Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kaplja v morje dolgih čakalnih dob

Strani: 1

zvezdicee sporočil: 162
[#2567478] 08.12.15 23:15
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: zvezdicee 08.12.2015 23:25
Objavljene čakalne dobe na straneh bolnišnic ne držijo, pogosto je čakalna dobo krat dva, celo krat 3 od navedinih. Tudi če po prejemu datuma povprašaš zakaj je na internetni strani takšna čakalna doba, tebe pa doleti dvkrat daljša te le nahrulijo. Dolžni so točno navesti čakalno dobo, saj po večini pošiljajo datume po prejemu napotnice. Pacient se ne more odločiti na osnovi netočnih, niti približnih čakalnih dob, ki jih imajo nekatere bolnice objavljene.

Tudi te zadeve težko razumejo delodajalci in najbolj banalno, da niti ZZZS ne, ko mora odobriti bolniški stalež, niti toliko jim ne nese, da včasih preiskava pogojuje terapijo in jih nesprejemljive čakalne dobe čisto nič ne zanimajo. če ZZZS pričakuje strpnost iz pacientove strani, naj si še sama dvigne strpnost in razumevanje dolgih čakalnih dob in posledičnih daljših bolniških statusov.

Predvsem pa naj se tudi zavedo, da nismo vsi brezposleni ali v penziji in marsikateri datum pregleda in janso nadlajne terapije pogojuje dolžino odsotnosti iz dela!

Nja končno se najde nekdo, ki bo prveril v kakšni meri objvaljeni datumi držijo!!


Ljudje se tudi med seboj poznamo, klepečemo, kaj pokažemo in včasih je prav nerazumljivo kako različno se delijo datumi za enako preiskavo in enako stopnjo nujnosti! Kakšen je nadzor??!
FIN-311684 sporočil: 16.083
[#2567493] 09.12.15 07:04
Odgovori   +    1
Za skrajšanje čakalnih smo v zadnjih deset ali več let dali večstomilijonov pa se ni veliko spremenilo, denar so razdelili zdravstveni in okrogzdravstveni lopovi, le čakalne dobe se še daljšajo. Problem je na splošno v zdravstvu, ki ne zdravi pač pa le vzdržuje bolezensko stanja in s tem zagotavlja »trajanje posla« in rast farmacevtske industrije. Namesto zdravja imamo le »bolezen pod nadzorom« in dolga umiranja. Bolezen, ki traja je vir dobička. Seznam bolezni se širi in je osnova prodaja zdravil zdravim ljudem in se izmišljujejo zdravstvene nevarnosti kot so visoki holesterol, trigliceridi, krvni pritisk...(zanimive so misli v knjigi Hipokrat je bil kuhar, Ivan Soče). Čakanje in čakalne dobe so bolezen, ki traja, traj, traja...in jo zdravstveni sistem poljubno vzdržuje toliko časa kolikor želi oz. do naravne rešitve problema, ko človek preprosto umre oziroma ga zdravstveni sistem s čakanjem »ubije«.
zvezdicee sporočil: 162
[#2567502] 09.12.15 08:03 · odgovor na: FIN-311684 (#2567493)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: zvezdicee 09.12.2015 08:22
Pred kratkim sem odšla k zasebniku na UZ, v čakalnici smo bili štirje, jaz zadnja na vrsti.
Prva je opravilapregled gospa, ki je leto pa pol hodila k osebnemu zdravniku in v letu in pol 3x opravila pregled pri specialistu v bolnici, oziroma 3x je bila vabljena na klepet k specialistu ves čas je tudi imela težave v službi zaradi noge in tudi kup bolniške na račun tega.
Na samoplačniškem UZ ji je zdravnik takoj ugotovil Bakerjevo cisto.

Druga gospa je imela bolečine v trebuhu, bila je pri splošnem zdravniku, kot tudi na specialsitičnem pregledu v bolnici, oziroma klpetu v bolnici. Opravil ji je samoplačniški UZ in ugotovil vtrebušnem delu anevrizmo, urgentno je bila poslana v bolnišnico.

Sama sem opravila UZ v bolnici na napotnico teden dni predo sem obiskala zasebnika, ker mi je bil izvid sumljiv glede na pretekle UZ, skoraj nemogoč, kar se je tudi pri samoplačniškem UZ potrdilo, sedaj potekajo priprave na operacijo. Z četrtim gospodom ne vem kaj je bilo, ker sem pred njim opravila preiskavo. Človeku se zastavlja kar precej vprašanj ob doživetem.

Poskrbeli bi pa lahko za ažurne podatke objavljenih čakalnih dob in ne zavajoče podatke, ki nimajo nič skupnega z dejanskim.


Smešno je tudi pričakovanje ZZZS, da bo nekdo opravil npr. UZ na napotnico v Izoli če je iz Maribora ali obratno, saj ga UZ v vrednosti od 60 do 80 eur stane manj samoplačniško,kot pa gorivo do tja, parkiranje in celodnevna odsotnost.

Absurdno je tudi, da ljudje čakajo na izvide po mesec dni in več, administraciji prepogosto ne nese, da ljudje ne potrebujejo izvidov le zaradi sebe temveč tudi zaradi osebnega zdravnika, komisij, delodajalcev. Včasih dobiš izvid po tem, ko bi že moral zaključiti z kakšno 14 dnevno terapijo in se ponovno javiti na pregled. Če vljudno koga opozoriš na to, te administracija nadere. Noro.

So urejeni oddelki, timi in tudi nedopustno neurejeni in teh je preveč.

Tudi standardi in protokoli so zelo slabo netransparentno zastavljeni, tako, da prihaja do velike dikriminacije v obravnavi in dostopnosti do preiskav. Tako, da za nekatere je odlično naše zdravstvo, za druge porazno, jasno enim odlično, na račun poraznega drugim.
zvezdicee sporočil: 162
[#2567507] 09.12.15 08:25 · odgovor na: zvezdicee (#2567502)
Odgovori   +    2
Mogoče, ko bi zaposlene v zdravstvu in njihove svojce doletela enaka obravnava, dostopnsot pri pričeli razmišljati nekoliko drugače.

Strani: 1