Strani: 1

zoran13 sporočil: 2.090
[#2715032] 30.05.18 22:28
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: zoran13 30.05.2018 22:40
AZN & Co.

Medtem ko se na AZN igrajo s političnokadrovsko kombinatoriko je stanje v Slovenskem zavarovalništvu že veliko let zaskrbljujoče, saj nenehno pada njihova kvaliteta zavarovalniškega posla, da o povezanih državno lastniški strukturi niti ne govorimo. Ravno v tem času, ko bi morala biti sprejeta nova evropska IDD direktiva, se pojavljajo kadrovski problemi, namesto, da bi prisluhnili stroki in še bolj potrošnikom ter komitentom. Poseben problem pa predstavljajo nenehne kršitve premijskih cenikov in zamegljevanje ter zavajujoče oglaševanje kupcev njihovih storitev. Velikokrat komitent zaradi takšne oblike trženja in prodaje produktov, pogostoma sploh ne ve, kakšne rizike vsebujejo njihove zavarovalne pogodbe, kakšni riziki se podvajajo in katerih ne potrebuje več, katerih pa nima in bi jih vsekakor potreboval. Pri prodaji življenskih zavarovanj, ki so povezana z nakupom točk vzajemnih skladov, pa so se mnogi komitenti opekli pri vlaganju prihrankov, zato in zaradi pomanjkljivega vardtva potrošnikov, pogostoma dobili ob koncu pogodbe, veliko manj kot so sredstev vložili ob začetku. Na tem področju je AZN in pristojne institucije popolnoma odpovedale in se prepustile anarhiji in samovolji finančni panogi in zavarovalnicam. Vse to, samo zato, da bi bili vedno in povsod najcenejši, najkonkurenčnejši in najbolj ugodni, prave razsežnosti takega poslovanja, pa se bodo pokazali v bilancah zavarovalnic, saj ta trend slabša in slabša iz leta v leto, medtem ko škode z veliko večjim tempom naraščajo. Vse skupaj pa je tudi povezano z zdravstveno reformo, saj se namesto strokovnih argumentov, še vedno poslušajo politični, kar lahko privede do velikega in nekontroliranega odpuščanja v zavarovalniški panogi.

EKO ZAVAROVALNICE

Pri nas in ob vseh že izoblikovanih strategijah razvoja, smernicah, ob novi IDD direktivi EU iz Bruslja, ki jih zavarovalnice že upoštevajo kot pijan plota, pa za lastnike takšnih in podobnih vozil, žal še vedno ni poskrbljeno. Trenutno za hibridne in električne avtomobile, ki so plod najnovejših tehnologij, plačamo enako višino zavarovanja, kot za vse ostale avtomobile. To, da ni nobenega posebne bonitete za takšna vozila, je nonsenz, ki kaže na razvoj zavarovalniške dejavnosti in predvsem, koliko pomeni pravzaprav zavarovanec, tisti končni uporabnik, ki mu je zavarovanje namenjeno. Ob vseh deklaracijah, direktivah in zavezah, na tem področju praktično nič od niča! In to kljub temu, da načrtuje državni vrh do leta 2030 dobesedno izbrisati iz obličja zemlje NEEKO avtomobile, kljub temu, da vsi ponujajo subvencije in že merijo in svetujejo osebni ogljični odtis. Toliko o prilagodljivosti zavarovalniškega lobija, ki kot za šalo, zaradi določb IDD direktive EU, kjer naj bi za posamično sklenitev zavarovanj že oblikovali še dodatne vprašalnike. Vse to za večjo varnost in zaščito potrošnikov na nivoju celotne Evropske unije. Na teh dodatnih vprašalnikih, kjer bi naj pridobili vpogled na potrebe in zahteve zavarovancev, pa ni niti enega samcatega vprašanja o vrsti avtomobilskega pogona, varnostnih asistenčnih mehanizmih in sistemih proti trkom. Vse to bo močno spremenilo razumevanje tveganj za "zavarovalniško panogo" oziroma po novem "distributersko panogo", kot se po novem "mora" imenovati. Sprejeti vse zelo nekritično s strani celotne zavarovalniške panoge, zavarovalniškega združenja, AZN, kar prihaja iz Bruslja, pa obenem pomeni tudi, sprejeti vsa tveganja, da dosedanji zavarovanci s takšno organiziranostjo ne bodo zadovoljni. Zato bodo že iz principa odšli h kakšni drugi zavarovalnici iz EU, ki ima malo bolj dodelano strategijo, predvsem pa cenovno ugodnejše. Saj bodo k nam tudi na to področje zelo kmalu prišla konkurenca tudi iz Googla, Facebooka in drugih spletnih velikanov.

DISTRIBUTERJI ZAVAROVALNIH PRODUKTOV

Navkljub zakonskim določbam in implementacije Evropske direktive se postavlja vprašanje, kako nam bodo kar naenkrat spremenili naše dosedanje in legalno ter z vsemi našimi pravili že pridobljene poklice. To, da se postaja iz zavarovalnih zastopnikov ali zavarovalnih posrednikov ter referentov za sklepanje osebnih zavarovanj, samo še enolični distributerji zavarovalnih produktov, je še en poskus, kako destabilizirati naš položaj ter status v zavarovalnicah in zavarovalništvu. Sicer gre res lahko za povsem legitimne izraze in postopke, a vendar Klasifikacija poklicev v Sloveniji jasno precizira in predpisuje, kakšne poklice in možnosti poznamo v zavarovalništvu. Klub vsemu nam ne morejo na tako grobi način odvzeti že pridobljene klasifikacije in vsa pridobljena znanja na tem področju v zavarovalništvu v Sloveniji. Prav tako, pa tudi ne moremo samo nekritično gledati in dovoljevati vse njihove predloge, saj je še vedno merodajna in odločujoča nacionalna zakonodaja, kar pomeni, da je prišlo do kratkega stika med pogajalci, Slovenskim Zavarovalnim Združenjem, AZN, zavarovalnicami in tistimi, ki hočejo na vso silo uveljaviti spremembe na tem področju.

ODLOG IDD DIREKTIVE

Priporočilo Evropski komisiji o odlogu implementacije IDD direktive, ki jo je predlagal Odbor za ekonomsko in monetarno politiko (ECON) Evropskega parlamenta, je komentirala tudi Michaela Koller, direktorica združenja evropskih zavarovalnic Insurance Europa.

"Evropski zavarovalnice pozdravljajo poziv ECON odbora Evropski komisiji o odlogu implementacije IDD direktive. Zavarovalnicam je potrebno dati dovolj časa za implementacijo IDD in to lahko uredijo le z pravno varnostjo, ko so poznana končna pravila", komentira Koller.

"Procesi distribucije zavarovanja bodo namreč precej pod vplivom novih poslovnih zahtev, ki jih prinaša IDD. Za dobrobit klientov, potrebujejo zavarovalnice določeno obdobje za pravilno implementacijo teh zahtev. Zato Insurance Europa poziva vse evropske institucije, da prepoznajo odlog uresničevanja IDD in da prevzamejo odgovarjajoče aktivnosti", je navedeno v sporočilu Insurance Europe.
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18656
eiopa.europa.eu/Publ...n_only.pdf

UVELJAVITEV IDD DIREKTIVE od 1.oktobra 2018

Evropska komisija sprejema zahtevo o kasnejši uveljavitvi Direktive o distribuciji zavarovanj (IDD), ki se tako uveljavlja od 1.oktobra 2018, so sporočili iz te organizacije. Države Evropske Unije so še naprej obvezne implementirati IDD v nacionalno zakonodajo do originalnega roka 23. februarja 2018.

No, da bi se kasnejša uveljavitev veljala morata EU parlament in Evropski ministrski svet to tudi formalno potrditi. Motiv kasnejše uveljavitve direktive IDD je podaljšanje časovnega roka zavarovalniški industriji za prilagoditev, ker se to pozna na uveljavitev v praksi, medtem ko nacionalnim parlamentom za zamenjavo zakonodaje še naprej velja stari rok, piše Versicherungjournal.at.

Direktiva IDD regulira način prodaje zavarovalnih proizvodov, ki vključuje tudi čezmejno prodajo. Le-ta definira tudi informacije, ki jih morajo potrošniki prejeti preden podpišejo in prejmejo zavarovalno polico. Prav tako se z njo nalaga distributerjem poslovna pravila in pravila transparentnosti.
www.versicherungsjou...-18142.php
www.osiguranje.hr/Ne...%253D%253D

ODLOG IDD DIREKTIVE TUDI V NACIONALNIH ZAKONODAJAH

Konec leta je bilo objavljeno, da se vse skupaj pripravlja na uveljavitev IDD direktive na 23.februar 2018 na 01.oktober 2018. Kot piše portal Versicherungsjournal, obstajodaljšal rok za implementacijo IDD v nacionalno zakonodajo , kar je bilo prvotno zamišljeno za 23.februar 2018. Predlog je, da se ta rok pomakne na 01.julij 2018 piše Versicherungsjournal.

Namreč konec leta 2017 se je dvignil pravi vihar okoli uveljavitve IDD direktive, v največ primerih, zaradi prekratkega preostalega časovnega obdobja za njeno uveljavitev. Evropski parlament in 15 držav EU so predlagali za podaljšanje datuma uveljavitve, neposredno pred Božičem je Evropska komisija tudi vodila zakonodajne procese v tej smeri. Prav tako se zdi, da bi pomaknitev roka odgovarjalo tudi zakonodajalcem, saj tudi zaradi primera, tudi Avstrija ni sprejela novega zakona, preostalo pa je malo časa za implementacijo.
www.versicherungsjou...-18185.php
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18847

UVELJAVITEV IDD DIREKTIVE V NACIONALNIH ZAKONODAJAH od 1.julija 2018

Predstavniki v Evropski uniji so 14.februarja 2018 potrdili sporazum o odlogu roka za implementacijo Direktive o distribuciji zavarovanj (IDD). Direktiva 2016/97 katera je usmerjena v izboljšanje zaščite potrošnikov bi morala začeti z uveljavitvijo 23.februarja 2018, medtem, pa je na predlog Komisije dpgovorjeno, da je rok za implementacijo v nacionalno zakonodajo 1.julij 2018, novi rok implementacije pa 01.oktobra.2018. Prav ta zamik bo pomagal k boljši pripravi za direktivo IDD, države članice EU, bodo imele več možnosti za usklajevanje zakonodajnega okvira, piše o obvestilu
www.consilium.europa...uary-2018/
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18920

EVROPSKA KOMISIJA ODOBRILA ODLOG ZAČETKA UPORABE DELEGIRANIH UREDB

Evropska komisija se je odločila za odlog začetka uporabe Delegiranih odredb povezanih z Direktivo o distribuciji zavarovanj

Evropska komisija je objavila v svojem informatorju 6. marca 2018. Delegiranu odredbo Komisije (EU) 2018/541 od 20. januarja 2017 o spremembi Delegirane uredbe (EU) 2017/2358 (o zahtevah za informiranje proizvodov in njihovem upravljanju) in Delegirane uredbe (EU) 2017/2359 (o obvezah informiranja in pravilih poslovnega obnašanja, ki se uporabljajo za distribucijo investicijskih proizvodov zavarovanja) v pogledu datumov in začetku njihove uporabe.

Delegirano Uredbo (EU) 2018/541 se odloži začetek uporabe navedenih Delegiranih Uredb do 1.oktobra 2018, da bi uporaba istih bila v skladu z začetkom uporabe Direktive o distribuciji zavarovanja.

