Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

greeny sporočil: 184

No, delaš za multinacionalko, ki veliko lažje skrbi za konstaten obseg dela, imate višje marže, dodano vrednost itd. Konec koncev multinacionalke že z raznimi davčnimi optimizacijami poskrbijo za kar konkretno prednost pred malimi lokalnimi konkurenti. Pa pogodbe, podpisane na globalni ravni, ki pravijo da mora ta in ta korporacija v Avstriji poslovati z vami itd. Skratka bistveno večji nabor možnosti, znanja, finančno zaledje.

Drugače pa tudi v Avstriji, če podjetju ne gre, pač zapre. In se ne govori o lastniku kot o kapitalističnem prascu, ki izžema delavce. Pa država v Avstriji na podjetja gleda kot na partnerje in jim skuša pomagati. Samo poglej, kako skušajo zaustaviti cenejšo konkurenco iz Slovenije, Češke, Slovaške in Madžarske.
Multinacionalka je naša "mati", delamo pa tudi zunanje projekte, tako, da je to samo deloma res. Tudi ostala, manjša podjetja, ki jih poznam (res da visokotehnološka, kjer je kultura in razmišljanje malo drugačno) delujejo brez problema in izkoriščajo ta "sommerloch" za razne neplačane aktivnosti, ki se ponavadi obrestujejo takrat, ko je res gusto.

To o konkurenci pa ni samo na državi. Avstrijci so že sami malo zaprti in veliki nacionalisti, jim moraš kar ponudit roko in jim rešit par problemov, da te vzamejo za "svojega". Imaš zelo malo možnosti, da prideš kot Slovenska firma skozi na razpisu, pa če si 1x cenejši, bojo že našli kakšne pogoje, kjer boš izpadel, kot tuj ponudnik in potem vzamejo svojega.

Regulacija delovnega razmerja je pa tu še bolj striktna (močni sindikati, AMS, Arbeiterkammer, ...), če zaposlenim kaj ne paše, ponavadi odleti prvo prijava na ustrezne inštitucije in se vse reši brez farse in šikaniranja v smislu, bodi srečen, da ti dajem delo.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen