Strani: 1

anon-214019 sporočil: 256
[#2502857] 26.02.15 01:14
Odgovori   +    16
Zakaj bi država pustila, da se banke rešujejo same?

Če bi, država ne bi imela več tolikšne moči,
politiki ne bi silili h koritu, temveč bi upravljali državo,
ne bi bilo izbrisov podrejencev,
banke si ne bi mogle graditi palač,
ne bi izplačevali milijonskih nagrad in odpravnin,
strici ne bi mogli obdržati zaslužnih pokojnin,
politične službe v EU bi se demokratično volile, ne podarjale odpisanim "zaslužnim",
ljudje bi imeli denar v bankah in ne v nogavicah,
banke bi denar obračale in ne podarjale izbrancem skozi "posojila",
...

Seveda so ljudje, tudi iz vrst stroke, ki so razpravljali, kako bi bilo, če bank ne bi dokapitalizitali, a jih je politika skupaj s priskledniki preglasila.

Kako lahko posluje banka z nič kapitala?
Banka Celje je z dokapitalizacijo v 100-odstotni lasti države www.rtvslo.si/gospod...ave/353778 torej je poslovala čisto brez denarja oziroma z negativnim črnim? fondom. Kako je to mogoče? Zakaj BS tega ni prej opazila in ukrepala? Glej gornje odgovore.

Prvinski greh je, da so banke v državni lasti in tudi še bolj, da se denar za dokapitalizacije prisilno potegne iz davkoplačevalskih žepov. Da je vsak državljan zaradi bank zapufan za en povprečen avto, če ne še več.

Nekdo na forumu je spraševal, kako lahko rečejo, da so dokapitalizacijo plačali davkoplačevalci, saj on ni dal zaradi bank dodatnega denarja državi? Mar gospod ne vidi, da imamo zjebano zdravstvo, ker ni denarja, da je šolstvo skoraj na psu, ker ni denarja, da njega vsak dan skrbi, kaj si bo država zopet izmislila, da bo pokrila luknjo. Bodo to nepremičninski davki, uvedene davčne blagajne, dodatne trošerine za ceste. Ne bojim se edino davka na neumnost, ker bi ga morali "elitniki" največ plačati!

