Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Ni vam treba zamenjati plinskih grelnikov

Strani: 1

FIN-542579 sporočil: 294
[#2701787] 12.03.18 11:43
Odgovori   +    3
1. Naslov je popolnoma kiksnjen, problem je, ko je potrebno zamenjati staro peč, ne da bi zdaj vsi vprek morali menjati.
2. Če bi šli vprašat katerega koli večjega upravnika stanovanj, bi zvedeli isto zgodbo, kot je hrvaška. Moje naselje je postavljeno 2002, konkretno v mojem objektu smo na en dimnik vezani trije. Kaj narediti, ko bo enemu crknila peč in bo moral vgraditi kondenzacijsko?
Plinske peči se ne menjavajo vsakih par let zato tisto, da je vgradnja kondenzacijskih obvezna od 2008, problem le zmanjša, ne pa odpravi.
3. Zakaj za hudiča se vam je zdelo, da o konkretnem problemu kaj vedu evroposlanci. Nič slabegano njih, a to res ni njihova tema.
bc123a sporočil: 46.138
[#2701792] 12.03.18 12:09
Odgovori   +    4
To ni res. Problem je tudi v sloveniji, s tem, da so ga pri nas "resili" preprosto tako, da so celim naseljem, ki so grajena namensko za tak nacin ogrevanja sanitarne vode, ki so ob gradnji imela vsa potrebna dovoljenja in dokumentacijo, preprosto to prepovedali. Ob tem so mirno spregledali dejstvo, da so grelniki v teh stanovanjih delovali popolnoma legalno, in da je bil problem tam, kjer so si stanovalci sami a) vgradili grelnik, stanovanje pa ni bilo namenjeno za to ali b) kjer so bedaki zazidali prezracevalne odprtine in so si za plinsko celico sami krivi.

To je mafija.
rokkk sporočil: 49
[#2708234] 19.04.18 09:24 · odgovor na: FIN-542579 (#2701787)
Odgovori   +    1
Enak problem v naši soseski v LJ. Če hočemo zamenjati plinski grelec v kopalnici, bi morali to storiti tudi ostali stanovalci v vertikali, ker je treba spremeniti dimnik. Zasilna rešitev je menda uporaba zračnika, vendar kako se bo potem zračila kopalnica? Največja težava je pri tem soglasje vseh stanovalcev. Tudi če bi bila potreba po zamenjavi pri vseh, se vedno najde kdo, ki nalašč noče sodelovati...
murje sporočil: 3.565
[#2710123] 03.05.18 16:18
Odgovori   +    0
UPARJENI PLIN

Ko so v Izoli v osemdesetih letih izgradili stanovanja v Livadah, nam je bilo rečeno, da bodo to, najbolj ekološka in najbolj čista stanovanja, a hkrati najbolj poceni za vzdrževanje. Takrat je bilo plinsko ogrevanje in ogrevanje sanitarne vode skorajda tabu tema, saj je bila to takrat novost in kot takšno smo jo tudi vzeli. Resda je prišlo v teh letih tudi do eksplozije in požara v ulici Emilia Driolia, pa žal do nedolžne 18.letne smrtne žrtve in do kar nekaj zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Kljub temu, pa je situacija zelo resna in nobene prošnje ter analize s strani pristojnih organov niso naselje Livade naredile bolj varno in tudi bolj poceni. Problematika konstrukcije dimnikov ali bolje povedano zračnikov, še vedno niso primerne, tako, da plinske peči delujejo še vedno na vlek, ki je v spodnjih nadstropjih že tako majhen, da ne omogoča povsem varnega ogrevanja. Takšne odčitke namreč dobivamo s strani pristojnih dimnikarjev, ki opravljajo odčitke in ugotavljajo, da je premajhen vlek v dimniku. Kot že rečeno, pa obstoječe konstrukcije zračnikov ne omogočajo vgradnjo peči na prisilni vlek, ki bi edine lahko nudile še varno uporabo takšne vrste ogrevanja. Po več kot 38 letih je realnost žal drugačna, saj je veliko stanovalcev odstranilo plinske peči in dalo vgraditi peči na drva ali pa vgradilo klima naprave, saj so preprosto stroški previsoki, če že ne astronomski. Kubik m3 uparjenega plina oziroma mešanice butan-propan, ki jo k nam pošilja Butan plin iz Izole:
* Uparjeni plin mešanica - Pavšal = 2,76160 €/m3
* Prispevek za Eko sklad = 0,02500 €/m3
* Prispevek OVE+SPTE = 0,03100 €/m3
* Eko taksa/trošarina = 0,12250 €/EM
* Števčnina = 5,7300 €/EM
* Preizkus plinotesnosti = 1,3979 €/EM
Ob teh dejstvih je bilo v posameznih mesecih pozimi ob velikih neurjih, poplavah in snegu v letošnjem letu največja poraba uparjenega plina takšna, da je presegla 200 €/mesec, kar postavlja vse začetne želje graditeljev in vzdrževalcev na glavo.

Ob tem je potrebno vedeti, da so ob nekdanji potekajoči akciji na Zvezi Potrošnikov Slovenije za znižanje skupne porabe Elektrike in plina, naše Livade niso prišle v poštev, ker se pač ogrevamo še vedno na uparjeni plin ne pa na zemeljski plin, tako kot drugje po Sloveniji. Vse to pa sproža veliko vprašanj, do kdaj bomo namreč še vedno drugorazredi državljani, saj nimamo enakih možnosti kot drugje, da bi si znižali stroške ogrevanja. To bo trajalo vse do takrat, ko bo vsakokratna občinska vrhuška spoznava, da naprej tako ne gre več in zaukazala Butan plinu, da izgradi potrebne večje rezervoarje tudi za zemeljski plin, da bi se lahko ogrevali po enakih cenah, ko je to urejeno drugod po Sloveniji. Samo upamo lahko, da se bo glede na dogajanja na občinskih nivojih to zgodilo do leta 2050.

KAMPANJA v LETU 2014 SAMO ZA NEKATERE

Kot vaš član bi vam rad sporočil, da žal pri vaši akciji ne sodeluje ponudnik Plina - Butan plin d.d., saj imamo pri nas v Izoli, predvsem v Livadah možnost sprejeti pogoje in cene edino tega ponudnika uparjenega plina mešanice.

V okviru našega naselja Livade, kjer prebiva približno 5.000 potrošnikov, smo namreč vsi priklopljeni na že prej izgrajeno plinsko omrežje in uporabo ogrevanja ter sanitarne vode, seveda posledično na njihovo črpališče Butan Plin d.d. v Izoli.

V večini primerov imamo v gospodinjstvih pretočne plinske bojlerje, katerih poraba je posebej v zimskih mesecij izjemno visoka, saj doseže in tudi preseže več kot 200 € na mesec. Trenutno stane 1m3 uparjenega plina (butan - propan) kar 3,30080 € in lahko si predstavljate, da je ob zelo ostri zimi in pogojih poraba neredko tudi dosegla 100m3, zato se je veliko potrošnikov začelo ogrevati s termoakumulacijskimi pečmi ali pa klimo ter toplotnimi črpalkami. Ob tem je bilo potrebno tudi preurejanje stanovanja in sistema kurjenja, kar je povezano z višjimi bivalnimi stroški.

Glede na to, da tukaj živi zelo veliko prebivalcev in da se še nič ne ve, kjaj bodo v naše domove pripeljali toliko pričakovani in obljubljeni zemeljski plin, bi lahko tudi Butan Plin d.d. v tej akciji "Prihranite z ZPS", sodeloval kot ponudnik, da bi tudi na tak način kaj privarčevali.

V nasprotnem primeru pa smo v Izoli in posebej v Livadah zato drugorazredni državljani brez možnosti vpliva na cene, ki nam jih postavijo in zaračunajo, saj so nam vsi ob vselitvi v stanovanja v blokih hiteli razlagati, da bo to najbolj čisto in tudi najbolj poceni ogrevanje. Sedaj pa se je vse to sprevrglo v svoje pravo nasprotje!

Hvala lepa in lep pozdrav!

ODGOVOR ZPS

Hvala za vaše sporočilo. Kampanja ZAMENJAJ in PRIHRANI omogoča zamenjavo
dobavitelja gospodinjskim odjemalcem zemeljskega plina, ki so priključeni na omrežje za distribucijo zemeljskega plina.

Podjetje, ki ga navajate spodaj je ponudnik uparjenega plina, zato
zamenjava (in naša kampanja) ne zaobsega tega produkta.

Seveda vas pa vabimo k sodelovanju v kampanji za zamenjavo dobavitelja
električne energije.

Lep pozdrav,
Zveza potrošnkov Slovenije
www.zps.si/index.php...n-prihrani
www.zps.si/index.php...-mio-evrov

Strani: 1