Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Basni državne draguljarne

Strani: 1

BlazVo sporočil: 2.476
[#2358273] 26.03.14 23:02
Odgovori   +    24
Po EU je trenutno naprodaj na stotine bank, ker v sedanjem regulatornem okolju nihče noče biti delničar banke. Zato tudi trenutno ni šanse za prodajo nobene slovenske banke. Je pa možnost za prodajo vsega drugega, če so postopki kredibilni, profesionalni in transparentni. In vse drugo je tudi treba prodati, takoj, za banke bo na žalost treba počakati vsaj leto ali dve.
Dobro opozorilo je denimo začetek prodaje Aerodroma Ljubljana. Med prvimi zgodbami, ki so zakrožile v javnosti, je bila tista, da je v okolici že kopica letališč, ki tekmujejo med sabo. Takoj za tem so lastniki ustavili načrte uprave. Ne trdim, da uprava v svojih ciljih ni pretiravala. Toda zdaj, karikirano povedano, prodajamo kos mesa, za katerega prodajalci niti ne vedo, za kaj je uporaben. Lahko je sočen zrezek ali pa le ostanki, primerni za golaž.
Tole nima nobenega smisla. Edino logično je, da se v firmi, ki je v prodajnem postopku, ne sprejemajo neke pomembne strateške odločitve. Je pa treba postopke speljati promptno, ne pa, da se kot pri naših skladih vlečejo kot kurja čreva, ker to škodi poslovanju firme. Treba je ciljati na rok največ 6 mesecev od začetka postopka do podpisa pogodbe, če se potem potegne za največ mesec ali dva, je še sprejemljivo, vse drugo je neprofesionalno. Do closinga je potem še nekaj časa, ker mora dati soglasje naš UVK, pa mogoče še kakšen organ.
Frenk4 sporočil: 250
[#2358293] 26.03.14 23:56
Odgovori   +    30
osnovni problem je, da drzava gleda vlagatelje kot "prinasalce" gore denarja za nadaljevanje "lust"-a, vlagatelji pa zelijo biti "odnasalci" z letnim donosom v razponu vsaj 5% in vec. Vmes se pomesa se "nacionalni interes" in smo tam.
Ob poznavanju kadrov v NLB, NKBM, Mercatorju, Gorenju, ipd. me zanima ime norca, ki bo dejansko vlozil svoj denar v te zaklje brez dna(bodimo iskreni, Agrokor ima namen kupiti Mercator brez denarja, ostalih kupcev pa ni).
Vse kar bi bilo treba pri nas storiti, je samo to, da bi ta vlada dala vsaj tretjino svojih smrdljivih prstov stran od gospodarstva ter zacela spostovati zasebno lastnino. Od tu naprej bi se vse samo uredilo.
ZOVO6507 sporočil: 2.616
[#2358299] 27.03.14 00:19
Odgovori   +    23
Glede na stanje duha v tej državi se bodo prej kot prodaje, zgodile zadruge, pa kombinati, pa kolhozi, pa...
anon-166829 sporočil: 5.290
[#2358320] 27.03.14 05:43
Odgovori   +    24
»Če bo banka očiščena slabih posojil, z jasno poslovno strategijo, prilagojeno razmeram v okolju, kjer deluje, potem bo imela tudi ceno in dalo se bo pritegniti kupce,«

Zakaj bi prodajali, ce imamo vse to; uspesno banko v uspesnem poslovnem okolju, ki uspesno zasleduje uspesno zastavljeno vizijo brez slabih posojil? Isto velja za katerokoli podjetje, ne prodajas, ce je uspesno. Tako je tudi pri nas. Nase banke in podjetja so uspesna za namene za katere se uporabljajo - za izcrpavanje. Dokler bo slo tako se ne bodo dejansko prodajala temvec le navidezno, ali pod mizo kakemu tajkuncku z dobro zgodbo. Komunizem je bil uspesen, saj je ljudi naucil potrpezljivosti in ubogljivosti, politicnim grebatorjem pa zapustil samopostrezbo z drzavno srebernino brez blagajne in polaganja racunov.
alek14 sporočil: 10.517
[#2358322] 27.03.14 06:11
Odgovori   +    10
To seveda pomeni, da podjetij ne moremo kar tako postaviti na pult in kričati: »Navali, narod, še malo pa bo zmanjkalo.«

Glede na IQ vsebovan v nacionalnem interesu, bi morda morali narediti prav to. :)
anon-247964 sporočil: 6.948
[#2358328] 27.03.14 06:35
Odgovori   +    34
"Lahko je sočen zrezek ali pa le ostanki, primerni za golaž."
Ne, le za govejo "župo" je primeren. Tisto, ki jo jemo v nedeljo z domačimi rezanci, svinjsko pečenko "restanim" krompirjem in zeleno solato, zraven pa poslušamo radio Veseljak. To je naša stvarnost, to je naš nacionalni interes. Povrh vsega smo na to še sila ponosni in tega si ne pustimo vzeti.
Koalicija se ni zmožna poenotiti o ničemer. SD tuli o veleizdaji, premierka nekaj govori o oknih v svet, ki se ga v resnici na smrt boji, Desus prav dobro ve, da njihova volilna baza sploh ne razume zakaj bi morali naša sveta podjetja prodajati grdim tujcem, Virant skrbi le za svojo rit. Prav zato nimajo niti toliko interesa da bi ustanovili holding, kot jim nalaga že sprejeti zakon, ki bi v resnici sploh omogočil začetek resne prodaje. Prav zaprav je edina stranka, ki se, vsaj upam v resnici, zavzema za prodajo podjetji SDS, saj SLS in NSI nimata volilne baze, ki bi bila temu naklonjena in se zato prodaji ali vsaj razpravi o tem izogibata. Predvsem SLS je tipična stranka nacionalnih interesov (spet smo pri goveji župi).
Torej se strinjam z g. Lipnikom, ne gre le za neznanje, ki ga je v izobilju, gre pred vsem za to, da mi tega nočemo. Mi še tistega gnoja pod ptelinom ne bi prodali, če se le da. Smo zaplankana rdeča deželica na napačni strani Alp, kaj hočemo. Mi nočemo biti srednja Evropa, mi hočemo biti Balkan pri tem pa ne vidimo, da se še Balkan med tem spreminja. Princa na belem konju pa ni od nikoder, da bi poljubil in zbudil to spečo, v rdečo omamo zavito princeso.
Troublemaker sporočil: 791
[#2358330] 27.03.14 06:45
Odgovori   +    29
Pustimo nac. interes ob strani in se logično vprašajmo: kdaj prodajaš podjetje oz. zakaj? Najbrž prodajaš zaradi določenih razlogov. V kolikor gre za povprečen produkt, z veliko konkurenco in majhnimi tržnimi potencijali, potem bo seveda težko iztržiti kaj več od vrednosti podjetja, raje manj. Če je produkt dober ali celo izredno dober (primer Akrapovič), kateri bedak bi ga prodajal, če nosi zlata jajca?? Če je nekaj slabo je treba poskusiti prodati, sicer pa prestrukturirati in če vse skupaj ne gre, pač zapreti in razprodati nempremično premoženje.

Najbolj bedasto pa je, da v nekaj zmečemo miljarde, da bi sanirali potem pa prodali za nekaj miljončkov? Kje je tu logika, da investiraš ogromno, da bi prodal za malo? Tako razmišljajo samo imbecili, ki nas vodijo (za nos oz. v p.m.). Če nekaj uspeš sanirati, lahko prodaš le za več, kot je skupna vrednost produkta z vložkom sanacije vred. In če uspeš sanirati v nekaj, kar daje dobiček, se vprašaš: zakaj pa sedaj prodati? Mar ni vredno uživati plodove uspešne sanacije? Mar ni vredno, da se dobički stekajo nazaj in vračajo vloženi trud? Mar ni vredno uspešno sanacijo nadgraditi v nekj več? Itd...

Pri nas je očitno problem le v vodenju, v nadzornih svetih in upravah, ki nimajo nadzora in s tujim mahajo po koprivah, predvsem pa so etično in moralno sporni liki, ki slej ko prej končajo na mednarodnih tiralicah. Žal nadzornikov ni med njimi, kajti, če bi ti opravljali svoje delo, potem vse zadeve ne bi prišle tako daleč.

