Strani: 1

zoran13 sporočil: 2.073
[#2538205] 30.07.15 20:48
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: zoran13 30.07.2015 20:52
KRUTA REALNOST

AGENTI VČASIH NA MEJI ETIČNEGA IN LEGALNEGA

Po sedemodstotnem padcu zavarovalniških premij v začetku 2015, se je obseg premij maja povišal za 4%, glede na lansko leto pa za 9%. Gonilo rasti so življenska naložbena zavarovanja.

* Na kaj je potrebno paziti pri sklepanju pogodb?
Življenjska zavarovanja z naložbeno komponento so verjetno najagresivneje prodajan finančni produkt v Sloveniji. "Razlog je enostaven: v teh produktih je v povprečju od 6% do 8% vseh vplačanih sredstev namenjenih za provizijo tistega, ki je takšno zavarovanje svetoval oziroma prodal. Zato ne preseneča dejstvo, da se pri prodaji teh zavarovanj, kdaj uporablja tudi prakse, ki so na meji etičnega in tudi legalnega", opozarja Samo Lubej, neodvisni finančni strokovnjak, ki sodeluje tudi v projektu finančnega opismenjevanja mladih. Dodajaj nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati pri moirebitni odločitvi za to, da se prihranke oziroma del prihodkov nameni tem finančnim produktom.

* Ali drži, da so ta zavarovanja davčno najugodnejša?
Življenjska zavarovanja z naložbeno komponento se prodajajo tudi kot produkt z ugodnejšo davčno obravnavo. Nihče pa dejansko ne more jamčiti, da bo tako tudi ob poteku. Na področju obdavčenja kapitalskih dobičkov smo imeli v zadnjih 15 letih že vsaj 6 sprememb.

* Je življenjsko zavarovanje z naložbeno komponento sploh primeren produkt za namen varčevanja za pokojnino?
Življenjska zavarovanja z naložbeno komponento se dejansko pogosto predstavljajo kot primeren produkt za namen varčevanja za pokojnino. Vendarle bi moralo biti to predvsem zavarovanje in ne predvsem varčevanje. Če želijo ljudje varčevati in/ali plemenititi svoj kapital, za to praviloma obstajajo primernejši produkti, ki so namenski, bistveno preglednejši in stroškovno manj obremenjeni.

* Kako so oblikovane zavarovalne vsote?
Zavarovalne vsote niso primerno oblikovane. Zasopniki, ki niso dovolj strokovno podkovani in nimajo dovolj znanja in na voljo primernih produktov, sklepajo zavarovanja s premajhnimi zavarovalnimi vsotami glede na dejanske potrebe strank. Zavarovalne vsote niso primerno oblikovane.

* Se zavarovanja res včasih sklepajo za predolgo dobo in ob pomanjkljivih informacijah?
Tako je, zavarovanja se sklepajo za predolgo dobo. Daljša doba je namreč v interesu zavarovalnih zastopnikov, ker dobijo provizijo na podlagi vsote vseh predvidenih vplačil. Zavarovalni zastopniki ponavadi razložijo, da lahko predhodno prekinete zavarovanje. Ne povedo pa, da je prekinitev povezana z dodatnimi stroški. Podaljšanje obstoječega zavrovanja je pri večini produktov tudi možno in brezplačno.

* Je pri odločitvi glede zavarovalne vsote pomembna starost?
Potreba po zavarovalnih vsotah se skozi življenje spreminja. Pri 30 letih, ko praviloma nastajajo družine in imamo majhne otroke, kredite,...so potrebe po zavarovalnih vsotah bistveno večje kot na primer pri 55 letih, ko so otroci ekonomsko samostojni in krediti odplačani. Temu primerno je treba izbrati primerne produkte, njihovo dobo...

* Kaj je treba vedeti pri sklepanju zavarovanja za smrt in zavarovanja za nezgodno smrt?
Treba je razlikovati med zavarovanjem za smrt in zavarovanjem za nezgodno smrt. Slednje zavarovanje je cenejše, a v primeru smrti zaradi bolezni izplačila zavarovalne vsote ne bo. In treba je preveriti, kdo je upravičenec izplačil.

* Je možnost rentnih izplačil avtomatična?
Dobro je, da ima zavarovanje z varčevalno komponento vključeno možnost rentnih izplačil, če se zavarovanec tako odloči. Če tega polica ne vsebuje, je treba skleniti novo zavarovanje za izplačilo rentin s tem vsi davčni roki začnejo teči znova.
www.dnevnik.si/10427...-legalnega

DOŽIVLJENJSKO ZAVAROVANJE

Gotovo ste se kdaj vprašali, ljubeznivi bralci, zakaj nam zavarovalnice ponujajo zavarovanje, ki ga označujejo kot doživljenjsko. Pridevnik doživljenjski je namreč izpeljan iz veze “do življenja”, torej do trenutka, ko se kdo rodi.

Odgovor na vprašanje je preprost. Nemško zavarovalniško besedo “lebenslang” so zavarovalci poslovenili s pridevnikom doživljenjski. Ta nemška beseda pa v resnici pomeni: kot življenje dolg, do konca življenja, do smrti.

Ker beseda smrt ni priljubljena, se ji izognejo tako, da jo zamenjajo z življenjem. Tako je pač: če samo ugibamo, kako je najbolj prav, se običajno odločimo narobe.
www.primorske.si/201...rta-Skrlja

PREMOŽENJSKA BILANCA

VAŠ DENAR IN VAŠA PAMET

Najnovejše raziskave v nevrološki vedi kažejo, da so možgani ustvarjeni za zaznavanje trendov celo tam, kjer jih najbrž sploh ni. Ko se nekaj pripeti dvakrat ali trikrat zapored, določeni deli možganske skorje avtomatično pričakujejo ponovno ponovitev. Če do tega zares pride, se sprosti kemična snov, imenovana dopamin, ki preplavi možganske celice in povzroča občutek evforije. Če tako delnica nekaj minut zapored raste, avtomatično pričakujete, da bo rasla še naprej. Če delnica raste naprej, v vaših možganih pride do kemičnih sprememb, ki vas "zadenejo". Samodejno postanete odvisni od svojih prognoz.

Toda ko delnice padajo, finančna izguba ob vprašanju Biti ali ne biti sproži sprostitev adrenalina, lastno vsem prestrašenim živalim. Tako, kot ne morete zadržati utripa srca, ko zaslišite gasilsko sireno, in odskočite, ko na pešpoti zagledate zvito klopotačo, si ne morete kaj, da ne bi čutili strahu, ko cene delnic zgrmijo navzdol.

Slovita psihologa Daniel Kahneman in Amos Tversky sta dokazala, da je bolečina ob finančnih izgubah dvakrat intenzivnejša od veselja pri enakovrednemu dobičku. Če z delnicami zaslužimo 1.000 $, imamo dober občutek, toda izguba v vrednosti 1.000 $ prizadene čustveno dvakrat močnejši udarec. Izgubljanje denarja je tako boleče, da mnogi ljudje, ki so obupani nad obeti novih izgub, prodajajo čisto na dnu in ne pomislijo, da bi kupili karkoli.
money.cnn.com/2002/0...ain_short/
Vir: Benjamin Graham, Modri investitor, str.221, Ljubljana, Soleco, 2009, Prvi ponatis 800 izvodov;

"Daleč najboljša knjiga o investiranju, ki je bila kdajkoli napisana."
Warren E.Buffett
www.zlatkoturkovic.c...odlomek=14

CHARLES ELLIS

Investicijski strateg Charles Ellis je dejal: "Ne bi se smeli poročiti, če niste pripravljeni ostati poročeni." Z investiranjem v sklade ni nič drugače. Če v skladu niste pripravljeni zdržati vsaj treh suhih let, tja nikakor ne smete vlagati. Vlagatelju v sklade je potrpežljivost najmočnejši zaveznik.
Vir: Benjamin Graham, Modri investitor, str.256, Ljubljana, Soleco, 2009, Prvi ponatis 800 izvodov,
"Daleč najboljša knjiga o investiranju, ki je bila kdajkoli napisana."
Warren E.Buffett

"Potrebnih je 20 let, da si ustvarite ugled. In samo 5 minut, da si ga uničite. Če se tega zavedate, boste marsikaj delali drugače".
Warren E. Buffett

Strani: 1