Sploh pa podatki o dokapitalizaciji bank niso točni, kajti banke smo začeli sanirati z dokapitalizacijami že takoj po marmornatem bančnem bumu, ko so vse banke sebi zgradile palače iz marmorja. Dokapitalizirati smo jih začeli že leta 2006 m.delo.si/gospodarst...acije.html in potem vsako leto po malem naprej, vse do velike Čefurjeve dokapitalizacije in Jazbecovih odpisov podrejencev.
FIN-454644 sporočil: 7.018
[#2502865] 26.02.15 06:42 · odgovor na: anon-214019 (#2502857)
Odgovori   +    16
Vceraj je bil v Delu clanek, ki popisuje razmere pod gradom Lamberg. Franci Zidar, tast pravosodnega ministrstva pravi, da obnavlja grad s pomocjo Ministrstva za kulturo, domacini pravijo, da jih je z nestrokovnimi posegi zasul s skalami in jih zivljenjsko ogroza, on pa posilja zahteve obcini in drzavi. Grascak na drzavne stroske. Kaj je Trenta v primerjavi z gradom Lamberg? In zupan socustvuje. Nekajsto tisoc evrov stroskov ne more nositi sam Zidar. Eto: v tem je kavelj. Megalomani so se vedno prisesni na drzavne jasli, raja pa mora biti revna.
lukey90 sporočil: 1.447
[#2502873] 26.02.15 07:22
Odgovori   +    0
Šolski primer tega kako bi se gospodarstvo rešilo samo je velika depresija. Gospodarstvo se seveda ni rešilo samo.
anon-247964 sporočil: 6.948
[#2502874] 26.02.15 07:22
Odgovori   +    34
Ne vem, morda je Rok Novak premlad, da bi razumel zakaj je tako kot je, ali pa enostavno ni premislil zadeve do konca. Vse kar se je zgodilo in se bo še dogajalo je popolnoma logično. Gre za boj za ohranitev pozicij, ki si jih je tovarišija prigrabila z revolucijo, gre za "tekovine revolucije". Te pa je mogoče ohranjati le preko vsemogočne države in nič drugače. Ti ljudje, praviloma, ne znajo ustvarjati nove vrednosti, znajo le prerazporejati obstoječo vrednost v svoja korita. To pa lahko storijo le preko države in državnega lastništva. Seveda mora biti tudi zakonodaja napisana tako, da to omogoča, pa še to mnogokrat ni dovolj, zato morajo imeti absolutno kontrolo nad tožilstvom in sodstvom. Tovarišija je do svojega, beri "našega", sedaj državnega, pa tudi čisto osebnega, prišla z razlastitvijo prejšnjih lastnikov (tudi s poboji!). Temu se seveda ne bodo nikdar odrekli. To je pravi vzrok za obstoj vsemogočne države, ki obvladuje vse, vsako poro našega življenja.
Naslednje vprašanje je, zakaj ljudje to mirno gledamo in prenašamo. Odgovor je v resnici precej preprost. Ko enkrat ljudstvu poženeš tak strah v kosti in gene, kot so ga naši revolucionarji poslali slovenskemu, se to pozna dolge generacije. Teror je bil tako strahoten, da se to pozna genskemu zapisu naroda, saj so tako ali drugače "ukinili" kar zajeten procent najbolj sposobnega dela naroda (intelektualce, sposobne kmete, podjetnike, študente ...). Ta "genski" primanjkljaj se pozna še danes! Pa to še ni vse. To družbo smo naredili egalitarno in kdor je "štrlel" iz povprečja so ga porezali, da ni bil več moteč. Temu smo prilagodili tudi naš šolski sistem. Iz medijev smo naredili enoumna trobila, ki držijo narod pod kontrolo. Seveda je vse skupaj delovala pod budnim očesom Partije in njenega represivnega aparata Udbe ali SDV. Ljudje so se zaprli vase, niso dajali pobud, niso poizkušali ustvarjati nekaj novega. In vse to je ostalo nespremenjeno tudi v novi državi Sloveniji. Ljudje so invalidni v glavah, ker jih je podzavestno strah. In ta strah ni iz trte izvit, saj si lahko še danes kaznovan, le da na malo bolj mil način. Lahko te obsodijo naša sodišča, lahko te preganja policija in tožilstvo, lahko te preganjajo le posvečeni mediji, ali pa enostavno ne dobiš zaposlitve. To se dogaja tudi danes. Družba, ki temelji na povprečnežih, nima prihodnosti. Družba, ki se boji selekcije, v pozitivnem smislu, je obsojena na propad!
V takem vzdušju je torej nemogoče, da bi se stvari odvijale drugače.
Čisto za konec le še o sanaciji bank. Tudi če sprejmemo tezo, da smo morali sanirati banke z davkoplačevalskim denarjem, ne drži, da smo jih morali sanirati s tako pregrešno dragimi krediti. EU nam je ponujala bistveno ugodnejše kredite, vendar ob pogoju, da začnemo prave reforme, ki bi našo družbo dolgoročno spremenile. Tega pa tovarišija seveda ni dopustila. Cena za to bo seveda visoka, saj bomo v kratkem lahko naše državne banke dokapitalizirali še enkrat. Pravzaprav jih že ta trenutek (Gorenjska banka).
anon-257936 sporočil: 1.306
[#2502898] 26.02.15 08:44
Odgovori   +    13
Čeprav sem kakšnih 40 let starejša od Roka Novaka, se z zapisanim zelo strinjam. V ljudeh je dosti podjetnosti, ki pa jo državni aparat uspešno zatira. Najprej z nerazumljivo, neživljenjsko in preobsežno zakonodajo, nato pa še z nesposobnostjo in dvojnimi merili pri kaznovanju goljufivih posameznikov. Pri tem zadnjem ni toliko pomembno, da goljufaš - bolj pomembno je, kako se pišeš in koliko si nakradel. Vse v skladu s slovenskim pregovorom: tat živi, tatič visi.

Tudi Kugyju sem dala plus, predvsem zaradi trditve, kako težko popravljive so posledice poneumljanja generacij. Ena skupina državljanov je zatolčena zaradi birokracije, druga skupina pa razmišlja po Kardeljevo, jamra in voli Združeno levico.

Sami se bomo izvlekli iz krize, če nas ne bo "država" pri tem tako vztrajno ovirala, se vtikala v stvari, ki jo ne bi smele brigati, in nam pobrala vsega denarja za vzdrževanje preobsežnega aparata in za delovanje slabo organiziranih državnih služb (primer: zdravstvo).

Forumašu, ki je skeptičen do tega, da bi se lahko gospodarstvo rešilo samo, pa tole: niso vse gospodarske družbe v državni lasti.
7175S sporočil: 2.405
[#2502906] 26.02.15 09:15
Odgovori   +    4
"Mogoče bi pokazale nasprotno ali pa vsaj, da ni bilo treba reševati vseh bank, ampak samo sistemsko NLB in morda še NKBM. Abanke, Banke Celje, Probanke, Factor banke in zdaj po novem še Gorenjske banke pa niti ne. Prvi scenarij - prvi preračun - bi tako moral biti tisti, ki pokaže: če, zakaj in koliko je socializacija izgub bank sploh nujna."

Če državo Slovenijo nebi iz ozadja in tudi iz ospredja vodili kriminalci v belih ovratnikih iz vrst KKK (komunističnega kradljivega klana) in od njih plačane marionete, potem slovenska vlada in BS zagotovo nebi socializirali vseh izgub v slovenskih državnih bankah, zagotovo pa ne v tajkunskih bankah, Factor banki in v Probanki, ki bi ju v normalnih državah zagotovo poslali v stečaj, depoziti navadnih državljanov v vrednosti do 100.000 € so tako ali tako garantirani, premoženje KKK in z njimi povezanih marionet, pa bi bilo predmet stečajne mase (tako na dolžniški kot na upniški strani bilance). Vedeti je potrebno, da je slovenska komunistična vrhuška (medvojna in povojna generacija vodilne in diktatorske KPS) svoje sinove in vnuke namenoma šolala na vrhunskih univerzah v tujini, da so se izšolali za vse vrste pravnih in finančnih manipulacij ter malverzacij in so zaradi tega, ker so so na oblasti in ker imajo vrhunsko znanje v veliki prednosti pred ostalimi državljani, tudi pred visoko izobraženimi "idioti", ki so imeli to "smolo", da so se izšolali samo na slovenskih samozapravljalnih fakultetah. Zaradi te velike prednosti je KKK pri kraji državnega premoženja in pri vseh spletkah, prevarah in utajah davkov vedno tri korake pred dobronamernimi in poštenimi silami v državi, še posebnno, ker je na njihovi plačilni listi večina vodilnih in vodstvanih kadrov v širši JU, pravosodju, organih pregona, praktično vsi mediji in ves vodstveni kader skorumpiranih sindikalistov.
anon-247964 sporočil: 6.948
[#2502915] 26.02.15 09:30 · odgovor na: anon-257936 (#2502898)
Odgovori   +    5
Da ne bo pomote, tudi jaz se strinjam s člankom in tudi jaz sem ti dal seveda plus. Gre enostavno zato, da si moramo enkrat povedati, kje so resnični vzroki za stanje v katerem smo. Treba je najti korenine tega zla in jih izruvati. Poiskati je treba skupni imenovalec vseh naših zablod. Zakaj je naše šolstvo tako kot je, zakaj je naše zdravstvo tako, zakaj je naš pravosodni sistem tak, zakaj imamo nenormalno visok delež državne lastnine, zakaj imamo tako visoke davke, zakaj ...?
Dokler bomo govorili o vsaki zadevi posebej in ne bomo govorili o celoti ne bomo našli rešitve. Vedno me je zanimal odgovor na vprašanje zakaj smo državljani Slovenije (ne le Slovenci) drugačni od naših sosedov (Avstrijcev, Italijanov, Hrvatov, Madžarov in če hočete tudi Nemcev, ki so nam kulturno in zgodovinsko blizu - no vsaj Bavarska). In odgovor je STRAH!
FIN-454644 sporočil: 7.018
[#2502920] 26.02.15 09:35 · odgovor na: anon-247964 (#2502915)
Odgovori   +    3
Ne strah, ustrahovanost.
anon-247964 sporočil: 6.948
[#2502925] 26.02.15 09:41 · odgovor na: FIN-454644 (#2502920)
Odgovori   +    2
Se bojim, da se motiš. Danes se le malokdo čuti ustrahovanega, pa kljub temu živi v nezavednem strahu, ki so mu ga vcepili v možgane, tako starši kot šolski sistem in mediji ter ostale institucije države. Gre za nezaveden strah, ki se prenaša iz roda v rod. Kot rečeno, vsem je popolnoma jasno, da se ne smejo izpostaviti, ne tako ne drugače, če niso del nomenklature, če niso dediči revolucije. Zato se skrijejo v sivo povprečje in dokaj lagodno živijo, vsaj mislijo tako.
rosom sporočil: 3.223
[#2502961] 26.02.15 11:14 · odgovor na: anon-247964 (#2502874)
Odgovori   +    3
[kugy]
Ne vem, morda je Rok Novak premlad, da bi razumel zakaj je tako kot je, ali pa enostavno ni premislil zadeve do konca. Vse kar se je zgodilo in se bo še dogajalo je popolnoma logično. Gre za boj za ohranitev pozicij, ki si jih je tovarišija prigrabila z revolucijo, gre za "tekovine revolucije". Te pa je mogoče ohranjati le preko vsemogočne države in nič drugače. Ti ljudje, praviloma, ne znajo ustvarjati nove vrednosti, znajo le prerazporejati obstoječo vrednost v svoja korita. To pa lahko storijo le preko države in državnega lastništva. Seveda mora biti tudi zakonodaja napisana tako, da to omogoča, pa še to mnogokrat ni dovolj, zato morajo imeti absolutno kontrolo nad tožilstvom in sodstvom. Tovarišija je do svojega, beri "našega", sedaj državnega, pa tudi čisto osebnega, prišla z razlastitvijo prejšnjih lastnikov (tudi s poboji!). Temu se seveda ne bodo nikdar odrekli. To je pravi vzrok za obstoj vsemogočne države, ki obvladuje vse, vsako poro našega življenja.
Naslednje vprašanje je, zakaj ljudje to mirno gledamo in prenašamo. Odgovor je v resnici precej preprost. Ko enkrat ljudstvu poženeš tak strah v kosti in gene, kot so ga naši revolucionarji poslali slovenskemu, se to pozna dolge generacije. Teror je bil tako strahoten, da se to pozna genskemu zapisu naroda, saj so tako ali drugače "ukinili" kar zajeten procent najbolj sposobnega dela naroda (intelektualce, sposobne kmete, podjetnike, študente ...). Ta "genski" primanjkljaj se pozna še danes! Pa to še ni vse. To družbo smo naredili egalitarno in kdor je "štrlel" iz povprečja so ga porezali, da ni bil več moteč. Temu smo prilagodili tudi naš šolski sistem. Iz medijev smo naredili enoumna trobila, ki držijo narod pod kontrolo. Seveda je vse skupaj delovala pod budnim očesom Partije in njenega represivnega aparata Udbe ali SDV. Ljudje so se zaprli vase, niso dajali pobud, niso poizkušali ustvarjati nekaj novega. In vse to je ostalo nespremenjeno tudi v novi državi Sloveniji. Ljudje so invalidni v glavah, ker jih je podzavestno strah. In ta strah ni iz trte izvit, saj si lahko še danes kaznovan, le da na malo bolj mil način. Lahko te obsodijo naša sodišča, lahko te preganja policija in tožilstvo, lahko te preganjajo le posvečeni mediji, ali pa enostavno ne dobiš zaposlitve. To se dogaja tudi danes. Družba, ki temelji na povprečnežih, nima prihodnosti. Družba, ki se boji selekcije, v pozitivnem smislu, je obsojena na propad!
V takem vzdušju je torej nemogoče, da bi se stvari odvijale drugače.
Čisto za konec le še o sanaciji bank. Tudi če sprejmemo tezo, da smo morali sanirati banke z davkoplačevalskim denarjem, ne drži, da smo jih morali sanirati s tako pregrešno dragimi krediti. EU nam je ponujala bistveno ugodnejše kredite, vendar ob pogoju, da začnemo prave reforme, ki bi našo družbo dolgoročno spremenile. Tega pa tovarišija seveda ni dopustila. Cena za to bo seveda visoka, saj bomo v kratkem lahko naše državne banke dokapitalizirali še enkrat. Pravzaprav jih že ta trenutek (Gorenjska banka).

Kdor pozna razvoj dogodkov,načine zlorabe resnice,laži,ponarejanje zgodovine in ves cirkus raznih obletnic in proslav ter stalnega posiljevanja s tekovinami, je lahko samo obupan nad bodočnostjo svojih potomcev.Kaže,da sprememb še dolgo ne bo.Pravice,ki jih je "tovarišija"prigrabila z revolucijo niso uničile generacij,uničile so gene.Tovarišija se zaenkrat še ne zaveda,da je uničila tudi bodočnost svojih potomcev.
vrac sporočil: 9.326
[#2502962] 26.02.15 11:21 · odgovor na: anon-247964 (#2502925)
Odgovori   +    0
[kugy]
Se bojim, da se motiš. Danes se le malokdo čuti ustrahovanega, pa kljub temu živi v nezavednem strahu, ki so mu ga vcepili v možgane, tako starši kot šolski sistem in mediji ter ostale institucije države. Gre za nezaveden strah, ki se prenaša iz roda v rod. Kot rečeno, vsem je popolnoma jasno, da se ne smejo izpostaviti, ne tako ne drugače, če niso del nomenklature, če niso dediči revolucije. Zato se skrijejo v sivo povprečje in dokaj lagodno živijo, vsaj mislijo tako.
Slovenija je ena najbogatejših držav na svetu. Ti boš verjetno oporekal, vendar je to resnica. Seveda je veliko revežev, lahko in moralo bi biti bolje, vendar resnica je to kar sem zapisal. To, da nekdo misli, da živi lagodno je čisto v redu. Če se nekdo počuti materialno prikrajšanega je največkrat problem percepcije, ne dejanskega stanja. O kakšnem strahu pa danes govorš mi pa ni jasno. Več svobode izražanja svojega prepričanja v tem prostoru resnici na ljubo še ni bilo. Malo več optimizma in manj jamranja potrebujemo. Pa bo vsem bolje.
anon-247964 sporočil: 6.948
[#2503006] 26.02.15 12:38 · odgovor na: vrac (#2502962)
Odgovori   +    6
Kdo govori o bogastvu? Se pa strinjam, da smo bogati. Tako razkošnega javnega šolstva ne boš našel nikjer, nikjer ne študira in to zastonj 80 % generacije, nikjer ni tako razkošnih osnovnih šol. Še bi lahko našteval, mislim, da imamo največ avtomobilov na prebivalca itd. Pa ne gre za to.
Kje vidim strah? Prav v tem malem samozadovoljstvu, zapečkarstvu, skrivaštvu, zaplankanosti, samozadostnosti, glorificiranju povprečnosti, ... Strah se razkriva na vsakem koraku, saj si posameznike ne drzne izstopati, ne upa povedati javno svojega mnenja, saj mu to lahko škodi. Ljudje bentijo le v bifejih in za štirimi stenami doma pri zaprtih oknih.
Sicer pa, kdor je hotel razumeti je razumel, ostali pač tega ne razumejo, prav tako kot ne prepoznajo latentnega strahu v sebi.
anon-363051 sporočil: 1
[#2503224] 26.02.15 20:55
Odgovori   +    0
čas vnosa: 26.02.15 20:46
Potreben bi bil tudi razmislek o tem, da tudi gospodarstvo umaknemo iz politike. Mislim, da se s tem dela še večja škoda in daje potuha raznim špekulativnim gospodarstvom, kakršno je - razen par svetlih izjem - pri nas.

Strani: 1