Strani: 1

VBMS sporočil: 396
[#2628467] 22.11.16 08:12
Odgovori   +    15
Vse življenje se bo počasi prestavilo v dežele okrog nas, Slovenija pa bo zaradi zbirokratiziranosti in neracipnalnega javnega sektorja izgubljala na celi črti, ter postala spalno naselje upokojencev in ljudi, ki ne morejo v tujino.

Gorivo, zdravstvene storitve, gospodinjski aparati, zaposlitve, vrtci, univerze,... poznam ogromno ljudi, ki vse to in še več koristijo v Avstriji in drugih "sosedah".

Slovenija pa zaradi politično finančne mafije, ki drži v rokah državo in jo izčrpava, ne more znižati davkov, saj ohranja "svoje" vire napajanja.

Davki bi se lahko znižali, ko bi se cel javni sektor racionaliziral in bi presekali navezave, ki nam zdaj pijejo "kri". Bojim se, da bo to ob "svetem nikoli". Medtem pa nas države vzhodnega bloka prehitevajo v vseh pogledih... Škoda, res škoda...
jeanmark sporočil: 2.887
[#2628478] 22.11.16 08:50
Odgovori   +    5
Itak da je davek (na dohodek podjetij ali zaposlenih) le eden izmed kriterijev, ki jih podjetja upoštevajo pri svojih investicijskih odločitvah. In tudi visoki davki se lahko kompenzirajo z drugimi kriteriji kot so infrastruktura, ljudje, poslovna soseščina itd....

Res pa je, da so izmed vseh kriterijev ravno davki tisti, ki jih je najhitreje možno spremeniti (žal tudi navzgor) in tako popraviti investicijsko oceno države. Pametna država bo tako res poskupala motivirati investitorje z nižjimi davki, hkrati pa delovala tudi na izboljšavi ostalih kriterijev. Brez slednjega je to pač zgolj "race to the bottom".

Seveda vedno lahko rečeš, da se te dirke ne greš, ampak, če hkrati spet ne delaš nič na ostalih kriterijih, bo komentar investtorjev zelo jasen - "so what!".

In potem to kompenziraš z subvencijami, ki se merijo v LETNIH PLAČAH zaposlenih. Z drugimi besedami, investitor da stroje (ki jih lahko odpelje) država prispeva (in plača) ljudi - dobiček pobere investitor. Ko se brezplačno delo izteče, se gre pa v nov projekt. To pa seveda ni "race to the bottom" ampak "pametna in ciklična specializacija z digitalno preobrazbo v družbo znanja ob socialno občutljivem trajnostnem modelu ekonomije delitve" ali kar je še podobnih nebuloz.
FIN-539681 sporočil: 1.010
[#2628497] 22.11.16 09:42
Odgovori   +    0
Se strinjam s Polaničem. Novih podjetij na Madžarsko s tem (verjetno) ne bodo privabili. So pa nizki davki pogoj za razvoj blaginje in za povišanje potrošnje prebivalstva.

Strani: 1