Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kitajci prihajajo! Poseben projekt Financ

Strani: 1

Kanzon sporočil: 2.291
[#2702931] 17.03.18 08:58 · odgovor na: (#2702928)
Odgovori   +    10
[republican]
> Kaj, za vraga, je s temi Kitajci?!

Srečo so imeli, da sta jih ZDA in Evropa spustli na svoj trg. Kitajci so obogateli na naš račun. Že res, da so pridni kot mravlje, ampak brez bogatega ameriškega in evropskega trga jim ne bi uspelo tako obogatet.
Temu se ne reče sreča ampak povratni učinek razvoju in trženju,ki si jih zaradi cenejše delovne sile in širjenju trga preseliv v nerazvite kraje.V 70-tih so se norčevali iz japonske akustike in avtomobilske industrije, poglej jih danes.
V bistvu je to odgovor na pohlep zahodne civilizacije.

Včasih mojstri svojim vajencem niso hoteli razkriti vse skrivnosti poklica,ker so vedeli,da bodo postavljeni na stranski tir in temu smo danes priča.
COP sporočil: 3.511
[#2702944] 17.03.18 10:27 · odgovor na: (#2702928)
Odgovori   +    5
Srečo? Tako kot so Američani izkoristili evropski trg in ves svet za svoje korporacije, so ga izkoristili tudi Japonci, Korejci in Kitajci. Indijci recimo tega ne znajo, čeprav jih je čez milijardo. Zato sreča nima nič s tem, svet je velik in izkoristi ga lahko samo ta, ki ima znanje in sposobnost.

Pozabljamo, da je Kitajska država z najdaljšo neprekinjeno civilizacijo in vse do 17. stoletja je bila najmočnejša vojaška in gospodarska sila sveta. Zaradi notranjih trenj so se nespametno zaprli pred svetom in izgubili primat. Sedaj se želijo vrniti. China first.

Zato je blebetanje o sreči in zapiranju trgov čista neumnost. Ameriška in evropska podjetja morajo tekmovati s kitajskimi na svetovnem trgu, sicer bodo Kitajci zavzeli svet brez boja. V ZDA in EU živi zgolj 10% prebivalcev sveta.
FIN-311684 sporočil: 16.859
[#2702951] 17.03.18 11:26
Odgovori   +    1
Prava poslastica od Branka Milanovića...Bodo kitajski kapitalisti uspeli vzpostaviti kontrolo nad državo? Bodo uporabili predstavniško demokracijo? Predstavniška demokracija se je v Evropi uvajala v homeopatskih odmerkih...Volilna pravica je napredovala po polžje...Will bourgeoisie ever rule the Chinese state? Več na: glineq.blogspot.si/2...state.html
Troublemaker sporočil: 742
[#2702955] 17.03.18 12:14
Odgovori   +    6
Ne razumem, zakaj nas skrbi Kitajska. Slovenija naj nas skrbi! So nas bedaki spravili iz Yuge v EU, zdaj smo pa v kur..! Ni pravne zaščite navkljub elitni arbitraži, pa še svojih jabolk ne smemo več izvažati v Rusijo zaradi sankcij, ki jih je uvedla EU (medtem ko Angelca na veliko biznisira prav s Putinom!!). In kaj bo s Kitajsko? EU bo uvedla kakšne sankcije, čeprav nas vzroki ne bi neposredno zadevali, pa bi bili vezani k izpolnjevanju. Mar med prijatelji ravnate enako: ker sta se dva med seboj spričkala, se boste tudi vi z obema? Samo z enim? Ali pa boste prijatelji z obema, ki Vam nista nič žalega storila, le skupaj se ne boste več dobivali?

V kakšnem prekletem sranju smo spet, s politiki brez slehernega ponosa: namesto, da bi po včerajšnji reakciji brukseljna zamrznili svoje članstvo do rešitve problema, bomo pa kot riti stisnili rep med noge (oz. hvala bogu, nekateri so ga že tik pred volitvami, nato pa v naslednjem trenutku zagotavljajo, da se bodo spet potegovali za isti položaj v isti koaliciji, ki se je že takoj popljuvala med sabo!!??. Pa sodelovali bodo, ker so odprti, razet s tem, pa tistim, pa.... sodelovanje v nesodelovanju!)

vse to naj nas bolj skrbi in dajmo se že enkrat osamosvojit! Tujega jarma in domačih izdajalcev.
COP sporočil: 3.511
[#2702960] 17.03.18 13:31 · odgovor na: (#2702950)
Odgovori   +    8
A si pripravljen za manj kot 500€ na mesec garat 10 ur na dan, 6 dni v tednu, s samo 5 dnevi letnega dopusta, tako kot Kitajci? Samo vprašam.
Napačno vprašanje. Pravilno je, če Kitajec naredi produkt ali storitev hitreje in ceneje kot uspe tebi, koliko časa boš ti še delal dražje in počasneje?
sopranos sporočil: 8.984
[#2702969] 17.03.18 14:33 · odgovor na: COP (#2702960)
Odgovori   +    7
[COP]
> A si pripravljen za manj kot 500€ na mesec garat 10 ur na dan, 6 dni v tednu, s samo 5 dnevi letnega dopusta, tako kot Kitajci? Samo vprašam.

Napačno vprašanje. Pravilno je, če Kitajec naredi produkt ali storitev hitreje in ceneje kot uspe tebi, koliko časa boš ti še delal dražje in počasneje?
Seveda bo Kitajec naredil hitreje in ceneje, ker ima ekonomijo obsega za sabo. Problem je v tem, da Kitajci načrtno kradejo zahodno znanje in hkrati ovirajo delovanje zahodnih firm na Kitajskem. Na drugi strani pa Zahod Kitajcem omogoča prosti izvoz na svoje trge. Najhuje pa je, da Zahod to mirno dopušča in si tako koplje jamo. Danes je Kitajska že tako močna, da lahko ustrahuje cel svet. Američani so egoistični maniaki, ampak v primerjavi s Kitajci so pravi dobrovoljci.

Saj Evropa bo kmalu spoznala kam jo to pelje,ko se bodo Kitajci odločili da bodo največji pri avtomobilih. Kitajska dela sistematično in dolgoročno. Zahod pa stihijsko in kratkoročno. In dokler bo tako bo Kitajska rasla, Zahod pa bo vedno šibkejši. Vprašanje če ne bomo prepozno spoznali kako smo zavozili.
vickibedi sporočil: 10.699
[#2702986] 17.03.18 16:03 · odgovor na: (#2702950)
Odgovori   +    4
[republican]
> [COP]
> Ameriška in evropska podjetja morajo tekmovati s kitajskimi na svetovnem trgu

A si pripravljen za manj kot 500€ na mesec garat 10 ur na dan, 6 dni v tednu, s samo 5 dnevi letnega dopusta, tako kot Kitajci? Samo vprašam.
Ja in zato jim težko zameriš končno zmago, tega preprosto ne moreš.
Zadnjič sem gledal en dokumentarec o kitajskih študentih. In vprašajo enega kako mu gre, pa pravi da mu gre zdaj odlično, namreč zdaj ima celo svojo lastno posteljo, prej pa si jo je delil s kolegom, včasih celo z dvema. Jaz bi si kot študent z veseljem delil posteljo z dvema sošolkama, ampak tudi ta Kitajec ni bil videti takšne spolne spolne orientacije, da bi mu pasalo se mečkati z dvema sošolcema.
Sicer pa so azijati nasploh, v primerjavi z nami, dosti bolj prilagojeni na skrčene prostore. Zanimivo je turistično plazenje po rovih Vietkonga, redko kateri belec se je namreč sploh sposoben prebijati skozi te rove...
sopranos sporočil: 8.984
[#2702992] 17.03.18 17:16 · odgovor na: (#2702984)
Odgovori   +    5
[republican]
> [sopranos]
> Saj Evropa bo kmalu spoznala kam jo to pelje,ko se bodo Kitajci odločili da bodo največji pri avtomobilih. Kitajska dela sistematično in dolgoročno. Zahod pa stihijsko in kratkoročno. In dokler bo tako bo Kitajska rasla, Zahod pa bo vedno šibkejši. Vprašanje če ne bomo prepozno spoznali kako smo zavozili.

Evropa in ZDA nista sprostila trgovine s Kitajsko, da bi ji pomagale, ampak zaradi lastne koristi (ker sta pač naivno pričakovali, da bodo Kitajci na veliko kupovali evropske in ameriške izdelke). Zgodilo se je pa ravno obratno... Evropejci in Američani na veliko kupujejo kitajske izdelke, evropska in ameriška delovna mesta se pa na veliko selijo v Azijo. Trump si je pač upal na glas povedat, da smo zavozili in pokazati Kitajcem sredinec. V Evropi pa na žalost ni politika, ki bi si upal to narest.
Imaš prav, da so se ušteli.Ampak Trump je bebec. Tako kot se on loti zadeve, drugega kot kaosa in pizdarije ne more biti.

Če bi hoteli ustaviti Kitajce, bi se morala združiti Severna Amerika in Evropa. Hkrati pa bi morali potem obe več vlagati v Afriko, Južno Ameriko in JV Azijo.

Za kaj takega pa se potrebuje dobre voditelje. V ZDA in Evropi takih voditeljev ni. Zato bodo Kitajci samo še bolj dominirala. Kitajska je bistveno bolj nevarna kot si predstavljamo.
vickibedi sporočil: 10.699
[#2702994] 17.03.18 17:29 · odgovor na: (#2702988)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: vickibedi 17.03.2018 17:33
[republican]
> [vickibedi]
> Zanimivo je turistično plazenje po rovih Vietkonga, redko kateri belec se je namreč sploh sposoben prebijati skozi te rove...

Bil sem v teh rovih... OK Azijci so pač nižji od Evropejcev, ampak ko vidiš, kaj vse so bili pripravljeni pretrpeti, ti postane jasno, da Evropejci nimamo nobene šanse v tekmi z njimi. Preveč pomehkuženi smo... da delovnih navad niti ne omenjam. Slovenci zase mislimo, da smo delavni, ampak v primerjavi s Kitajci in Vietnamci smo pravi lenuhi.
En oficir Vietkonga je po vojni razlagal, da je še v času, ko so Američani zmagovali na vseh frontah v Vietnamu, opazoval sovražnika.... In je opazil, da Američani s helikopterji dovažajo vodo za tuširanje ameriškim vojakom. Vietnamski vojak je medtem preživel 2-3 dni na eni čutri vode in na eni klobasi iz posušene mezge kuhanega riža. Takrat je temu kapetanu Vietkonga postalo jasno, da bodo ZDA igubile to vojno v Vietnamu.
aja še komad: www.youtube.com/watc...TCDVfMz15M
sopranos sporočil: 8.984
[#2703000] 17.03.18 18:00 · odgovor na: (#2702995)
Odgovori   +    4
[republican]
> [sopranos]
> Imaš prav, da so se ušteli.Ampak Trump je bebec. Tako kot se on loti zadeve, drugega kot kaosa in pizdarije ne more biti.

Če se kdo lahko kosa s Kitajci, je to Trump. Mogoče ni najboljši diplomat, je pa zato izvrsten poslovnež in pogajalec. Ne verjemi vsega, kar o Trumpu pišejo in govorijo mediji. Preberi raje kakšno njegovo knjigo... recimo Art of the deal.
Saj to veš, da knjige ni on napisal, kajne? Tisti, ki jo je napisal, pa pravi, da mu je žal, da je sodeloval s takim idiotom kot je Trump.

Trump je nesposoben. Nategun prve klase. Rodil se je z zlasto žlico v goflji in to je to. Bankrotiral je že ne vem kolikokrat. Nategnil upnike. Državo. Ko so ga tožili je pa hitro sklenil poravnave in sporazum o nerazkrivanju podatkov.

Zaradi njega bo ZDA bolela glava desetletja.
ThomasCR sporočil: 1.183
[#2703001] 17.03.18 18:07
Odgovori   +    1
Pomirite se. Bledoličnikom ni noben kos. Niti Kitajci.

Smo čisto druga liga.
sopranos sporočil: 8.984
[#2703005] 17.03.18 19:08 · odgovor na: (#2703002)
Odgovori   +    3
[republican]
> [sopranos]
> Trump je nesposoben. Nategun prve klase. Rodil se je z zlasto žlico v goflji in to je to.

Če bi bil res nesposoben, mu ne bi pomagalo, da se je rodil z zlato žlico v goflji. Ničkoliko takih, ki so se rodili z zlato žlico v goflji je vse pognalo in uničilo, kar je gradilo več generacij njihovih prednikov.
Ja, lahko bi bilo še slabše.
> Bankrotiral je že ne vem kolikokrat.

Ampak se je vedno postavil nazaj na noge. Torej le ni tako nesposoben, kot trdiš.
Ja, celo sam se je hvalil koliko ljudi je nategnil. On predvsem skuša z agresivnim delovanjem druge spraviti v podrejen položaj. To mu je uspevalo s črnci, latinosi, tujci itd. Ko je imel na drugi strani malo bolj odločne nasprotnike se je zmeraj pogodil. Sedaj pa te principe uporablja v politiki. To drugega kot problem ne more biti.

