Strani: 1

kzupanc sporočil: 8.034
[#2712013] 15.05.18 11:48
Odgovori   +    6
Kakšen pa je nadzor kvalitete teh pripravkov? Gre tako za splošno koristne kot zdravju škodljive produkte. Nekateri imajo lahko resne stranske uičinke (sploh ob pretirani in dolgotrajni uporabi). Nekateri so lahko za koga koristni, pri nekom pa povzročijo škodljive učinke. Itd.
DDV je sicer stvar zakonodaje.
FIN-454644 sporočil: 6.847
[#2712019] 15.05.18 12:09 · odgovor na: kzupanc (#2712013)
Odgovori   +    3
Me zanima, kaj bo rekel Dragonja, eden od solastnikov proizvajalca tovrstnih izdelkov.
FIN-311684 sporočil: 16.859
[#2712103] 15.05.18 20:04
Odgovori   +    8
Zadnja sprememba: FIN-311684 15.05.2018 20:06
Država lahko določa stopnje DDV, ne more pa kar tako sredi poslovnega leta (ali za nazaj!) ne podlagi mnenja nekakšnega uradnika na Furs spreminjati davčnih stopenj. Sicer, nikoli nisem najbolje razumel zakaj sta npr. vino in pivo hrana, kajti če te vinsko-pivske hrane imamo v telesu nekakšnih 0,05, torej malo več od nič, se šteje da smo zastrupljeni in bolni, po novem pa npr. brokoli v tabletah (sicer ne vem če to sploh obstaja) ne bo hrana ali prehransko dopolnilo? Torej, vitamin C bo več obdavčen od vina ali piva? B vitamin? D vitamin? Magnezij?...Vse je malo zmedeno in zmedo dela davkarija.
FIN-209516 sporočil: 468
[#2712105] 15.05.18 20:11 · odgovor na: FIN-311684 (#2712103)
Odgovori   +    2
[FIN-311684]
Sicer, nikoli nisem najbolje razumel zakaj sta npr. vino in pivo hrana, kajti če te vinsko-pivske hrane imamo v telesu nekakšnih 0,05, torej malo več od nič,
Poguglaj ostotek vode v človeku, vinu in pivu.
podli2000 sporočil: 362
[#2712154] 16.05.18 08:34
Odgovori   +    7
Upam, da bo imela država vsaj toliko obraza, da ne bodo zdaj za nazaj terjali plačevanja davkov. Če bi bila lastna pojasnila v Sloveniji obvezujoča za davčni organ (kar je običajno v "normalnih" državah), potem se mi to ne zdi tak problem, če se je FURS vsa leta motil. Se bo pač za nadalje to uredilo. Pri nas pa je tako, da FURS lastna pojasnila ne vežejo in lahko z izgovorom, da so se zmotili, pač spremenijo prakso tudi za nazaj. To pa je problem!
FIN-206693 sporočil: 3
[#2712377] 17.05.18 14:45
Odgovori   +    3
Prehranska dopolnila so z DDV v Sloveniji obdavčena vseskozi pravilno oz. enako stopnjo kot hrana (in zdravila) t. j. z nižjo stopnjo - sedaj 9,5%. In za nenadno morebitno spremembo oz. prehod na splošno stopnjo 22 %, o kateri javnost prvič informirajo Finance, ni nobene pravne podlage!

V pravni državi ni dopustno, da uslužbenci davčne uprave (FURS) ob podpori Ministrstva za finance (MF) z internimi navodili svojim inšpektorjem sporočijo, da so se pristojni prejšnji uradniki teh dveh institucij vrsto let motili oz. napačno razlagali predpise o DDV. Če bi takšna pomota obstajala, je v pravni državi – brez spremembe predpisov - po nekaj letih ne more razglasiti sama izvršna oblast; za kaj takega bi potrebovali najmanj od Državnega zbora sprejeto avtentično razlago določil veljavnega Zakona o davku na dodano vrednost.

Glede na to, da je sedanja ministrica za finance ga. Mateja Vraničar svojo kariero vseskozi razvijala prav na davčnem področju in pri tem tudi na področju DDV v Ministrstvu za finance, je potrebno, da bi najprej pred kakršnim koli ukrepom FURS podla obrazložitev te svoje » pomote« . In sicer gospodarsko interesnim združenjem ter vsem gospodarskim subjektom, ki nudijo potrošnikom prehranska dopolnila (mednarodno uveljavljenih blagovnih znamk in domačih proizvajalcev), in ne-nazadnje tudi organizacijam, pristojnim za varstvo slovenskih potrošnikov.

Toda dosedanja obdavčitev prehranskih dopolnil z 9,5 % stopnjo DDV ni nikakršna pomota! Pri davčni opredelitvi vsebine t. j. kaj so prehranska dopolnila je potrebno upoštevati predpise s tega področja v EU in Sloveniji.

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom, ki se dajejo v promet v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblikah, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in drugih podobnih oblikah s tekočino in praškom, ki so oblikovane tako, da se jih lahko uživa v odmerjenih majhnih količinskih enotah. V primeru dvoma pri posameznem živilu ali gre za prehransko dopolnilo ali zdravilo, se uporabljajo predpisi, ki urejajo zdravila.

Največkrat uporabljene sestavine v prehranskih dopolnilih so vitamini, minerali ter rastline in njihovi izvlečki. Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi druge snovi, ob upoštevanju, da je njihova uporaba v živilih dokazano varna. Največkrat se uporabljajo kot vir enega ali več hranil, npr. vir vitaminov, mineralov ali koristnih maščobnih kislin z namenom dopolnjevati običajno prehrano. Lahko imajo tudi fiziološki učinek na človeško telo, kot npr. vpliv na prebavo (probiotiki, prebiotiki).

Več v direktivah in uredbah EU: Direktiva 2002/46/ES, spremenjena z Uredbo Komisije (ES) št. 1161/2011 o spremembi Direktive 2002/46/ES Evropskega parlamenta in Sveta, Uredba (ES) št. 1925/2006 Evropskega parlamenta in Sveta ter Uredbe Komisije (ES) št. 953/2009 glede seznamov mineralnih snovi, ki se lahko dodajo živilom (UL L št. 296 z dne 15. 11. 2011, str. 29), ali v Pravilniku o prehranskih dopolnilih, uveljavljenem v avgusta 2013.

Predstavljanje prehranskih dopolnil potrošnikom mora biti v skladu s trditvami, ki jih za države članice potrjuje za to pristojna evropska agencija za hrano EFSA - Evropska agencija za varnost hrane www.mkgp.gov.si/delo...tocka_efsa ali neposredno na www.efsa.europa.eu/e.../aboutefsa

EFSA izdaja smernice v zvezi s zdravstvenimi in prehranskimi trditvami, ki so lahko navedene na živilih in prehranskih dopolnilih. Pravilno predstavljanje prehranskih dopolnil skladno s pravili EFSE v Slovenije nadzoruje Zdravstvena inšpekcija pri Ministrstvu za zdravje.
Prehranska dopolnila so torej hrana oz. živila, katerih namen je dopolnjevati oz. obogatiti običajno prehrano s snovmi, ki jih telesu primanjkuje zaradi različnih razlogov, zato zdravju koristijo. Zdravljenju bolezni pa so namenjena zdravila. Zato je prav, da so ne le živila/hrana in zdravila, temveč tudi prehranska dopolnila obdavčena z nižjo davčno stopnjo.
OPOMBA: Slovar slovenskega knjižnega jezika: »Živilo je vsaka od vrst stvari, ki se uporabljajo za prehrano ljudi.

Skladno s prvim odstavkom 48. čl. Pravilnika o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost se med izdelke/blago iz 1. točke Priloge I Zakona o davku na dodano vrednost, za katere je predpisana nižja stopnja DDV, uvrščajo izdelki in kmetijski pridelki, ki so samostojno ali kot dodatki in nadomestki, primerni za zaužitje brez predhodne priprave ali po običajnem postopku priprave hrane kot hrana za ljudi.

Zato ni razumljivo, s kakšnim ciljem naj bi skušali državni uradniki v predvolilnem času izvesti z internimi navodili »odpravo napake« obdavčitve prehranskih dopolnil ? S ciljem koristiti sodržavljanom, ki namenjajo skrb ohranjanju svojega zdravja in boljšega počutja, zagotovo ne. Z višjo obdavčitvijo, bi se obseg potrošnje prehranskih dopolnil zagotovo zmanjšal in učinek na davčno blagajno bi bil ničen.
0219Ma15 sporočil: 344
[#2712384] 17.05.18 15:21
Odgovori   +    1
Dajte javna pobuda velecenjeni Furs, vprašati, kako bodo obdavčene začimbe, več, kot očitno začimbe niso hrana !!!

Strani: 1