrsto pogojev, tudi takšnih, ki naj bi jih izpolnjevali v prihodnosti. Tako na primer morate biti ob sklenitvi zavarovanja za kritične bolezni popolnoma zdravi, nekateri celo zahtevajo, da npr. v zadnjih desetih letih niste obiskali nobenega zdravnika specialista in sploh niste bili zdravljeni za katero koli bolezen, hkrati morate biti jasnovidni in se strinjati, da se v prihodnjih 12 mesecih tudi ne nameravate zdraviti. Tudi zavarovalno kritje ne začne veljati takoj ob sklenitvi zavarovanja, ampak šele nekaj mesecev po tem.

Veliko omejitev in izključitev pa najdemo tudi pri samih kritičnih boleznih. Tako boste npr. v primeru možganske kapi upravičeni do izplačila le, če vam je ta povzročila trajno okvaro. Prav tako morda ne boste upravičeni do zavarovalnine, če ste sicer zboleli za eno od bolezni, ki jih krije sklenjeno zavarovanje, a ste v preteklosti daljše obdobje bivali zunaj EU, ZDA in Kanade.
www.zps.si/index.php...ih-bolezni

Strani: 1