Strani: 1

menim sporočil: 5.835
[#2684696] 19.11.17 22:34
Odgovori   +    0
"Na socialnem vrhu so med drugim navedli podatke, da Slovenija po indeksu socialne pravičnosti dosega peto mesto v EU (za Dansko, Švedsko, Finsko in Češko)"
Slovenija je članica EU in bi se morala držati mednarodnih zavez tudi na socialnem področju, pa se jih res drži?
"Po oceni Sveta Evrope so nekateri socialni prejemki in nadomestila ter pokojnine v Sloveniji prenizki. ... je v Sloveniji glede na evropsko socialno listino prenizka minimalna pokojnina. Najnižja zajamčena pokojnina, ki znaša 35 odstotkov najnižje pokojninske osnove, znaša zgolj 197,19 evra, kar je dvakrat manj od priporočenih 400 evrov." Vir: dnevnik.si, članek: Socialna nadomestila so prenizka
"Podatki iz pregleda kažejo tudi, da je v Sloveniji dostopnost zdravstvenih storitev boljša kot drugod."
Je tako boljša, da čakalnih vrst sploh nimamo?
"Te številke Eurostat pridobiva na osnovi nacionalnih anket, ki jih izvajajo pooblaščene nacionalne zdravstvene inštitucije. Pri nas to dela Statistični urad RS (na podlagi vprašanj, ki jih sestavi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ, prej IVZ)), ki že skoraj deset let vsako leto anketira okoli 25 tisoč ljudi. Iz tabele opazimo, da niti ena država nima tako dobro pokritih potreb po zdravstvenih in zobozdravstvenih storitvah kot Slovenija. Vrst sploh nimamo!" siol.net/siol-plus/k...kin-401649
anon-133022 sporočil: 57
[#2684697] 19.11.17 22:51
Odgovori   +    3
Kaj je socialna pravičnost?

A to da imaš visoke minimalne plače, nato pa moraš poskrbeti za brezposelene?

A to da imaš malo novogradenj in visoke cene stanovanj, nato pa moraš posrbeti za brezdomce?

A to da imaš slab izobraževalni sistem, nato pa moreš imeti aktivno podporo pri zaposlitvi?

A ne bi bilo bolje, da bi imeli normalen sistem, ki ne producira anomalij, ki jih je nato potrebno odpravljati?

EU je namreč vrh te anomalije s predsednikom, ki je glavni krivec za anomalije.
menim sporočil: 5.835
[#2687138] 05.12.17 08:23
Odgovori   +    0
Ena od socialnih pravic bi lahko bila tudi kakovostna lekarniška dejavnost. Kot je sedaj videti, bodo zasebne lekarne po Sloveniji z novim zakonom ukinjene.

"V Sloveniji smo bili v zdravstvu v zadnjih letih navajeni že na marsikaj, od ropanja in korupcije, velikanskih čakalnih dob in vse do mnogih nepojasnjenih smrti zaradi katastrofalnega zdravstvenega sistema. Takšno revolucionarno početje, ki si ga vladajoča koalicija zapiše kar v zakon, pa je gotovo eden od hujših napadov na zdravstveni sistem, mrežo lekarn in konec koncev tudi zasebno lastnino. Zakon o zdravstveni dejavnosti še vedno dopušča koncesije in zasebno prakso med zdravniki in zobozdravniki, za lekarne pa v 38. členu zasebno zdravstveno dejavnost prepoveduje in jo s tem enostavno ukinja." nova24tv.si (5. 12. 2017)

Strani: 1