Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Slovenija leta 2020 z dvema odstotkoma BDP za RR

Strani: 1

nomad sporočil: 665
[#1262536] 22.06.11 16:38
Odgovori   +    0
Kot je bilo zapisano že drugje:

forum.finance.si/?m=...233&single
purinoli sporočil: 8.687
[#1262592] 22.06.11 17:59
Odgovori   +    5
Tako EU, kot še posebej Dementiostan, nimata pojma, da seštevata jabolka in hruške. Vlaganja v R&D malih držav ali velikih nimajo enakih posledic. Male države ( pod 10 M ljudi in pod 25 k€/capita) nimajo kaj iskati s tim "fundamentalno" znanostjo, ker nimajo možgansko&Lab kapaciteto, da rezultate pretvorijo v VIŠJO stopnjo, t.j približajo aplikativi. Lahko pa seveda konkurirajo s svojo ponudbo pri kakih Max Planck ali Si Valley projektih, vendar brez striženja ovac.

Manjša je država ( in BDP), manj je dovoljeno žlahtni denar realnega sektorja, ki se bori v globalu, trošiti za razne sinekure mastodontskih inštitutov. Toliko več mora biti vlaganja zasebnega sektorja.

Trenutno je pa pri nas država prevladujoč igralec na tem trgu in še to v napačne zadeve. Edina res potrebna vlaganja države v R&D ( velja tudi za male države in EU) so področja, kjer trg na žalost ni uspešen in še dolgo ne bo. Recimo orphan drugs. Imamo kar nekaj bolezni, ki so redke, z recimo nekaj tisoč obolelih med pol milijarde EUpejcev, po možnosti še otrok. Big pharma players ne bodo potrošili niti centa, ker je trg bolj nano, kot mikro.

Izven tega pa : spokajte, birokrati, znižajte davke, pa bomo mi že sami vlagali. Vam pa lahko prepustimo le vlaganje kumaric v kis. Doma, prosim!!!!

Strani: 1