Če imamo tudi takšno državno vodstvo, potem nam žal ni pomoći, ker vsi ti ljudje bolehajo za sindromom nenadomestljivosti, se oklepajo svojih položajev itd.. Nimajo etosa in kriterijev, kdo sploh lahko zaseda pomembno in odločujočo funkcijo, vodijo nas zafuranci, plagiatorji, kriminalci itd.... in dokler ne bomo vzpostavili reda po splošnih pozitivnih civilizacijskih normah (ne laži, kradi itd.), tako dolgo iz te države ne bo nič. Ta "moja" vlada, ki "po mojem globokem prepričanju dela dobro" nas bo zjebala do konca, saj ne razume zadolževanja. V ta namen naj si ogleda film International (Oven Cliwe, Naomi Watts), ki zajeva vso srž v insertu, ko bankir pojasnjuje: "Kdor obvladuje dolg (zasebni ali državni), obvladuje vse!" In samo tu je interes mednarodnih finančnih institucij!

Javno postavljam vprašanje "moji vladi": kako in kdaj bomo vrnili vse te dolgove, ki jih že kar serijsko najema "moja" vlada? Kdo bo poplačal vse te obresti? Zakaj naj narod poplačjuje kredite drugih? Zakaj se ta denar ne porablja namensko ampak le za proračun? Zakaj se plačujejo tako visoke provizije posrednikom pri kreditih? Zakaj se vse to drži v tajnosti? Itd...

Menim tudi, da bi se morali pridužiti inicijativi F. Pliberška in jo podpreti, sicer jo zna ta vlada odpraviti le z zamahom roke in praznimi floskulami, za povrh pa še z novimkrefditom, ki bo funkcičem v JU dal preživetje do konca mandata.
velikipok sporočil: 1.159
[#2358339] 27.03.14 07:12
Odgovori   +    19
Mi sploh ne znamo prodajati. Ko prodajalec prodaja, mora predmet prodaje narediti kar najbolj zanimiv in privlačen za potencialnega kupca. In mora identificirati bazen potencialnih kupcev. In ustvariti konkurenco med potencialnimi kupci. Ter seveda biti potrpežljiv ali se vsaj takšnega delati. To je vsa znanost.

In mi slovenceljni to obvladamo vrhunsko, ko gre za prodajanje naših zasebnih stvari (avti, hiše...). Ko pa gre za prodajo firm, če se le da v lastništvu drugih (s tujim po koprivah) ali države v ožjem in širšem smislu, pa se nam čisto zmrači. Potem pljuvamo po firmi, naštevamo napake predmeta prodaje, nekdanjih upravljalcev in lastnikov... Kupci pa nas začudeno gledajo, si manejo roke, čakajo... in na koncu ali zmedeni odidejo daaaaaaaaaaaleč stran (in nas nato še naslednja leta zaobidejo na široko) ali pa na koncu naredijo odličen kšeft.

Ja, takšni buteljni smo slovenčeki, ta naša faušija nas pokopuje in nas bo dokončno pokopala. In največje neumnosti in pozivi prihajajo s strani novinarjev, tudi ali celo Financ.

Razodetje:
Avtor tega zapisa je vodil (običajno) in sodeloval pri več kot sto nakupih in prodajah podjetij v skupni vrednosti več kot 1 mrd EUR. Najbrž jih ni v vukojebini na tej strani Alp veliko, če sploh kaj, ki bi sodelovali pri večih transakcijah in za večje zneske. Domišljam si, da nekaj o materiji najbrž vem.
FIN-311684 sporočil: 18.783
[#2358340] 27.03.14 07:13
Odgovori   +    23
Nahajamo se v labirintu, ki ga ustvarjajo Bratuškova, Jazbec, Lukšič, Mencinger...Labirint je simbol, ki ga moramo prehoditi, da bi se približali svojemu središču in nam pomaga uvideti smisel v tistem, kar se dogaja. Prvi labirinti segajo 4.500 let v preteklost. V Sloveniji, labirint imenujemo blodnjak. Bratuškova je v svojem blodenju izgubljena in zmedena, pripeljala nas je v slepo ulico in ne more najti svojo pot.
FIN-454644 sporočil: 7.467
[#2358346] 27.03.14 07:32
Odgovori   +    28
Kaksna privatizacija neki! Vceraj je minister Pikalo govoril kot reinkarnirani Dolanc. Javno solstvo je svetinja. Vec denarja. Privatne univerze so izgubile pravdo na sodiscu.Kdor hoce imeti privatno univerzo, naj si jo kupi iz svojega. Nihce mu ni rekel, da takih kot je on, ne potrebujemo, da ne bo cuzal nasega denarja. Ce hoce biti profesor naj si naredi svojo privatno univerzo. In taki vzgajajo, oblikujejo mentaliteto.
fcajt sporočil: 4.334
[#2358358] 27.03.14 07:56
Odgovori   +    10
Izjavo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca, ki je poudaril, da država v tem trenutku ne more prodati, ker ni zanimanja...
... točn' tko, zanimanja ni pri nesposobnežu jazbecu in njegovih, ki skrbno čuvajo tekovine revolucije...
bozga sporočil: 6.301
[#2358362] 27.03.14 08:01
Odgovori   +    18
Dejstvo je, da so volitve preblizu, da bi se naredilo karkoli pametnega, ali bolje sploh karkoli, razen najemanja novih posojil s katerimi je mogoče ohranjati obstoječe stanje, to se pravi, da nihče iz leve volilne baze ne bo prikrajšan za karkoli in bo volil svoje dobrotnike ob uri osorej. Pri vsem skupaj gre za preračunljivo politično igro, vse ostalo je le čisti blef in nima najmanjše veze s kakšno resno ekonomijo. Naslednjih nekaj mesecev bomo priča samo političnemu prerivanju in prepucavanju in ni upati na karkoli, kar bi lahko naredilo korak v smeri resnega izhoda iz krize, kaj šele kakšnega resnega strateškega preboja. Po mojem je edini strateški cilj zdržati do rednih volitev in zmagati na volitvah, vse drugo je do takrat drugorazredno. Osebno mislim, da bo čisto izgubljeno vsaj še eno leto.
finigospod sporočil: 2.025
[#2358375] 27.03.14 08:30
Odgovori   +    14
Ključna je odločitev za ali proti privatizaciji. V tem trenutku smo načeloma za, predvsem zaradi zahtev Bruslja, v resnici pa držimo figo v žepu. Koaliciji kjer je SD, ki vpije, da je privatizacija državnega premoženja malodane izdaja nacionalnih interesov, pač ni za verjeti.
bankman sporočil: 756
[#2358388] 27.03.14 08:44
Odgovori   +    6
Vsaka čast. Prodaja ni samo ponujanje voščilnic po hišah, to je že prava znanost. Še posebej ti prodajalci bi morali do potankosti obvladati svoje delo. Saj ne prodajajo voščilnic, ampak državno srebrnino.
Konasnica sporočil: 1.741
[#2358405] 27.03.14 08:54
Odgovori   +    7
Ja odsotnost strategij, planov in razvojnih vizij je den glavnih problemov Slovenije. Tako na nivoju države kot podjetji smo to področje povsem zanemarili. To je posledica političnih usmeritev v novi državi. Takrat je bila mantra, da je konec planskega gospodarstva in da ne potrebujemo nobenih planov saj bo vse lepo urejalo tržno gospodarstvo. Kakšna zmota! Ko sem bil nekoč v Ameriki so mi sogovorniki poudarjali pomen dolgoročnih, srednjeročnih in letnih planov! In to v državi z izrazito tržno naravnanostjo!
MM1411 sporočil: 4.798
[#2358428] 27.03.14 09:14
Odgovori   +    7
"Vsaka prodaja je zgodba, ki jo je treba znati prodati morebitnim vlagateljem."
.
Pri nas se kmalu ne bo več samo prodajalo, marveč bo treba kaj dati tudi zastonj in biti celo zadovoljen če bo kdo sploh želel vzeti.
Evo prihaja Kitajska delegacija - morda nam ponudi izdelavo biciklov za nekaj vreč riža mesečno.....
anon-123060 sporočil: 7.025
[#2358447] 27.03.14 09:27
Odgovori   +    10
čas vnosa: 27.03.14 09:26
Kje je Kovač in njegove kolumne?
anon-293700 sporočil: 135
[#2358450] 27.03.14 09:32
Odgovori   +    5
Bravo za karikaturo!
anon-220564 sporočil: 280
[#2358630] 27.03.14 11:29 · odgovor na: Troublemaker (#2358330)
Odgovori   +    4
[Troublemaker]

Javno postavljam vprašanje "moji vladi": kako in kdaj bomo vrnili vse te dolgove, ki jih že kar serijsko najema "moja" vlada? Kdo bo poplačal vse te obresti? Zakaj naj narod poplačjuje kredite drugih? Zakaj se ta denar ne porablja namensko ampak le za proračun? Zakaj se plačujejo tako visoke provizije posrednikom pri kreditih? Zakaj se vse to drži v tajnosti? Itd...

- Pri gosšpodarski rasti 2% se v 10 letih BDP poveča za 22% - cca 6 do 7 miljard
- Zunanji dolg države (glavnica + obresti), ki bo letos že dosegel vrednost BDP se bo v 10 letih povečal pri 4% obrestni stopnji za 50%, pri 5% za cca 65 %, pri 6% za cca 80% in pri 7% za cca 100% !

Država mora vrniti cca 30 milijardni kredit - letno 3 - 4 milijarde, vendar tega že sedaj ne zmore in najema nove kredite za poplačilo starih in za pokritje luknje v proračunu. Če bi hipotetično celotno rast BDP "popapcala" država, bi šele po več kot 5 letih uspela brez dodatnega zadolževanja poravnavati svoje SEDANJE obveznosti do posojilodajalcev!
infa sporočil: 1.429
[#2358736] 27.03.14 12:58 · odgovor na: velikipok (#2358339)
Odgovori   +    4
čas vnosa: 27.03.14 12:42
Ja pri prodaji Mercatorja, je zraven cel kup lobistov, starch pomagačev F21, ki so brez denarja, zato prodajamo, da je vedno nižja cena!!!! Provizije pa večje!!!
sreckos sporočil: 4.336
[#2358901] 27.03.14 15:44 · odgovor na: Frenk4 (#2358293)
Odgovori   +    4
[Frenk4]
osnovni problem je, da drzava gleda vlagatelje kot "prinasalce" gore denarja za nadaljevanje "lust"-a, vlagatelji pa zelijo biti "odnasalci" z letnim donosom v razponu vsaj 5% in vec. Vmes se pomesa se "nacionalni interes" in smo tam.
Ob poznavanju kadrov v NLB, NKBM, Mercatorju, Gorenju, ipd. me zanima ime norca, ki bo dejansko vlozil svoj denar v te zaklje brez dna(bodimo iskreni, Agrokor ima namen kupiti Mercator brez denarja, ostalih kupcev pa ni).
Vse kar bi bilo treba pri nas storiti, je samo to, da bi ta vlada dala vsaj tretjino svojih smrdljivih prstov stran od gospodarstva ter zacela spostovati zasebno lastnino. Od tu naprej bi se vse samo uredilo.

Vlada, ki v enaindvajsetem stoletju prisega na pozitivnost in odrešilnost rdeče zvezde ter družno poje Internacionalo v Stožicah, nikakor ne more spoštovati zasebne lastnine - to bi pa res že morali vedeti!
Nasprotno - lastnina mora biti "družbena", tj. "naša".
sreckos sporočil: 4.336
[#2358905] 27.03.14 15:48 · odgovor na: ZOVO6507 (#2358299)
Odgovori   +    4
[ZOVO6507]
Glede na stanje duha v tej državi se bodo prej kot prodaje, zgodile zadruge, pa kombinati, pa kolhozi, pa...
... pa podržavljenja, zaplembe, malo ali nič prikriti ropi premoženja in denarja itd.
Kapitalizem bo menda hitro crknil, saj je že stoletja na smrtni postelji...

Strani: 1