Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kaj je zares narobe z Viktorjem Orbanom?

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Rokc5 sporočil: 505
Zadnja sprememba: Rokc5 14.04.2018 10:49
Jaz Janšo spoštujem kar je naredil za državo in ja se mu godi krivica, ker se tako spravljajo na njega.

Ampak potem je poteba pač postopati, drugače. Spremeniti 'rules of engagement'. To delajo strategi.

V bistvu, to je naredil DEMOS, ko je recimo sredinsko levico iztrgal iz objema SZDL in jo pripojil DEMOSu (Zeleni, SDSS, SDZ). Zato je tudi zmagal - v bistvu bi lahko overall 2/3 če ne bi bilo tretjega zbora združenega dela, kjer je imela Partija večino in se je volilo drugače. Se pravi krščansko-ljudska komponenta (SKD, SKZ) + sredinska.

To je naredil Janša 2004.

To je naredil Pahor na zadnjih 2 predsedniških. Na prvih je s spravljivo retoriko in ravno pravšnjim pozicioniranjem na sredino in da je prisluhnil desni poziciji, zmagal že v 1 krogu in nato pometel s Türkom v drugem. Potem je v mandatu kolikor se da uresničeval zadeve glede sprave itd. Za naš položaj še kar optimalno kar se max. da (spomenik, pokopi, umenovanje Jakliča, udeležba na tudi desnih dogodkih civilne družbe). Na drugih volitvah je skoraj izpeljal zmago v prvem in nato zmagal v drugem ko sta ga hkrati (?!) napadla Janša in Kučan. Šarca so volili ZLjevci, SDjevci in velik del katolikov. Wtf?!?

Leta 2011 je SDS naredil veliko napako, ko je z zrušitvijo liberalne DL izgubil potencialnega dolgoročnega močnega reformnega partnerja, ki je bil tudi recimo temu evratlantsko sredinsko naravnan. Virant je v pravkar objavljenem intervjuju rekel, da če bi preživeli prva leta bi dolgoročno imeli 10% glasov. Se pravi imaš libertarno stranko ki je lahko korektor tudi v sredinsko levih vladah. Sedaj nimamo nič.

Leta 2014 se je Janša še bolj zaprl v svojo letargijo. Posledica: SDS pristane pri 181.00 volivcih (domet prej je imela 300.000). NSI minimalno poveča parlamentarni izkupiček. SLS zaradi Bogovičevega soliranja za nekaj 1.000 glasov izpade iz parlamenta. Cel kup ljudi ni šlo volit - ne SDS, ne SLS, ne NSI - ker niso videli smisla, ker ni možnost za zmago. Pragmatiki so volili SMC.

Letos so se lotili pravilno ampak spet si SDS dela podrejene satelite.

Kaj je rešitev?
Samo 1: Na volitvah relativno dober uspeh (med 6-15%) doseže Požar. Sredinski, ravno prav populistično, anti-koruptivno usmerjen. Lahko pridobi veliko volivev DL/SMC/sredinski SDS tipa. In prepreči dvig Šarca. In nato v vlado vstopi SDS z Janšo kot ministrom za obrambo mandatarja pa ponudijo enega drugega.

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen