Strani: 1

bigl sporočil: 13.698
[#2601812] 16.06.16 13:41
Odgovori   +    3
Simona, pravilnost postopka nima nič skupnega z uspešnostjo posla. Saj poznamo tisto iz zdravstva: Operacija uspela, pacient umrl. Težko pa je ugibat, če se nič ne ve. Lep dan.
matejtomazin sporočil: 77
[#2601815] 16.06.16 14:03
Odgovori   +    2
Jaz bi dodal k tej razpravi še en vidik, ki ga pogrešam: če Sava Re danes proda to nepremičnino ali naredi izgubo ali ne? Če jo ne naredi, v čem je potem problem? Poleg tega bi izpostavil še dejansko stanje, ki ste ga Finance same zaznale - na držabah je zdaj vse več povpraševanja. In cene letijo tudi 30%+ gor. Znotraj pol leta. Podobno kot se je zgodilo pri GRVG: pri 4 eur ga pred kratkim nihče skorajda ni upal kupit. Danes pri 6 eur se skorajda tepejo zanj.


Drugače pa se strinjam z zaključkom in podajam še opis v ljudskem/nogometnem jeziku kako izgleda naše korporativno upravljanje: Trener se namesto treniranja ter izbiranja strategije ter določevanja optimalne ekipe, ukvarja z lobiranjem, da bi karseda ustregel lastniku kluba, ki žal ne ve kaj želi. Gledalci na tekmi opazijo, da namesto, da trener spodbuja igralce, raje v VIP loži leze lastniku v rit (sorry za grd izraz, ampak tko pač je). Ko bi po tekmi moral odgovarjati na strokovna vprašanja, bi relativno hitro rekel, da so bile sprejete odločitve sprejete na podlagi neodvisnih mnenj. In če bi ekipa izgubila, bi hitro našel izgovor v preteklih problemih ter ne vem katerih pritiskih. Navijači seveda relativno hitro zapustijo tak klub in gredo navijati za kakšen drug klub. Nogometni klub = slovensko državno podjetje. In ja, na borzi so navijači šli navijat za Allianz, Apple in druge "klube"...
polene sporočil: 3.220
[#2601818] 16.06.16 14:14
Odgovori   +    8
Lud jebe zbunjeno ljudstvo Slovenije. Tak mamo, ker ne ukrenemo nič. Manjkajo granitne kocke in ne policajem ampak glavnim politikom v glavo. V ustavi piše da smo pravna in socialna država, nekateri pa to razmejo kot , da smo dežela kjer pravniki vodijo državo in da smo v prihvatizacijskem socializmu.
zoran13 sporočil: 2.151
[#2601825] 16.06.16 14:35
Odgovori   +    0
ZAVAROVALNIŠKI KANIBALIZEM

Glede na že vse zapisano je potrebno vedeti, da so že do sedaj na trgu povzročili že pravo malo paniko, ko so vsem, ki sklepajo zavarovanja naložili, da morajo po 545.členu Zakona o zavarovalništvu, razkriti, za katero zavarovalnico in zavarovalno posredniško družbo delajo in imajo za to veljavno licenco.
Poleg tega so zaostrili tudi pogoje za opravljanje delo zavarovalnega zastopnika ali posrednika in potrebno strokovno izobrazbo dvignili na opravljeno V.stopnjo, zakar, so mnogi z nižjo izobrazbo, ki so imeli že v rokah dokumentacijo za opravljanje izpitov, dobesedno izviseli. Če želijo delati po novih zahtevah, potem morajo najprej v šolo in dokončati ter pridobiti zakonsko zahtevano stopnjo izobrazbe.
Zelo malo ali bore nič, pa niso naredili pri zagotavljanju spoštovanja predpisanega in podpisanega s strani članic in zavarovalnic, Zavarovalnega kodeksa, ki sankcionira nelojalno obnašanje in ravnanje, tako posameznikov, kot tudi zavarovalnic. Da je na našem neurejenem tržišču še vedno že pravo "mesarsko klanje", je že zdavnaj ugotovil tudi Predsednik uprave Pozavarovalnice Sava d.d., ki pravi, da je med zavarovalnicami že prisoten "Zavarovalniški kanibalizem", za vse to pa prepoveduje in zapoveduje z zadnjimi izjavami tudi v svoji lastni zavarovalniški skupini (Zavarovalnica Sava d.d., Tilia d.d. in Pozavarovalnica Sava d.d.).
S spremembami, ki so šele v pripravi in prihajajo, naj bi bilo veliko členov posvečeno tudi večjemu varstvu in informiranju potrošnikov o njihovih sklenjenih modernih naložbenih produktih, toda kaj, ko še dandanes v Splošnih pogojih mnogih piše:"da zavarovalec v času trajanja pogodbe prevzema vsa naložbena tveganja", kar pomeni v času borznega medveda, tudi visoke izgube, kot tudi vse lepe bikovske trende, ki pa so dandanašnji zgolj pobožne želje vseh v celotni bančnozavarovalniški produkciji.

POVEČANJE DELEŽA CROATIA OSIGURANJE D.D. V VELEBIT OSIGURANJE D.D.

Zavarovalnica Croatia Osiguranje d.d. je pridobila kvalificirani delež v glasovalnih pravicah in kapitalu Velebit Osiguranje d.d.

Hrvaška agencija za nadzor finančnih trgov Hanfa je odobrila Croatia Osiguranje d.d. za posredno pridobivanje kvalificiranega deleža nad 10% glasovalnih pravic in osnovnem kapitalu v družbi Velebit Osiguranje d.d. in Velebit Životno Osiguranje d.d.

Velebit Osiguranje d.d. je na koncu aprila 2016 ustvaril skupno premijo v višini 23,8 miokun (3.173 mio€) v primerjavi z lanskoletnimi 18,9 miokun (2.520 mio€) in imajo tržni delež 1,06% na neživljenjskih zavarovanjih. Velebit Životno osiguranje d.d. pa ima tržni delež 0,77% in je imel konec aprila 2016 8,1 miokun (1.080mio€) v primerjavi z lanskim obdobjem 6,6 miokun (0,880mio€).
www.osiguranje.hr/Cl...aspx?17578
www.hanfa.hr/getfile...%20VZO.pdf

STATUT POZAVAROVALNICE SAVA d.d.

10.člen
Skupščina je sklepčna, če se seje udeležijo delničarji, ki predstavljajo vsaj 15% (petnajst odstotkov) osnovnega kapitala.

Skupščina odloča:
- sprejemu letnega poročila, če nadzorni svet letnega poročila ni potrdil ali če uprava in nadzorni svet prepustita odločitev v sprejem letnega poročila skupščina,
- uporabi bilančnega dobička na predlog uprave in na podlagi poročila nadzornega sveta,
- imenovanju in odpoklicu članov nadzornega sveta,
- podelitvi razrešnice članom uprave in nadzornega sveta,
- spremembi statuta,
- ukrepih za povečanje in zmanjšanje kapitala,
- prenehanju družbe in statusnem preoblikovanju
- imenovanju revizorja na predlog nadzornega sveta
- drugih zadevah v skladu z zakonom in tem statutom.

www.sava-re.si/media...Statut.pdf
www.a tvp.si/Document...pectus.pdf

ADRIS GRUPA d.d.

Medtem ko potekajo burne razprave o revizijskem poročilu in odgovornosti Predsednika Uprave Zvoneta Ivanušića ter prvega nadzornika Branka Tomažiča, so iz iz Adris Grupa d.d. že poslali sporočilo, da želijo povečati obstoječi delež v Pozavarovalnici Sava d.d. že na 33%. Nedvomo bo čas pokazal, ali vse to lahko jemljemo kot sposobnost ali nesposobnost vodilnih?
siol.net/novice/gosp...iji-416987

