Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Pogoji za javne pokojnine zdaj še strožji

Strani: 1

BojanRi sporočil: 5.518
[#2695688] 31.01.18 21:13
Odgovori   +    25
Glede na sistem "medgeneracijske SOLIDARNOSTI" bi se morale pričeti nižati pokojnine obstoječim upokojencem, ni pravično, da nekdo, ki se je upokojil relativno mlad prejema precej večjo pokojnino kot jo bo bodoči upokojejec. Za sistem kot velja pri nas bi moralal biti pokojnina za vse upokojence enaka ne glede na višino plače, ki jo je kdo prejemal v času zaposlitve. No danes imamo sistem, ki temelji na izkoriščanju mlade generacije, ki precej plačuje od tega pa ne bo imela prav veliko.
zoran13 sporočil: 2.139
[#2695693] 31.01.18 21:37
Odgovori   +    6
PANIKA

Na pokojninskih družbah in zavarovalnicah je panika, ker pri njih ne varčuje dovolj zavarovancev. Na bankah je panika, ker imajo nizke obrestne mere in svojih komitentov ne morejo odvrniti od zamenjave banke. Na zavarovalnicah je panika, ker bo oblast ukinila dodatno zdravstveno zavarovanje, zato se že usmerjajo na Hrvaško, kjer imajo je za to zavarovanje vedno več zanimanja. Med zavarovanci je panika, ker bodo zaradi ukinitve dodatnih zdravstvenih zavarovanj, druga njihova zavarovanja avtomobilov, zavarovanja stanovanj, hiš in podjetniške odgovornosti, precej dražja, saj bodo zaradi manjšega števila paketnih zavarovanj izgubili precejšen del ugodnosti. Na zavarovalnicah je panika, kar se ne ve, kdo bo naslednji v prihodnji verigi prevzemov, saj bo potem mnogim odneslo stolčke. Na zavarovalnicah je panika, ker ne vedo, koliko zaposlenih bo zaradi ukinjanja dodatnih zdravstvenih zavarovanj izgubilo zaposlitev in koliko jih bo izgubilo zaradi neučinkovitosti in osebnih zamer. Kvazi oblastniki v bančnozavarovalniških družbah ukinjajo delovna mesta, nato, pa z grožnjo odpovedi, zaposlene prisilijo v podpis pogodbe za slabše plačano delovno mesta. V bančnozavarovalniških in finančnih institucijah je panika, ker ne vedo, na kakšen način bi se dokopali do 17mlrd€, ki tičijo v gospodinstvih. Med potrošniki je panika, ker pokojninske družbe in zavarovalnice ne ponujajo višjih realnih donosov. Med zavarovanci pokojninskih zavarovanj je panika, ker so ob izplačilih prekomerno obdavčeni. Med pokojninskimi družbami in zavarovalnicami je panika, ker njihovih pokojninskih polic sploh ne morejo zastaviti za kakšen prepotrebni kredit. Med zaposlenimi je panika, ker si ne morejo privoščiti varčevanja tistih maksimalnih 5,844% svoje bruto plače. Med javnimi uslužbenci je panika, ker so jim zaradi ZUJFa drastično zmanjšali mesečne premije delodajalcev in s tem tudi zmanjšali pokojnine zaposlenim. Med upokojenci je panika, ker še vedno dobijo prenizke pokojnine. Med mladimi je panika, kako bodo sploh preživeli, saj še do dela niso prišli. Med učenci in študenti je panika, ker se bojijo, da ne bodo mogli plačati svojega študija. Med študenti je panika, ker nimajo podatkov, koliko delovne dobe že imajo priznane za delo preko servisa. Med učitelji je panika, da bodo izgubili službe, ker ne bo več dijakov in študentov. Med starejšimi zaščitenimi zaposlenimi je panika, da jih bodo pod pritiski in zaradi obnašanja odpustili, kjer jim zakon to omogoča. Dobro se ve, kdaj nastopi panika!
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18057
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?18060

BOB LETA 2016

"Sposobni ljudje ustvarjajo delovna mesta, nesposobni pa jih uničujejo."
dr. Husam Franjo Naji
www.vecer.com/video-...to-6246335

BOB LETA 2017

"Soborci me sprašujejo, ali smo se borili za pravo stvar. Za domovino že, in če bi bilo treba, še stokrat. Ne pa za elite, ki so se okoristile brez moralnih in etičnih zadržkov. Kako jih ni sram?"
Srečko Cehnar, poveljnik enot TO pri obrambi Šentilja

"Le vlada lahko kvaliteten papir prekrije s kvalitetnim črnilom in ustvari kombinacijo, ki nima vrednosti.«
Milton Friedman, Nobelov nagrajenec za ekonomijo 1976

»Če ne bomo odpravili pravice do izdajanja denarja in denarnega monopola države in oblasti ter omogočili popolne svobode pri izbiri denarja, ne bomo nikoli več imeli spodobne valute niti spodobno delujočega gospodarskega sistema.«
Nobelov nagrajenec prof.Friedrich A. von Hayek

»Glavni cilj firme je zaslužiti denar, a cilj vlade je vzeti velik del tega denarja in ga dati drugim.«
Larry Ellison, soustanovitelj Oracla
sopranos sporočil: 9.488
[#2695703] 31.01.18 22:08
Odgovori   +    3
Dajmo tole zadevo malo v kontekst postaviti. Norveški pokojninski sklad, ki ga je postavila vlada in se financira iz nafte ima 1.000 milijard dolarjev premoženja.

Slovenci imamo, če damo prebivalstvo in premoženje nekako na isti imenovalec malo več kot 0,5% sredstev, ki jih imajo Norvežani samo v tem skladu. Če še kaj dodatno pokojninsko varčujejo, je pa naš znesek še toliko manjši.

Skratka mizerija. Sploh za naslabše zaslužkarje bi lahko dvignili stopnjo olajšave. Pa morda podjetjem, ki imajo urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje dali kakšno manjšo davčno ugodnost.
0126Bacis sporočil: 1.333
[#2695728] 01.02.18 06:45 · odgovor na: zoran13 (#2695693)
Odgovori   +    1
Nadaljevanje pa v intervjuju Tomaža Štiha:


Tip ima vizijo, se splača poslušat (od 6:00 dalje, 44 minut).
www.youtube.com/watc...xoto3vt4Rs


Bolj slab povzetek pa je tukaj:
nova24tv.si/slovenij...-po-vetru/
nevenkatisler sporočil: 5
[#2695732] 01.02.18 07:08
Odgovori   +    6
Dodatni steber imajo v večini v JU. plačanega z žulji tistih z minimalnimi dohodki,ker ti si ga tako ne moreju niti sanjati!!!to pomeni,da tisti ki imajo malo,plačujejo za tiste ki imajo dosti,da bodo nekoč imeli še več.kdo to razume?
FIN-494590 sporočil: 14
[#2695745] 01.02.18 09:00
Odgovori   +    3
Vse to je kršitev načela zaupanja v pravo. Nekdo, sicer pod prisilo države, v dobri veri 40 let pošteno vplačuje v to očitno napol piramidno državno pokojninsko shemo, ker zaupa tej instituciji, da bo nato lahko dostojno živel od svoje pokojnine. Pa tudi če ji ne zaupa, plačevat mora. In pol se nesposobna država oz. predvsem politiki spomnijo zdravila, ki naj bi pozdravili ali pa vsaj omilili njeno nesposobnost. !!!
Dejansko naj bi se pokojnine izplačevale zgolj iz obresti kapitala, zbranega v teh 40. letih. A da seveda po smrti lastnika ne bi bilo sitnih dedičev, saj je bilo to njegovo, je držala zadevo lepo olastninila pod zastorom solidarnosti. Dokler je bil višek vplačanih sredstev, so jih lepo porabili, sedaj ko pa je manjko - raja znajdi se!!!
aleksander sporočil: 3.216
[#2746054] 05.12.18 09:43
Odgovori   +    3
NIkakršno varčevanje se ne bo izplačalo, če bo država zniževala pokojninske izračune, kot je to počela dosedaj.
V času krize so upokojenci dali svoj delež v obliki, da so jim pobrali velik delež pokojnin v obliki manjšega odmernega odstotka, kljub temu, da je pokojnina pridobljena na osnovi preteklih dajatev pokojninskemu skladu. Dandanes v času okrevanja gospodarstva so se prvi oglasili zopet pripadniki javnega sektorja. Počasi si bodo pridobili vse višje plače, napredovanja itd. Mogoče se bo kaj podobnega zgodilo še v realnem sektorju, ki vse to napaja. Zadnji , na katere pozabljajo vsi, so ostali upokojenci, ki bodo morali s tistim znižanim delom životariti do konca svojih dni. Krivice, ki jim je bila storjena z znižanjem odmernega odstotka, očitno ne bo nihče popravil, kljub temu, da vsi zajemajo iz malhe okrevajočega gospodarstva, razen njih. Niti Erjavec, niti Sušnik niti drugi, ki so odgovorni za upokojence, se ne ukvarjajo s krivico , povzročeno upokojencem in skrbijo samo za svoje stolčke. Politikanti obljubljajo, ko sedejo na položaje, pa pozabljajo na tiste, ki so jim obljubljali.

Povprečna neto plača september 2018 1.062,03 eur
Prispevek za pokojninsko in inv. zavarovanje 391,45 eur
Skupaj prispevek za 40 let delovne dobe 187.896,00 eur

Pričakovana življenska doba moški/ženska 80,85 let
Povprečna pokojnina 641,65 eur
Povprečna doba prejemanja pokojnine 21 let

Višina zneska , prejetega s pokojninami 161.695.80 eur
Oškodovanje povprečnega upokojenca 26.200,00 eur

Izračun torej pokaže, da je vsak upokojenec povprečno prikrajšan za več kot 26.000 eur, z mizerijo nižjega odmernega odstotka pa je ta izračun še bolj katastrofalen.
FIN-311684 sporočil: 18.425
[#2746093] 05.12.18 12:26 · odgovor na: zoran13 (#2695693)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: FIN-311684 05.12.2018 12:46
[zoran13]
PANIKA

"Sposobni ljudje ustvarjajo delovna mesta, nesposobni pa jih uničujejo."
dr. Husam Franjo Naji
www.vecer.com/video-...to-6246335
In kdo so ti sposobni ljudje? Podjetniki. Zaradi svojh sposobnostih smo danes tarča napadov levice in nekaterih državnih damijanovskih ekonomistov. Oblast bi želela naj postanemo nevidni, naj postanemo hlapci v podjetjih, ki smo jih sami omislili in ustvarili. Velika večina nas je začela od začetka, iz ničle, danes pa zaposlujemo na stotisoče ljudi. Kot v Cankarjevih Hlapcih so nam novi Meščevi gospodarji Šarčeve vlade dali zelo jasno vedeti, da pričakujejo pokorščino. Mesec lahko likuje, opazujoč vodje koalicijskih strank, ki so se ritolizniško uklonili njegovi vlasti in ga malikujejo kot Zlato tele. Pokôri se, ne upiraj se, je poglavitna zapoved, ki jo po Cankarjevsko Mesec vsakodnevno sporoča Šarcu.

Strani: 1