Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Domino učinek prelaganja težav na druge

Strani: 1

sopranos sporočil: 8.984
[#2720236] 27.06.18 13:09
Odgovori   +    6
Se pravi, da bi morala sedaj Evropa reševati Italijo? Se pravi vse od leta '45 dalje niso Italijani naredili prav veliko, ampak kriva je pa EU za neaktivnost leta 2009 in naprej?

Hkrati pa avtor ugotavlja, da se zadeva slabša že od 90. let prejšnjega stoletja.

In kako naj EU reši Italijo, če ta ne izvede reform? Kako ima lahko Nemčija ali Avstrija višji BDP, pa hkrati nižje cene bencina, kave in podobnih storitev. In kaj je večje prelaganje odgovornosti na druge, kot pa to, da naj sedaj celotna EU rešuje nekonkurenčne države? Rešitev za Italijane je samo to, da jim od zunaj nekdo s palico vsili nov sistem, razbije monopole in jih naredi konkurenčne. Ker sami tega niso sporobni in tudi ne pripravljeni narediti.

Mojster tudi zapostavlja problem priseljencev in njihove integracije. Po drugi strani pa ti ljudje v Italiji lahko delajo in živijo prav zato, ker jih Italijani potrebujejo. Ker domačini imajo za to kar naredijo previsoke plače, in potem potrebujejo poceni delovno silo brez papirjev, pravic in ugodnosti, ki oddelajo kar je treba narediti.
FIN-209516 sporočil: 468
[#2720254] 27.06.18 15:23 · odgovor na: sopranos (#2720236)
Odgovori   +    2
[sopranos]
In kako naj EU reši Italijo, če ta ne izvede reform? Kako ima lahko Nemčija ali Avstrija višji BDP, pa hkrati nižje cene bencina, ...
Iz istih razlogov kot pri nas - ker se previsok odstotek davkov pobira s trošarinami.

Poleg tega, če se gleda samo sever Italije, je BDP enak kot v Avstriji ali Nemčiji.
www.citymetric.com/b...d-map-2721

Ekonomski razkorak med severom in jugom smo poskušali reševati tudi v jugi, z znanimi rezultati.

V Italiji ima jug večino prebivalstva, torej sever ne more po demokratični poti uveljaviti svojih interesov. Ni enostavnih rešitev.

Strani: 1