Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kje ste, nepremičninski investitorji?

Strani: 1

tstih sporočil: 5.182
[#2691936] 09.01.18 17:39
Odgovori   +    14
: Popravek vrednosti nepremičnin za 25 odstotkov navzgor je sicer tehnično povsem nepomemben.

Predstavljaj si, da si varcevalec za nepremicnino, ki ima kupno moc in pripravljen depozit (po osmih letih varcevanja). Zadnje leto so se nepremicnine zacele obnasati kot BitCoin. Ali ne bo to varcevanja in nakupa prestavilo za dve leti, ce sploh kdaj (ker place ne rastejo po 25% in je morda nakup zdaj nedosegljiv, oz. kupec pade v 'ne morejo vsi imeti stanovanj, ne bomo deregulirali' skupino)?

Kako to 'tehnicno ni izjemno pomembno'? Vsi taksni kupci enostavno izpadejo iz povprasevanja. Od kod prihajajo novi? Jih je res toliko, ali se je le pobralo tiste, ki so imeli vec denarja in so taktizirali (globina tega pa je?)? Ce jih ni, za koga potem investirati v ociten balon? Morda pa investitorjev ni, ker so vsi tisti, ki so pri cenah iz 2007 in povprecni placi (razpolozljivem dohodku) jurja evrov investirali v obsezne gradnje v Ljubljani po 3.000 evrov / m2, ze prejeli svoje Darwinove nagrade?
sopranos sporočil: 9.606
[#2691952] 09.01.18 18:50
Odgovori   +    13
No, je razlika ali so se plače povečale za tretjino in da se je kupna moč povečala za tretjino. Stroški komunale, elektrike, televizije, energentov (recimo plin) itd. so se povišali. Avto srednjega razreda, ala Golf, Octavia stane med 25-30.000 EUR
Rastejo tudi cene najemnin, kreditov, prehranskih izdelkov itd.

Denar iz certifikatov se je pokuril že ob prvem balonu. Kljub temu, da je denar trenutno še poceni, pa so pogoji za pridobitev kredita še vedno strožji kot v preteklsoti. Banke se obnašajo kot zastavljalnice - daj v zastavo nepremičnino v 2x vrednosti kredita in ti ga bomo odobrili. In če ljudje ne morejo privoščiti enosodbnega stanovanja, potem lastnik takega stanovanja slednjega ne more prodati in kupiti dvojo ali trosobnega. Lastnik trosobnega pa ne more prodati slednjega in si kupiti hiše.

Vprašanje je tudi, koliko zemljišč je na voljo v Ljubljani? Si investitor, ki ni povezan z Jankovičevo mafijo, sploh upa graditi v Ljubljani? Ali ni Ljubljana v tem pogledu dokaj tvegana?

Ali so ljudje, ki imajo že lastno nepremičnino in dovolj privarčevanega denarja, pripravljeni kupoveti dodatna stanovnja, hiše?

No, to je nekaj mojih vprašanj oz. pomislekov.

Strani: 1