Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

sopranos sporočil: 9.695
[0513ANITO]

Ja kolega....pa to še ni vsa tragedija...

Obdavčen je namreč BILANČBI dobiček.

To ni obdavčeno stanje v blagajni (ali pa na računu), pač pa stanje med izdanimi in prejetim fakturami (recimo da sem vštejemo vse prejete račune, plače, skratka vse kar mora podjetje plačat...)

Jaz že kakih deset let vodim firmo po "cash flowu" in me v bistvu bilanca kaj dosti niti ne zanima (če je firma zdrava po cash flowu je zagotovo tudi po bilanci).

Vsak petek mi kolegica poroča stanje izdanih in prejetih faktur, stanje tekočih naročil, stanje na računih podjetja.

In dejstva so sledeča (za ta teden)...Glede na rezultate bi morali imeti kakih 10.000€ na računu, imamo pa namesto tega koriščenega cca 60.000€ kredita za katerega plačujemo obresti.

Torej...razkorak med bilančnim in realnim stanjem je pri nas -70.000€.

S takim zneskom moje malo podjetje (ja smo 4 v njem) brezobrestno financira kunce in DDV državi.

Namesto, da bi del teh sredstev plasiral v invseticije (ali pa karkoli drugega), jih imam zaklenjene in zanje plačujem obresti, od bilančnega dobička pa 25% državi.

Kot je iz zgornjega jasno je enostavno sklepat, da je naša efektivna davčna stopnja 19% (ali kak promil manj). In večina malih firm kar lepo plačuje 19% davka na dobiček, če nočejo ogrozit lastne eksistence.
Ja, saj jaz to skušam folku razložiti. Da če hočeš biti likviden, izplačevati plače, fakture, davke itd. potem mora imeti firma dobiček. In majhen dobiče pomeni samo to, da si v resnici na nuli. Šele pri večjem dobičku se v resnici lahko pogovarjamo o tem, da ti dejansko kaj ostane in si lahko kaj izplačaš.

Potem je tukaj še DDV, katerega vprašanja sploh nisem načel. Ker eni se obnašajo kot da DDV ne obstaja. Potem pa folku razlagati, da moraš med razliko kupljenega in prodanega blaga plačati državi najprej DDV. Potem pa plače in prispevke itd. In šele potem pridejo kakšni dobički.

Eni samo glupo gledajo, ko jim začnem razlagati koliko moram jaz kot firma zaračunati neki stranki, da potem delavcu lahko izplačam toliko in toliko neto. Nič jim ni jasno.

Ali pa ko jim razlagam, kako pri nas ogromno malih s.p.-jev ne zna izračunati svojih stroškov in delajo pod ceno in si že na srednji rok pljuvajo v lastno skledo.

Potem ni čudno, da takemu folku Mesec lahko proda marsikaj.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen