Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Opravljanje dejavnosti v najetem stanovanju

Strani: 1

maxmaxlj sporočil: 3.227
[#2134722] 02.06.13 23:33
Odgovori   +    4
Če sem prevajalec ali če opravljam delo na terenu moram soseda-e vprašat ali lahko opravljam to dejavnost ali ne in rabim njihovo pisno dovoljenje. Smo pa res nora država.
bc123a sporočil: 46.849
[#2134792] 03.06.13 05:53
Odgovori   +    3
Zadnja sprememba: bc123a 03.06.2013 05:55
Da, najemnik lahko opravlja dejavnost v najetem stanovanju. To je opredeljeno v 2. členu zakona o spremembah in dopolnitvah stanovanjskega zakona.
Za opravljanje dejavnosti mora etažni lastnik pridobiti soglasja drugih etažnih lastnikov, ki imajo več kakor tri četrtine solastniških deležev, hkrati pa tudi soglasja etažnih lastnikov vseh posameznih delov, katerih zidovi ali stropi mejijo z njegovo stanovanjsko enoto.
Za vse prakticne primere je torej odgovor NE, NE more. Se za investicije je vcasih tezko nabrati 50% soglasje stanovalcev, pa da bo sedaj en lastnik stanovanja iskal 75% soglasje za opravljanje dejavnosti (tudi jaz bi bil, kot stanovalec skepticen, ce mi pride nekdo s taksno prosnjo na vrata, saj bi si to tolmacil, da ta dejavnost NE bo mirna in NE bo nemoteca).

Butalistan, no. Kaj ko bi se zmenili takole: dejavnost lahko opravlja brez soglasja ostalih, razen ce se sosedje pritozijo zaradi hrupa oziroma motenj - potem pa dejavnosti ne sme opravljati, ne glede na (morebitno) soglasje. Bi slo?

Spet butalistanski problem, ki zahteva butalistansko resitev: fiktivna tabla s kaslcem nekje, kjer ni potrebnih soglasij, dejavnost pa v stanovanju brez soglasij. Pa je inspekcija sita in podjetnik cel. Efektivno sicer ni nobene razlika za sostanovalce, a je to vse po predpisih.

Strani: 1