Strani: 1

Kanzon sporočil: 2.352
[#2679111] 16.10.17 19:54
Odgovori   +    7
Ko si zdrav imaš sto želja,če si pa bolan si želiš biti predsednik.
FIRA sporočil: 323
[#2679129] 17.10.17 06:21
Odgovori   +    4
bomo Janšo, Erjavca in Pahorja gledali še leta,...
... razen če jih ne odnese kakšen plaz ali povodenj.
rancigaj sporočil: 162
[#2679177] 17.10.17 09:24
Odgovori   +    4
Po mojem mnenju se je Avstrija zasukala predvsem k redu in disciplini.
Za razliko od Avstrijcev po mojem mnenju žal večina Slovencev, ki hodi na volišče, ne mara moralne avtoritete oziroma reda in discipline.
Že mnogokrat sem zapisal: ČE ČLOVEK LJUBI IN SOVRAŽI S SRCEM, POTEM BI MORAL SVOJE VODITELJE IZBIRATI Z GLAVO.
Moram pa se strinjati z ugotovitvijo, da brez čustev pri volivcih ne gre, zato je ta moja teza očitno čista iluzija. Kljub temu pa upam, da bodo volivci tehtali med zdravim razumom in črednim nagonom.
NAMESTO STARIH OBRAZOV NOVEGA RAZREDA (PO ĐILASU), KI ROTIRAJO ŽE 27 LET, POTREBUJEMO NOVA SRCA, KI BIJEJO ZA SLOVENIJO.
Namesto bipolarne delitve po ameriškem vzoru ali kitajski filozofiji, ter vladanja po načelu »dividet impera«, potrebujemo uravnoteženo demokratično politično sredino.
Namesto ekscentričnih utopističnih ideologij, potrebujemo sistem uravnoteženih in preizkušenih sodobnih civilizacijskih vrednot.
Te tri sodobne vrednote (vse dobre stvari so tri) je možno razložiti preko Platona, troedinega krščanskega Boga oziroma so to: upanje (svoboda), ljubezen (bratstvo), vera (enakost), kot pojmi iz preteklosti in neizbrisen pečat naše kulture.
Za splošno blaginjo pa je vsekakor potrebno uravnotežiti oziroma umiriti ponorele vrednote (vzpostaviti HARMONIZEM).
Kako?
Skrajno poenostavljen matematični zapis za uravnoteženje vrednot in družbeno blaginjo po moje je sledeča: MATEMATIČNA FORMULA ZA BLAGINJO SLOVENSKIH DRŽAVLJANOV
( a/3 + b /3 + c/3) × X=Y
Y- blaginja državljanov oziroma HARMONIZEM (nasprotje od revščine državljanov in vseh drugih »ideoloških IZMOV«)
X- marljivost in požrtvovalnost državljanov (nasprotje od pišmeuhovstva in proračunske miselnosti)
a- liberalni kapitalizem (nasprotje od državnega intervencionizma)
b- krščanski socializem (nasprotje od demokratičnega socializma)
c- resnicoljubni patriotizem (nasprotje od koruptivnega klientelizma)
Konstante a, b in c morajo biti zagotovljene na podlagi pristojnosti in nalog vseh treh vej oblasti, spremenljivka X pa je v domeni ljudstva. Poslanstvo države je v tem, da ustvarja v državi takšen red, da bodo pridni in pošteni bolj uspešni kot zviti in leni. Ali še bolj preprosto, temeljna naloga države je, da preganja in sankcionira laž),
Seveda je možno zapisano povedati tudi z drugimi besedami. Še vedno upam, da nismo tako različni in takšni individualisti, da ne bi znali stopiti skupaj, saj resnice ni možno povedati drugače kot s preprostimi besedami brez akademskih titul in referenc govorcev. Glede plemenite laži tudi Platona z vidika današnjega časa ne moremo več upoštevati.
Ker žal ne gre brez personifikacije posameznih idej oziroma vrednot, sem že pred časom naštel sledeče sodržavljane, kot javno izpostavljene nosilce vrednot. Danes bi ta seznam lahko že dopolnil:
a- liberalni kapitalizem: Blaž Vodopivec, Bojan Štih, Petra Sovdat, Rado Pezdir………
b- krščanski socializem: Aleš Primc, Metka Zevnik, Franci Donko………
c- resnicoljubni patriotizem: Bojan Dobovšek, Lucija Ušaj, Matej Avbelj, Klemen Jaklič, Andraž Teršek……
Predpogoj za vse naštete in druge sodelujoče pri takšnem projektu pa je, da jih presejemo skozi naslednje sito:
-da nimajo dosjeja sodelavcev ali virov SDV (UDBE) in do sedaj niso bili člani ZKS ali druge ozko ideološke politične stranke,
-da so vztrajni, prizadevni in pogumni,
-da v zasebnem življenju nimajo očitnih podjetniških, gospodarskih ali drugih klientelističnih navez in privilegijev,
-da so ponosni na našo domovino in jim resnično ni vseeno, kaj se dogaja v naši družbi,
-da so pripravljeni javno zapriseči (pri vsem, kar jim nekaj pomeni in v kar verjamejo - ne proforma kot prisegajo ministri), da so za boljšo prihodnost družbe, kateri pripadajo tudi otroci in vnuki, po vseh svojih močeh in sposobnostih prispevati svoj delež.
Nekdo mi je pred časom v komentarju ugovarjal, da lahko takšne sodržavljane najdemo samo še v kakšni zakotni fari. Če je temu res tako, potem ja za Slovenijo rešitev, da imamo veliko zakotnih far. Jaz pa menim, da temu ni tako. Zagotovo je tudi v urbanih okoljih še mnogo takšni sodržavljanov, ki padejo skozi navedeno sito.
Kučanov zgodovinar Repe je namreč pred kratkim zapisal sledeča realna dejstva: »Nekdanji komunisti so se porazdelili po različnih strankah, z njimi pa tudi navade in obnašanje. "Demokratični centralizem", novodobna "moralnopolitična neoporečnost", želja po obvladovanju vsega družbenega življenja, zahteve po brezpogojni uradniški in novinarski ubogljivosti, sledenje in nadzor, vloge tajnih služb, ne nazadnje manifestativna "afežejevska" emancipacija (razni ženski forumi po strankah in "starletne" poslanke)… so kaj več kot zgolj recidivi prejšnjega sistema v novodobnem kapitalizmu.«
Kdaj bo liberalna, socialna in pravna država v interesu večine državljanov, ali bomo Slovenci prej izgubili državo, to je zdaj vprašanje?
Ameriška prognoza (nedavna izjava ameriškega poslovneža in predavatelja na televiziji) se glasi, da Slovenci, če se bo obstoječ trend izvajanja oblasti nadaljeval, čez deset let morda ne bomo imeli več svoje države.
Že nekaj časa ponavljam svoj predlog za ustanovitev društva (nikakor politične stranke) z imenom SPD-BES (slovensko povezovalno društvo-bratstvo, enakost,svoboda) (za to ime uveljavljam avtorstvo), ki postane povezovalni jeziček na tehtnici družbenega odločanja.
Zakaj društvo?
Dve skrajnosti obstajata:
a. Da vsi vse vedo (anarhija).
b. Da prvi vse ve, drugi pa nič (demokratični centralizem ali totalitarizem).
Nobena od teh skrajnosti ni sprejemljiva. Družbeni sistem lahko optimalno funkcionira le ob ustrezni demokratični hierarhiji. Struktura društva je po mojih dolgoletnih izkušnjah najprimernejši okvir in orodje za to.
BlueOcean sporočil: 129
[#2679335] 17.10.17 15:26
Odgovori   +    3
Odličen politik se rodi in pride na površje ne glede na okoliščine, tako kot odličen znanstvenik (recimo kot Tesla iz "luknje na Balkanu" ali glasbenik (recimo Freddie Mercury iz Zanzibara). Tako kot uspešen znanstvenik ali glasbenik mora za sabo v svojem mandatu pustiti nekaj velikega (ali vsaj večjega), ne glede na to, kdo je to konkretno naredil. Eden takih je verjetno Kučan, verjetno ne Drnovšek (uspešen, ker je bil v to porinjen, nimam občutka, da je za sabo kaj pustil), res bi to lahko bil Janša (a ne zmore izkoristiti svojih sposobnosti), lahko bi bil Pahor (a za sabo ne bo pustil ničesar razen slike), lahko bi bil Mesec (pa ne zna povezati levice). Takih "lahko bi bil dober politik" je veliko. Pri teh politikih je težava, da nimajo oblikovane svoje pozitivne miselne osnove in stališča na način, ki bi jim dal osnovo za stališča v razpravah in pri delu, hkrati pa bi bila dovolj fleksibilna, da se bi se prav odzivala na vsakršnje spremembe. Ker so v besednem dvoboju nekonzistentni, so narejeni, neprepričljivi in pogorijo ali postanejo žaljivi. Ali pa zagovarjajo bizarne ideje (ne bom našteval). Kurz se je rodil, prišel na vrh stranke, na mesto ministra in na mesto premieja. Vse zelo hitro! Prepričljivost je njegova naravna vloga in vlogo pomembnega politika si je izboril - nihče od starih mu je ni poklonil. Tudi v Avstriji je etabliranih politikov kot listja in trave (tako kot pri nas in drugje in misliti, da je drugje boljše/drugače, je napaka). Zdaj bo prišla na vrsto prava visoka politika in utegne biti uspešen. Slovenija rojenega politika čaka. Ne vemo ali bo levičar ali desničar. Za svoje mesto se bo moral boriti tako kot Kurz, nič lažje in nič težje ne bo! In družba ga bo videla in porinila na površje.

Strani: 1