Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

kzupanc sporočil: 8.153
[alek14]
Tako je. Rciklaža plastike je izmišljotina, ki je nihče še ni uspel narediti (zadnjih 30 let). Plastika je metastabilni organski material, ki hitro propada. Že po enkratnem injekcijskem brizganju je mogoče dodajati le še 5% svežega reciklata deviškemu materialu, da izdelki niso zanič.
Dejansko je "reciklirana" plastika večinoma končala v morju.
Rejuvenacija (repolimerizacija) in ponovna uporaba (za degradirane izdelke) sta brez pomena. Rejuvenacija porabi več energije, kot proizvodnja novega, ponovna uporaba pa ima na koncu uporabe še vedno odpadek.
Steklo je stabilna (ni metastabilna) snov in pri ponovni pretalitvi ni nič drugačna kot je pri prvi. Podobno velja za kovine, ki se dejansko lahko reciklirajo v neskončnost.
Točno. Hvala z atole. Veliko vsebine v kratkem komentarju. Potem je tu še vsaj papir, biološki odpadki, da ne omenjamo nevarnih odpadkov. Plastika pa, če je tako, se strinjam, da jo je najbolje sežgati. Po drugi strani pa je čim manj uporabljati, kjer je zamenljiva in izdelovati izdelke, ki se lahko večkrat uporabijo s pomivanjem itd. So pa tudi postopki, kjer seizdelajo iz odpadne plastike manj zahtevni izdelki.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen