Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

mimoidoci sporočil: 5.150
Zadnja sprememba: mimoidoci 11.03.2019 13:13
[lukasblue]
> [mimoidoci]

> ki jo sicer, poleg vsebine poslov, sestavlja milijon pravil in regulatornih zahtev, ki pa jih dinamika trga in tveganj sploh ne tangira.

ki so torej brezveze, matematika povozi regulacijo, ali kako je to mišljeno ?

V bistvu gre za dva pristopa pri poslovanju - delovanju finančne institucije. Basic in tisti z malo več glasbe (advanced).

Basic: Regulacija je specifičen skupek pravil in navodil (evropska, ameriška, slovenska z lokalnimi fintami, ...), ki temeljijo na računovodskih izkazih oziroma na knjižnih postavkah nad katerimi se potem izvajajo (eventuelno) osnovne matematične operacije - glede na recepturo zahtevkov, pravil, navodil... Tu gre za basic (statičen) pristop in za minimalizem v nadzoru poslovanja (ki sicer zadošča za licenco in v celoti zadovolji -ali ne zadovolji- regulatorja, npr. BS, ATVP, AZN).

Advanced: Udeležba na trgu, izračun pozicij, trgovanje, hedganje, izračun tveganj, market making pozicioniranje, pozicije v opcijah,... zajemajo poljubno kompleksne (dinamične) procese, njihovo modeliranje in poljubno zahtevno znanje (vse do rocket science tehnologije). Tu gre za večjo dodano vrednost in malo bolj poglobljen (beri matematičen) pristop. Ja, tudi vsa inovativnost prihaja iz tega pristopa. Načelno regulator dovoljuje modele kot alternativo osnovnim receptom, v kolikor jih je voljan pregledati in razumeti. BS npr. tu ni kadrovsko usposobljena.

Če te regulator ignorira in ne razume imaš -nič hudega- advanced modele za interno uporabo in za transparentnost napram lastnikom, zunanjim partnerjem in drugim, ki jih razumejo in so željni bolj kontroliranega tveganja, transparentnosti in boljšega nadzora.

V našem bančništvu, vzajemnih in pokojninskih skladih prevladujejo kalibri z računovodsko logiko in minimalno = regulatorno percepcijo. Torej basic (statičen) pristop. Za zavarovalništvo nisem ziher, ampak ne vem zakaj naj bi bilo tam kaj drugače.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen