Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Rusija z velikimi koraki iz krize

Strani: 1

gobim sporočil: 420
[#2673942] 19.09.17 21:38
Odgovori   +    25
Z sankcijami proti Rusiji je zahod naredil največjo možno napako. Ne gre le za to, da so negativni učinki 2x večji za EU kot za Rusijo (Ameriške izgube so tu,.... surprise surprise, ..minimalne). S posledičnimi ukrepi (devalvacijo rublja) je ruska predelovalna industrija dobila izjemen pospešek, zahodni konkurenti pa so začeli pospešeno izgubljati pozicije na ruskem trgu, ki so jih mukoma ustvarjali 2 desetletji (del deleža bodo pobrali domači konkurenti del pa Azijci (Korejci, Japonci), ki se sankcijam niso pridružili).

Vsa ta kriza je dala obstoječi politični konstelaciji v Rusiji s Putinom na čelo neverjetno pokritje za ukrepe, ki so bili nujni za ključen reformni korak; uvozno substitucijo od hrane do informatike do opreme in s tem izjemno balansiranje plačilne bilance brez pomoči izvoza energije in surovin. Za težave pogojene z nujnimi žrtvami te tranzicije (padec standarda, začasen finančni krč,...) so postali krivi zahodnjaki in ne domača oblast, ki si je nabrala v tej krizi, vsaj za zahod, neverjetno podporo prebivalstva.

Nov zagon ekonomije bo trajen. Bazira na nizki zadolženosti tako ekonomije kot prebivalstva, nadaljevanje sankcij, močna državna podpora, stabilna kontinuiteta oblasti ter izjemna kitajska finančna podpora, pa mu dajejo vsaj še nekaj let izjemni pospešek. Dodatni pozitivni dejavnik je, da ruska ekonomija ne bo več odvisna od zahodnega financiranja (zahodne finančne institucije pa so hkrati izgubile lukrativni trg in možnost vpliva).

Evropa se je, pod ameriško taktirko (in zaradi ameriških interesov), ustrelila v lastno koleno.
FIN-311684 sporočil: 16.859
[#2674014] 20.09.17 10:12
Odgovori   +    3
V času sankcij rusko kmetijstvo doživlja razcvet, po drugi strani ljudje danes več plačujejo za hrano. Rusija je postala velesila pri proizvodnji hrane. Rusi pišejo, da je v letu 2016 izvoz prehrambenih izdelkov prinesel celo več denarja kot izvoz orožja, Rusija je poleg tega postala največji izvoznik pšenice, pred ZDA, predvsem zaradi trgov v Egiptu, Nigeriji, Indoneziji in Bangladešu... Daleč so časi, ko je morala Sovjetska Zveza uvažati ameriško pšenico. Moramo vedeti, da tudi kljub višjem proračunu vojaška prednost ZDA pred drugimi ni tako velika, saj zaradi višjega standarda so ameriški vojaki bolj plačani kot npr. Kitajci ali Rusi, tudi vojaška oporišča se morajo vzdrževati, tudi osvajalne in imperialne vojne drago stanejo.
rx170 sporočil: 4.115
[#2674022] 20.09.17 10:41 · odgovor na: FIN-311684 (#2674014)
Odgovori   +    3
[FIN-311684]
V času sankcij rusko kmetijstvo doživlja razcvet, po drugi strani ljudje danes več plačujejo za hrano. Rusija je postala velesila pri proizvodnji hrane. Rusi pišejo, da je v letu 2016 izvoz prehrambenih izdelkov prinesel celo več denarja kot izvoz orožja, Rusija je poleg tega postala največji izvoznik pšenice, pred ZDA, predvsem zaradi trgov v Egiptu, Nigeriji, Indoneziji in Bangladešu... Daleč so časi, ko je morala Sovjetska Zveza uvažati ameriško pšenico. Moramo vedeti, da tudi kljub višjem proračunu vojaška prednost ZDA pred drugimi ni tako velika, saj zaradi višjega standarda so ameriški vojaki bolj plačani kot npr. Kitajci ali Rusi, tudi vojaška oporišča se morajo vzdrževati, tudi osvajalne in imperialne vojne drago stanejo.
Velik del ameriškega vojaškega proračuna je dejansko masa in izredno dragi projekti, ki bi jim naj zagotovili prevlado ob morebitnih konfliktih (npr f22 in f35). V morebitnem spopadu velesil pa ta večji proračun pomeni bore malo, ker bi se tako Kitajska kot Rusija znali upreti predvsem z napadom na baze teh letal z manevrirnimi raketami, razen tega pa je npr. Rusija prevelika za doseg teh letal. Da bi npr. bombnik B2 dosegel cilje globoko v Rusiji, pa bi spet bilo izjemno težko, saj bi moral ostati neopažen (da je možno ta letala opaziti na radarju so dokazali Srbi leta 2000 in to s 50 let staro rusko tehniko). Razen tega je vprašanje, če bi spoapad ostal konvencionalen. Zato je trošenje vsega tega silnega denarja za takšen namen nesmiselno in je namenjeno predvsem obvladovanju vojaško inferiornih držav kto so npr. Libija/Irak.... Bi pa Američani jasno imeli prednost nekje na odprtem bojišču kot je npr. Sirija.
jezdec666 sporočil: 6.534
[#2674023] 20.09.17 10:46 · odgovor na: gobim (#2673942)
Odgovori   +    1
Sigurno si EU ne dela usluge s temi oslarijami. Po brexitu tako ali tako pričakujem premik politike EU proti vzhodu in približevanje skupni ekonomski coni ccis držav in EU.
gobim sporočil: 420
[#2674033] 20.09.17 11:08 · odgovor na: FIN-311684 (#2674014)
Odgovori   +    7
[FIN-311684]
V času sankcij rusko kmetijstvo doživlja razcvet, po drugi strani ljudje danes več plačujejo za hrano. Rusija je postala velesila pri proizvodnji hrane. ...... Moramo vedeti, da tudi kljub višjem proračunu vojaška prednost ZDA pred drugimi ni tako velika, saj zaradi višjega standarda so ameriški vojaki bolj plačani kot npr. Kitajci ali Rusi, tudi vojaška oporišča se morajo vzdrževati, tudi osvajalne in imperialne vojne drago stanejo.
Za ilustracijo; ruski izvoz žit presega 20 milijard USD letno, izvoz orožja pa 15 milijard, tj. Rusi izvozijo za 1/3 več žit kot orožja. Rusija obsega 9% vse svetovne obdelovalne zemlje, s tem, da največjega bogastva - največje svetovne zaloge pitne vode, niti ne omenjamo. Zaloge plina so po Putinovih besedah "planetarne" in verjetno bistveno presegajo uradne podatke o zalogah. Samo v nekaj naslednjih letih (do 2025) bo ruski izvoz plina iz polotoka Jamal (od tam prihaja večina plina za Evropo) in vzhodne Sibirije (plinovod Sila sibira-Power of Sibirija) dosegel obseg plina (160 milijard m3), ki ga Rusija sedaj dobavlja Evropi. Pred kratkim so se začele prve dobave utekočinjenega plina iz Jamala s pomočjo posebnih, arktičnim razmeram prilagojenih tankerjev (ki so jih dobavili Južni Korejci). Prevoz je zaradi ledu res dražji , vendar je utekočinjanje zaradi bistveno nižjih zunanjih temperatur (tudi več kot 50 stopinj razlike v primerjavi z npr Qatarjem) pomembno cenejše.....

Rusi se pri opremljanju vojske obnašajo izrazito racionalno, kar je nekaj kar kot bivši manager v oboroževalni industriji, opažam že kar nekaj časa. V tej luči razmerje proračunov ZDA in Rusije (10x) ne pove veliko. Poglejte na primeru Sirije: V obdobju od septembra 2015 do januarja 2016 so Rusi z 48 letali (od teh polovica starejših od 20 let) opravili v povprečju po 74 poletov na dan. Zahodna koalicija "voljnih" pa z 180 letali ne več kot 35 poletov na dan. S tem, da so Rusi vsakič zadeli, za zahodnjake pa se dostikrat ni vedelo niti kaj v resnici bombardirarajo. Del razlogov gre na račun vrhunske organizacije in kvalitete ruskega poveljevanja, del pa,...no to je posebna zgodba.

Mogoče najboljša razlaga vzroka za sankcije proti Rusije je dal George Frideman (Stratfor) na konferenci Council for foreign relations v Chichagu. !3 minut vrednih ogleda.

www.youtube.com/watc...blI1v9PXpI

Na kratko. Ni glavni razlog sankcij kaznovanje Rusije temveč preprečiti, ustaviti gospodarsko sodelovanje (povezovanje) Evrope z Rusijo(Evrazijo). Gre za "perfect fit", ki bi, če bi se razvil in uspe, potisnil američane iz njihove dominantne pozicije v Evropi. Zakaj bi se z ozirom na ta cilj, ozirali na gospodarsko škodo Evrope ali nekaj deset tisoč mrtvih v Ukrajini. V partiji šaha, se kmete pač žrtvuje...
smity sporočil: 180
[#2674326] 21.09.17 10:17 · odgovor na: gobim (#2673942)
Odgovori   +    4
čas vnosa: 19.09.17 23:28
meni so Rusi tudi simpatični, še posebej Rusinje. Bratje Slovani. Smo pa mi Slovenci, ta skrajno zahodni del Slovanov že tisoč let v v nemški orbiti. V Ruski smo bili par let med in po 2. SV. Tudi vi poslujete g. Golob v glavnem z Nemčijo in to vaše poveličevanje Rusije vidim kot spuščanje megle. Jaz se nimam za posebno pametnega in verjamem da marsikdo ve zakaj spuščate to meglo, dajte se kaj novega spomnit, ker bi vam tudi Putin povedal da vaš klan ob taki predstavi ne čaka svetla bodočnost.
MF-542594 sporočil: 470
[#2674442] 21.09.17 13:48 · odgovor na: rx170 (#2674022)
Odgovori   +    2
Bi pa Američani jasno imeli prednost nekje na odprtem bojišču kot je npr. Sirija.
No, ravno v Siriji so američani izgubili proti Rusom.

Strani: 1