Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Zakaj upada podjetniška aktivnost

Strani: 1

sopranos sporočil: 8.984
[#2721401] 04.07.18 18:44
Odgovori   +    19
Zanimanje za podjetništvo v Sloveniji upada zato, ker če primerjaš biti mali podjetnik ali pa zaposlen, je slednja opcija definitivno boljša izbira. V medijih se rado poudarja tiste, ki jim je uspelo. Super. Dobro za njih. Ampak majhnih, ki se borijo in komaj shajajo je pri nas ogromno. V Sloveniji je pa sistem sploh narejen tako, da je izrazito neprijazen za mala podjetja. Pa še ena stvar je, razne porodniške, bolniške, pa dopusti itd. Za vse to je bolje biti zaposlen, kot pa biti sam svoj šef. Vsaj v veliko primerih. Saj vidite tudi kako je. Da odpreš en s.p. potrebuješ vsaj 5-10.000 EUR v prvem letu. Da ti posel malo z zamikom zaštarta, si lahko že do vratu zadolžen. Ljudje niso slepi kar se tega tiče. In vse gre samo še v smer večjih ovir za podjetnike.
vrac sporočil: 9.287
[#2721408] 04.07.18 21:09
Odgovori   +    2
Zakaj upada pdjetniška aktivnost? Zato,kerje vstop v podjetniške vode čedalje dražji. Posebej za podjetnika, ki hoče pričeti s kakršnokoli proizvodnjo. Strojna oprema je tako draga, da je za začetknika to nepremotljiva ovira. Tudi banke so nezaupljive do podjetnikov začetnikov in krog se zapre. Seveda pa je začetek cenejši v storitvenem sektorju in informacijskih tehnologijah.
sopranos sporočil: 8.984
[#2721412] 04.07.18 21:44 · odgovor na: (#2721406)
Odgovori   +    2
[republican]
Podjetništvo ni za vse... Posel je pač rizičen in kdor bolj ceni varnost (kot svobodo) je bolje, da se ga ne loteva.
Ja,imaš prav. Ampak kar sem jaz hotel povedati je to, da ne morejo vsi uspeti in da je za tiste, ki ne uspejo, to pogosto veliko slabša izbira kot pa zaposlitev.

Poleg tega so določene panoge take, da zahtevajo zelo velik kapitalski vložek, ki pa ga večina nima. Poleg tega pa tudi ni v Sloveniji ustreznega podpornega okolja, da bi se to vsaj delno rešilo.

Druga velika ovira je pa čedalje hujša regulacija s strani države in visoki vstopni stroški že za najbolj prepreste panoge.

V ZDA je tako, da če ti uspe, lahko hitro govorimo o milijonih, desetinah ali celo stotinah milijonov. V Sloveniji so te možnosti veliko bolj omejene.

Da ne govorimo tudi o tem, da je mali podjetnik, ki se bori za preživetje s strani države obravnavan enako ali slabše kot kakšna velika firma z več sto zaposlenimi. Zato je logično, da se Slovenci raje zatekajo v nedrje države (doživljenjska zaposlitev, napovprečna plača, podpovprečen stres, avtomatsko napredovanje) in rednih zaposlitev v zasebnem sektorju.
FIN-311684 sporočil: 16.859
[#2721413] 04.07.18 21:47
Odgovori   +    9
Zadnja sprememba: FIN-311684 04.07.2018 21:48
Zakaj podjetniška aktivnost upada v času gospodarske rasti? Ob pogledu na Šarca in njegov antipodjetniško naravnan križaničevsko – kebrovski program se izgubi volja za podjetniško aktivnost, saj vse kaže, da bo Šarec s Kebrom kot zdravstvenim ministrom podjetnikom pobral vse
sopranos sporočil: 8.984
[#2721414] 04.07.18 21:56 · odgovor na: (#2721410)
Odgovori   +    4
[republican]
Motiš se. Vstop v podjetniške vode ni bil še nikoli enostavnejši. Vsak lahko recimo danes odpre internetno trgovino in posluje globalno. Podjetje lahko registrira v parih dneh (prek interneta). Je pa res, da potrebuje osnovni kapital... ampak čisto brez kapitala je bilo vedno težko začet s poslom. Oziroma v poslu, ki ne zahteva večjega denarnega vložka in specifičnega znanja, je ponavadi tudi konkurenca hujša in zaslužek nižji.

Največji problem podjetnikov začetnikov ni premalo denarja, ampak premalo znanja in izkušenj.
Internetna trgovina niti približno ni enostavna, niti poceni. In vedno težje je. Potrebno je ogromno kapitala in seveda tudi znanja.

Časi ko si postavil spletno stran in začel biznisirati so mimo.

Danes je poplava blaga, znamk, trgovin itd. Konkurenca je neizprosna.

Praviloma so najvišji dobički v novih panogah. Ampak poglej recimo kriptovalute. Misliš koliko boš zaslužil, odpreš firmo, vse je super. Potem pa FURS reče hop cefizelj in ti obriše nenormalno visoko obdavčitev za nazaj, pa obresti itd. In si lahko iz cvetočega posla v resnih težavah v hipu.

In še to, pri nas se stalno pozablja, da je tudi ogromna razlika med recimo ZDA, Kitajsko, celo Nemčijo in eno malo Slovenijo že iz preprostega razloga, ker imajo tam ogromen domač trg, ali pa vsaj velik trg. In je to lahko potem dobra popotnica za širitev posla.
1357 sporočil: 4.141
[#2721532] 05.07.18 13:11
Odgovori   +    2
Pri Akrapoviču je popolnoma napačna predstavitev kdaj je ustanovil podjetje. On je že vsaj četrta generacija podjetnika v njegovi družini vse skupaj gledano. Po mamini strani so bili gostinci ( nekdanja gostilna Martinc v Šiški( dom Svobode i diskoteka FV v Zg.Šiški ) katero tradicijo nadaljuje Igorjev straejši brat Vito). Igorjev oče se je vse življenje ukvarjal s sintranjem in iz nič ustvaril spododbno dobro stoječe podjetje, Igor se je že od malega ukvarjal z motorji in njihovimi dodelavami ( kot 12 letenga mulca so ga ujeli na zelni meji ko se je na Puch pony expresu vračal z nakupa materijala v Trstu in ga dostavili domov). Še preden se je začel ukvarjati z ispušnimi sistemi je friziral agregate za dirkalne motorje, pa to ne za kogar koli temveč tudi za s tovarnami proizvajalkammi motorjev povezana tekmovalna moštva.
Tudi Bill Gates ni začetnik podjetništva v svoji družini, njegovi stari starši so bili bankirji, ki so mu tudi na začetku njegove poslovne poti stali ob strani.

Strani: 1