Delegirana Uredba stopa v veljavo 26.marca 2018 in jo lahko preberete tukaj:
eur-lex.europa.eu/le...37&from=HR
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?19041

GDPR

25.maja je stopila v veljavo tolikanj pričakovana in nova Evropska direktiva "O varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov", za katero je potrebna posebna pisna privolitev posameznika. S tem v zvezi je bilo povedano že marsikaj, poslanih nešteto pisnih obvestil in e-mailov, da se šele sedaj zavedamo, kako pomembno je to področje v človekovem življenju in človekovem dostojanstvu. Poleg tega pa se lahko ustvarja profile, to je avtomatizirane obdelave osebnih podatkov, saj to vključuje uporabo osebnih podatkov za ocenjevanje nekaterih osebnih vidikov v zvezi s posameznikom, zlasti za analizo in predvidevanje uspešnosti pri delu, ekonomskega položaja, zdravstvenega stanja, njegovega osebnega okusa, njegovega vedenja in interesov ali celo lokacije ter gibanje posameznika. Veliko vprašanje, pa je, kako se bomo odzvali, kako bomo ukrepali, da bi zaščitili svoje osnovne človekove pravice, med katere spadajo prav gotovo tudi osebni podatki. Po drugi pa je prisotna tudi težnja gospodarskih družb, finančnih konglomeratov, da nam za obdelavo, hrambo in uporabo osebnih podatkov, ponujajo kaj v zameno, kot sporočajo spodnji primeri. Potemtakem je na koncu koncev odvisno tudi kako in za kakšno ceno smo pripravljeni to storiti in če, prav gotovo ne za takšne ponudbe, ki izsiljujejo in so na meji žalitve človekovega dostojanstva in ponosa.

gdpr-info.eu/
eur-lex.europa.eu/le...32016R0679
www.ip-rs.si/zakonod...-odgovori/
data.si/blog/2018/04...-z-zvop-2/
www.bureauveritas.si...i-standard
e-uprava.gov.si/drza...ml?id=8701
skupnostobcin.si/201...ov-zvop-2/

PETROL

V kolikor želite od nas še naprej prejemati obvestila, akcije in ugodnosti vas vabimo, da podate privolitev v obdelavo osebnih podatkov:www.petrol.si/gdpr/soglasja-clani?4264230 Vsem,ki boste izpolnili vsa tri soglasja, bomo v tednu dni naložili brezplačno avtopranje L.
24.05.2018

MODRA ZAVAROVALNICA

Pozdravljeni!

Modra je pred veliko spremembo. Za vas, naše varčevalce, želimo zgraditi najboljšo uporabniško izkušnjo. Pri tem je pomembno, da razumemo vaše potrebe in želje. Zato vas prosimo za 10 min vašega časa, saj nam bodo vaši odgovori v veliko pomoč.

Ne gre zgolj za anketo, gre za delček mozaika nove zgodbe, ki jo bo Modra zasledovala v prihodnjih letih. V ta namen bomo dvanajstim varčevalcem, ki izpolnijo vprašalnik, podarili mesečno premijo. Eden pa bo na svoj pokojninski račun prejel letno premijo.

Povezava do anketnega vprašalnika
modra.typeform.com/t...8-91646329

Hvala vsem, tako tistim, ki se boste odločili za izpolnjevanje ankete, kot tudi ostalim, ki ste del naše zgodbe.
Vaša Modra
25.05.2018

BOB LETA 2016

"Sposobni ljudje ustvarjajo delovna mesta, nesposobni pa jih uničujejo."
dr. Husam Franjo Naji
www.vecer.com/video-...to-6246335

BOB LETA 2017

"Soborci me sprašujejo, ali smo se borili za pravo stvar. Za domovino že, in če bi bilo treba, še stokrat. Ne pa za elite, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov. Kako jih ni sram?"
Srečko Cehnar, poveljnik enot TO pri obrambi Šentilja

Strani: 1