Sploh ker je patološki lažnivec. Vsak dan znova dokazuje, da se mu ne sme verjeti. Težko je potem z drugimi državami sklepati kompromise in dogovore, če nič ne velja.
> Zaradi njega bo ZDA bolela glava desetletja.

Če jih ni zaradi Busha mlajšega, jih bo zaradi Trumpa še manj. Trump je vsaj dober pogajalec... pa odločen in svojeglav in nikomur ne leze v rit... in ne jebe stricev iz ozadja... zato gre pa marsikomu na kurac in bi ga najraje utopili v žlici vode.
Trump je del te elite. Je pa res, da se Trumpa podcenjuje. Tako kot se je podcenjevalo Adolfa, Benita in še nekatere. Bo zanimivo videti, če bodo ZDA kos takemu človeku, ki ničesar ne spoštuje, ki hoče neomejeno zvestobo in nobenih ugovorov.
Jaz pogrešam odločne politike in dobre pogajalce v Evropi... in zato bo nas še bolela glava.
Ja, mi na ZDA ne moremo vplivati. Ključni za Evropo sta Nemčija in Francija. Angela je brez neke agende, brez jajc. Samo čaka in upa, da se bodo nasprotniki sami zajebali. Ampak kot vidiš imajo Nemci te pasivnosti dovolj in hočejo akcijo. Francija je pa gospodarsko povsem nekonkurenčna. Vprašanje če bo Marcon premogel dovolj moči, da kaj spremeni.

Žalostno je to, da v EU še vedno ni vzpostavljen enotni trg. Da še vedno ne delujemo kot celota. Ampak zgolj kot skupinica držav. In potem razni Američani, Kitajci in Rusi s korenčkom in palici zmeraj uspejo razbiti enotnost Evrope. To nas bo še bolelo.
Ljudstvo v EU še ni dojelo, da se stvari spreminjajo. Da nas reši samo evropsko sodelovanje. Da se skupaj upremo Američanom, Kitajcem in Rusiji.
vickibedi sporočil: 10.699
[#2703015] 17.03.18 21:11 · odgovor na: (#2702996)
Odgovori   +    0
[republican]
Zame je bil obisk Vietnama neverjetna izkušnja. Ko vidiš to njihovo zagrizenost, potrpežljivost, voljo in delavnost, ti postane jasno, da v tekmi (ali vojni) z njimi nihče ne more zmagati... še Kitajci ne.
Po toliko letih še vedno celijo stare rane, ampak na azijski pragmatični način.
www.reuters.com/arti...SKCN1GS0EA
in še rock izvedba te vojne:

www.youtube.com/watc...cha2mW2GMw
COP sporočil: 3.511
[#2703023] 17.03.18 22:49 · odgovor na: (#2702981)
Odgovori   +    1
Ceneje naredi produkt, ker je pač pripravljen delat za manj denarja, hitreje pa, ker je bolj produktiven (beri priden) od tebe.
No, saj razumeš. Delati je potrebno hitreje, bolje in ceneje od Kitajcev.

