Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

rx170 sporočil: 4.257
[FrRoSt]
> [bc123a]

> > [abohte]
> > > [bc123a]
> > > p1 - posojilojemalec umre v naslednjih 20 letih
> > > p2 - do takrat je odplacal glavnico
> > > p3 - do takrat je odplacal glavnico+obresti
> > >
> > > (in recimo imas kredit s fiksnim obrokom, kar pomeni da sta p2 in p3 odvisna od obrestnih mer)
> > >
> > > verjetnost za da bodo obrestne mere X% (p4(X%)) je podana z porazdelitvijo (recimo v obliki matematicne formule), ravno tako pa p5, ki je verjetnost, da posojilodajalec umre pri starosti Y let, torej p5(Y). p1 je funkcija p4, p2 in p3 pa sta funkciji p1 in p5. Sedaj pa racunat :)
> >
> > Pa ti natančno uporabljaš izraze? Npr. p1 potemtakem ni porazdelitev, ampak spremenljivka (ki lahko zavzame vrednosti po poljubni verjetnostni porazdelitvi), kajne?
> >
> > P.S. Zakaj bi te zanimalo, kdaj posojilodajalec umre?

> Izrazov morda ne uporabljam cisto natancno, drzi, p so verjetnostne porazdelitve. po njih se porazdeljujejo spremenljivke, poanta je da to naracunati ni macji kaselj. Numericno brez problema, analiticno pa se mi ne sanja kako bi se sploh lotil.

POANTA je, da jih lahko naračunaš samo ZA Nazaj! :) Za naprej je vse bolj otipavanje, če že ne v temi, pa vsaj v polmraku! :))
Modeli se gradijo ravno zaradi njihove napovedne zmožnosti, ki je lahko takšna ali drugačna. Spoznavati zakonitosti iz podatkov (data mining) in iz tega delati zaključke, kako se bo sistem ob znanih inputih obnašal.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen