Strani: 1

FIN-311684 sporočil: 19.098
[#2524739] 04.06.15 07:05
Odgovori   +    15
Zadnja sprememba: FIN-311684 04.06.2015 07:20
Prodaja Telekoma, Triglava, NLB, DUTB-a, železnic, privatizacija bolnišnic in šol...je priložnost za spremembo. Mogoče nam uspe, zakaj pa ne? Zakaj enim državam uspeva, nam pa ne? »Ekonomist Daron Acemoglu in politolog James Robinson v knjigi Why Nations Fail? naštejeta nekaj tez, zakaj nekaterim državam spodleti. Njun ponavljajoči se odgovor je, da zato, ker imajo zastarele institucije, ki si jih parazitske elite zelo hitro podredijo. Stabilne in ves čas modernizirane institucije v državi so tiste, ki so steber ekonomije, spodbujajo znanje, zmanjšujejo birokracijo, podpirajo inovacije, preganjajo koruptivnost in so odprte za nove tehnologije. Ni se jim težko spreminjati, če gre za blaginjo državljanov in razvoj gospodarstva; varujejo pravice posameznikov, vzpodbujajo investicije in nagrajujejo trud. »Vlagatelji in inovatorji se morajo počutiti varne, ne smejo biti ves čas v strahu, da če bodo uspešni, jih bodo oplenili tisti, ki imajo moč.« A institucije se ne modernizirajo same, oblikuje jih politika, politični proces je ključen. Ko avtorja knjige govorita o tem, zakaj so nekatere države neuspešne, vse skupaj zveni zelo znano.

Ali Slovenija ni sodobna in uspešna država, ker nima sodobnih institucij? Po vsej verjetnosti. Sodobnih institucij pa nimamo, ker za to nikoli ni bilo prave politične volje. Veliko lažje kot oblikovati spremembe se je bilo zatakniti v ideološkem prepiru o drugi svetovni vojni. Volivci zato že več kot dve desetletji na volitvah izbiramo med »partizani« ali »domobranci« (beri: volimo preteklost), namesto da bi svoj glas dali političnemu programu. Zato se za slednjega politiki že zelo dolgo ne trudijo več.

Namesto da bi politika oblikovala sodobne institucije, jih je raje dala v uporabo interesnim skupinam, te pa so jih začele uporabljati za svoje namene in pretakati državna sredstva na svoje račune in so v gospodarsko-političnem podzemlju postajale vedno močnejše....«

Odličen članek Irene Štaudohar v Delu na: www.delo.si/sobotna/...dnost.html
vrac sporočil: 9.458
[#2524753] 04.06.15 08:21 · odgovor na: FIN-311684 (#2524739)
Odgovori   +    0
To sporočilo je izbrisal avtor (04.06.2015 08:22)
anon-58746 sporočil: 3.738
[#2524755] 04.06.15 08:37
Odgovori   +    7
ja kaj bo, obljubljeno je bilo, mar ne...besedo je pa treba držat, kaj bodo pa v evropi rekli...in kakšen slab signal je to za tuje vlagatelje, pa se spomite ko nismo prodali že prej, sedaj pa imamo .....to bomo poslušali sedaj v en glas s strani politike in njihovih "ekonomistov" ki so s svojimi potezami do sedaj še vse zasrali.

če pogledamo kaj se dogaja, ja odpuščalo se bo že sedaj, in v kratkem času še več, tako se bo podjetje kar precej razbremenilo, očistilo se bo še nekaj stroškov, naredilo podjetje malo manj bohotno, porezalo nekaj lovk in podjetje bo v odličnem stanju in se bo prodalo v manj kot sedmih letih novemu lastniku za najmanj še enkrat toliko, saj gre v bistvu za naložbo finančne družbe...ki živi od dobička ki ga ustvari družba in seveda pripravi družbo za novega kupca po višji ceni, saj je glede na telekomunikacije v svetu le naši politiki in njihovi ekonomisti očitno verjamejo da gre to za kupca ki bo prinesel napredek, dobre plače delavcem....dobiček bo šel na kajmanske otoke, delavci pa na naša pleča - zavod za zaposlovanje...vsi veseli vsi evropski, kupnino pa sproti pojedli, z denarjem od kupnine se ne bo odprlo nobeno novo delovno mesto, zaren kaka borzna družba bo pobrala lepo provizijo.
FIN-311684 sporočil: 19.098
[#2524773] 04.06.15 09:30 · odgovor na: anon-58746 (#2524755)
Odgovori   +    14
[payme]
ja kaj bo, obljubljeno je bilo, mar ne...besedo je pa treba držat, kaj bodo pa v evropi rekli...in kakšen slab signal je to za tuje vlagatelje, pa se spomite ko nismo prodali že prej, sedaj pa imamo .....to bomo poslušali sedaj v en glas s strani politike in njihovih "ekonomistov" ki so s svojimi potezami do sedaj še vse zasrali.
Kot podjetnik sem veliki zagovornik prodaje državnega premoženja, pa ne zato, ker je državno premoženje napačno (poglej Renault v Franciji), vse normalne evropske države z dolgoletno demokratično tradicijo ga imajo. Pri nas je napačna politika oz. izvolimo politike »na začasno delo v parlament«, ki niso sposobni upravljati z državnimi podjetji v splošno dobro, so plenilci in ker se naša plenilska politika ne bo spremenila, ji moramo odvzeti državno premoženje. Ali ali!
anon-58746 sporočil: 3.738
[#2524804] 04.06.15 10:59 · odgovor na: FIN-311684 (#2524773)
Odgovori   +    2
ja domači ali tuji plenilci to je sedaj vprašanje, in zato naj bi bila dolžnost sdh poiskati lastnike ki imajo vizijo, denar, znanje in jih zanima dolgoročen razvoj, ne pa neke finančne plenilce, včasih je boljše domači penilec kot tuji, saj ga lahko bistveno hitreje ustaviš, tuji pa ti odpelje še vse premičnine, taka napaka je bila tobačna...a komu mar...res pa je da vsak cepec lahko odloča o usodi države, seveda ker sam nima dovolj dimenzij so dostikrat le podaljšane roke lobistov,...oz. avtomatki vrhov strank....

Strani: 1