Poznam pa enega zelo stabilnega genija, ki trdi, da bo s carinami in zapiranjem lastnega trga prisilil Kitajce, da bodo po celem svetu pričeli delali počasneje in dražje. Itak. Lep primer, da je med genijem in dvornim norčkom samo korak.
COP sporočil: 3.511
[#2703024] 17.03.18 23:07 · odgovor na: (#2702995)
Odgovori   +    1
Preberi raje kakšno njegovo knjigo... recimo Art of the deal.
Prebral. Prodaja meglo. A to zelo uspešno.
Gustl sporočil: 12.556
[#2703028] 18.03.18 07:24 · odgovor na: (#2702996)
Odgovori   +    1
[republican]
Zame je bil obisk Vietnama neverjetna izkušnja. Ko vidiš to njihovo zagrizenost, potrpežljivost, voljo in delavnost, ti postane jasno, da v tekmi (ali vojni) z njimi nihče ne more zmagati... še Kitajci ne.
Da, lahko potrdim, tudi sam sem to zaznal med potepanjem po Vietnamu. Skupaj s pripravljenostjo na žrtvovanje lastnega udobja, ce je potrebno.
GordanaKalanŽivčec sporočil: 8
[#2703186] 19.03.18 12:08
Odgovori   +    6
Odlična tema! Pred leti sem imela priliko videti študijo o tem, kaj si želijo mladi v Evropi in na Kitajskem. Niti ne tako presenetljivo, povsem primerljive stvari so si želeli in tudi zelo primerljive/enake cilje so imeli. Ogromna razlika pa je bila v načinu, kako bodo to dosegli. Evropski mladi pričakujejo, da jim bo to omogočila družba in še bolj pogosto, kar starši. Mladi Kitajci pa so zapisali, da bodo sami postorili vse potrebno, da svoje cilje tudi dosežejo. In, rezultati so tukaj.
0513ANITO sporočil: 6.443
[#2703201] 19.03.18 12:53 · odgovor na: (#2703188)
Odgovori   +    5
[republican]
Mene je presenetilo, koliko mladih Vietnamcev ima najnovejše modele iPhonov, ki stanejo več, kot znaša povprečna mesečna plača. Ko sem vprašal mladega Vietnamca, kako si lahko privošči tako drag telefon, mi je odgovoril, da pač opravlja dve službi.
Pri nas delovna in davčna zakonodaja tega ne dovoljujeta.
FrRoSt sporočil: 3.744
[#2703202] 19.03.18 12:54 · odgovor na: Kanzon (#2702931)
Odgovori   +    0
[Kanzon]
> [republican]
> > Kaj, za vraga, je s temi Kitajci?!
>
> Srečo so imeli, da sta jih ZDA in Evropa spustli na svoj trg. Kitajci so obogateli na naš račun. Že res, da so pridni kot mravlje, ampak brez bogatega ameriškega in evropskega trga jim ne bi uspelo tako obogatet.
Temu se ne reče sreča ampak povratni učinek razvoju in trženju,ki si jih zaradi cenejše delovne sile in širjenju trga preseliv v nerazvite kraje.V 70-tih so se norčevali iz japonske akustike in avtomobilske industrije, poglej jih danes.
V bistvu je to odgovor na pohlep zahodne civilizacije.

Včasih mojstri svojim vajencem niso hoteli razkriti vse skrivnosti poklica,ker so vedeli,da bodo postavljeni na stranski tir in temu smo danes priča.
Če nekoliko skrajšam, da ne razlagam na dolgo, ker nisem plačan po besedah :)

Naši Sončki in pa seveda tudi njihovi starši bi pregoreli, če bi se morali kosati s Kitajci. Ali je temu kriva Butalska Pamet, permisivna vzgoja ali premalo konzumrane polente!??

Na TO naj si odgovori vsak sam. :)
ThomasCR sporočil: 1.183
[#2703334] 20.03.18 00:07
Odgovori   +    0
Tale "yellow supremacism" glede Kitajske, me spominja na prejšnjo epizodo glede Japonske, kakšnih 30 let nazaj.

Kako da so Kitajci inovativni in vse. Ste že pozabili na stare ruske Sojuze, ki so jih Kitajci pred leti poslali z groznim pompom v orbito, češ, bomo šli na Luno, zdaj je pa nekako vse potihnilo glede tega?

Zgleda.
153 sporočil: 7.001
[#2727083] 06.08.18 18:38
Odgovori   +    0
Kitajska načrtno ustvarja znanstveno in lidersko elito,
od vrha ji določa jasne, preverljive in visoke cilje,
procese sproti in na trdo nadzoruje, jo dobro plačuje,
ne izgublja časa, kjer ne vidi asa, je že povsod po svetu
prisotna, uči se na napakah drugih, loči posledico od
vzroka, stavi na nadpovprečno bistrega otroka... ?

Sodražan
153 sporočil: 7.001
[#2727116] 06.08.18 21:52 · odgovor na: (#2727088)
Odgovori   +    0
[republican]
Ne nakladaj. Kitajci so pridni, ne pa brihtni.

Btw, to me spomni na vic o bosanskih delavcih, ki jih je vodja gradbišča v Sloveniji ozmerjal: Bosanci ste leni, kot fuksi! Pa se oglasi en od njih: ni res... Črnogorci so leni... Bosanci smo glupi.
Ko boš misli drugih manj citiral, se
boš resničnosti morda bolj približal ?

Sodražan
153 sporočil: 7.001
[#2727121] 06.08.18 22:29 · odgovor na: (#2727118)
Odgovori   +    0
[republican]
Očitno nimaš smisla za humor... da tvojih stihov niti ne omenjam.
Hvala, da lahko tvoj nazoren smisel za humor,
na očitnih dejstvih spoznavam, če bi le mogel
bi rad dodal, da se tudi prešerno zabavam, ;-( !

Sodražan

Strani: 1