GORDIJSKI VOZEL

Glede na določbe statuta in glade na to, da imata družbi Adris Grupa d.d. in Croatia Osiguranje d.d. preko skrbniških računov, lastniški delež v osnovnem kapitalu z 3.278.049 delnic POSR že pri 19,04%, kar pomeni 21,15% vseh delnic z glasovalno pravico je potemtakem zelo blizu opcija "blokade odločanja". Ob njuni neudeležbi, skupščina Pozavarovalnice Sava d.d. ni sklepčna in ne more pravno formalno veljavno odločati. Tako, da so s hitrim kupovanjem delnic preko skrbniških računov spet še enkrat preslepili našo državo.
Tako, da so s hitrim kupovanjem delnic preko skrbniških računov spet še enkrat preslepili našo državo.
Kljub padanju vrednosti delnicam POSR na 14,40 € je to prvo sporočila po odpovedi skupščine Pozavarovalnice Sava d.d., da bi uspeli hkrati zadostili zakonskim pogojem o enakomerni obveščenosti malih delničarjev in jih seveda potolažiti, saj se bo izplačilo obljubljenih dividend v vsakem primeru precej zavleklo.
schuft sporočil: 432
[#2601831] 16.06.16 14:45 · odgovor na: matejtomazin (#2601815)
Odgovori   +    8
Zadnja sprememba: schuft 16.06.2016 14:47
[matejtomazin]
Jaz bi dodal k tej razpravi še en vidik, ki ga pogrešam: če Sava Re danes proda to nepremičnino ali naredi izgubo ali ne? Če jo ne naredi, v čem je potem problem? Poleg tega bi izpostavil še dejansko stanje, ki ste ga Finance same zaznale - na držabah je zdaj vse več povpraševanja. In cene letijo tudi 30%+ gor. Znotraj pol leta. Podobno kot se je zgodilo pri GRVG: pri 4 eur ga pred kratkim nihče skorajda ni upal kupit. Danes pri 6 eur se skorajda tepejo zanj.
Težava pri Savi Re je, da je "kupila delnico Gorenja" v paketu mimo borze po 5,1 namesto da bi jo kupila na borzi 3,5. Ali bi danes s prodajo po 6 zaslužila? Bi. Ali je naredila dober posel? Ne vem če....
schuft sporočil: 432
[#2601843] 16.06.16 15:13 · odgovor na: schuft (#2601831)
Odgovori   +    3
[schuft]
> [matejtomazin]
> Jaz bi dodal k tej razpravi še en vidik, ki ga pogrešam: če Sava Re danes proda to nepremičnino ali naredi izgubo ali ne? Če jo ne naredi, v čem je potem problem? Poleg tega bi izpostavil še dejansko stanje, ki ste ga Finance same zaznale - na držabah je zdaj vse več povpraševanja. In cene letijo tudi 30%+ gor. Znotraj pol leta. Podobno kot se je zgodilo pri GRVG: pri 4 eur ga pred kratkim nihče skorajda ni upal kupit. Danes pri 6 eur se skorajda tepejo zanj.

Težava pri Savi Re je, da je "kupila delnico Gorenja" v paketu mimo borze po 5,1 namesto da bi jo kupila na borzi 3,5. Ali bi danes s prodajo po 6 zaslužila? Bi. Ali je naredila dober posel? Ne vem če....

Še večje vprašanje pa je zakaj Sava Re ni kupila npr Dunajskih kristalov:

drazbe.finance.si/p/...a-evrov%29

7.000 m2 neto v primerjavi s stavbo ACH ki jih ima okrog 4.500 bruto za približno enako oziroma nižjo ceno. Je res da so Dunajski kristali v 3. pgf, ampak bo tudi v stavbo ACH morala Sava Re vložiti kar nekaj denarja za preueditev da bodo lahko notri stlačili 100+ ljudi.
matejtomazin sporočil: 77
[#2601895] 16.06.16 17:52 · odgovor na: schuft (#2601831)
Odgovori   +    0
Vključi še časovno komponento in voljo prodajalca. Se pravi ali je SavaRe povpraševala po tej nepremičnini takrat ko se je ta "ponujala" po 3,5 ali ne? Če je prišla moment prepozno...je tko kot pri delnicah...lahko že druga cena.

Ker gledat nazaj in kazat minimume/maximume je najlažje. Se spomnim, ko sem še delal v borzni hiši...pa sem na "zagovoru" moral poslušat zakaj delnic nismo prodajal na maximumu, kupoval pa na minimumu. Da je bilo tako evidentno, posebej, če si pogledal graf za nazaj :)

Anyway, škoda ker veliko slovenskih firm nima jasne vizije, ki bi ustvarjala gravitacijo. Kar razloži, kam je namenjen naš kapitalski trg...
eliot sporočil: 2.998
[#2601902] 16.06.16 18:23
Odgovori   +    2
Pri nas so za vodilna mesta v državnih podjetjih in javni upravi znižali standard. Kriterij učinkovitosti, etike, zaupanja ipd. ni več, standard je znižan na pravnomočno kazensko odgovornost. Šele kazensko odgovoren vodilni je lahko odstavljen.

V teoriji je drugače in naj bi bili na vodstvenih mestih v javni sferi ljudi, ki uživajo zaupanje in ni nobenega dvoma v njihovo poštenje in sposobnost. Pri nas zadošča, da ne gre za pravnomočno obsojenega kriminalca, svinjarije pa lahko počne ...
anon-78175 sporočil: 834
[#2601938] 17.06.16 06:47
Odgovori   +    4
Mene, malega človeka, skrbi, kaj bom danes dal trem otrokom za kosilo. Hladilnik in denarnica: prazno. Pa za jutri in do konca meseca me tud skrbi.

Strani: 1