Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako naj mladi varčujejo za pokojnino

Strani: 1

Klepec sporočil: 788
[#2569144] 16.12.15 22:25
Odgovori   +    0
Osebno se trenutno štejem med mlade.

Vendar pa v obdobju treh ali več desetletij ne nameravam investirati v sheme dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Če bo tem ustanovam dejansko uspelo moj vložek oplemenititi, bo še vedno podvržen obdavčitvam. Izkazalo se bo namreč, da precejšen del bodočih upokojencev ne bo imel dodatnega zavarovanja, niti resnih prihrankov. Seveda se bodo pojavili pritiski, da se zasebne pokojninske sklade obdavči in del teh financ prerazporedi tistim, ki nimajo.

Še ena kao nora, a v resnici precej verjetna nevarnost pa je, da bi se na zasebne pokojninske sklade usedla država in jih - pojedla. Ne verjamete?
To se dogaja na Madžarskem, Poljskem in še kje.

www.ft.com/cms/s/0/8...z3uWNAz3uW
www.bloomberg.com/ne...e-for-some

Zato pa razmišljam o varčevanju v takih oblikah, v katerih ima država do mojih sredstev otežen dostop, ali pa zanje sploh ne ve.
menim sporočil: 5.835
[#2569151] 17.12.15 07:20
Odgovori   +    2
Država spodbuja dodatno pokojninsko varčevanje za stara leta, ki naj bi omogočilo mirno starost. Toda, ali se za tiste, ki varčujejo, to splača?

"Delavke tiskarskega podjetja, ki so pred desetimi leti sklenile pogodbo za kolektivno dodatno pokojninsko varčevanje prek svojega delodajalca in so zdaj dvignile svoj denar, so razočarane. Pravijo, da so bile prevarane in da se še enkrat ne bi odločile za dodatno pokojninsko varčevanje, ampak bi si denar raje shranile pod blazino.

Delavke, katerih podjetje se je znašlo v težavah in so jih zato poslali na borzo dela, so z velikim pričakovanjem čakale na dan, ko se bo izteklo deset let, odkar so sklenile kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje ... Utopično so pričakovale, da se jim bo plačan znesek zaradi obresti še povečal, ko so dvignile denar, pa so ugotovile, da je manjši od vplačanega.

»Vse sodelavke smo vplačevale v dodatni pokojninski steber. Rekli so nam, da bomo plačale manj davka, če bomo varčevale. Zdaj, ko je minilo deset let, smo denar vzele ven, a ga je bilo manj, kot smo ga vplačale. To je nateg. Če bi to vedela, bi raje sama šparala. Če bi dala vsak mesec denar na banko, bi imela vsaj obresti. Tako pa, ko so mi odbili davke in stroške, nič ne dobiš ven,« se huduje ena izmed razočaranih upokojenk" www.slovenskenovice....o-vplacale
anon-388855 sporočil: 2
[#2569401] 17.12.15 18:17 · odgovor na: menim (#2569151)
Odgovori   +    1
čas vnosa: 17.12.15 11:08
Glede na to da smo MLADI nas do pokojnine čaka še kar nekaj.

Zakaj nebi razmišljali o investiranju vase, o ustanovitvi podjetja, trgovine, nekaj kar mislimo, da nam bo prineslo dovolj za pokojnino, kar bomo morda lahko potem prenesli na naše otroke?

Kdor ne reskira ne profitira ampak jaz definitivno ne bi vlagal v pokojninska varčevanja...

Strani: 1