Sam sem že poslušal razna predavanja prof. Bohanca. Menim, da je
res v bodočnost obrnjen strokovnjak s področja žlahtnenja
kmetijskih rastlin. Pa vendar me pri njemu moti, da tako kot
zaslepljeni eko agronomi vidijo vsako stvar samo črno belo. GSO so
prinesli veliko pozitivnih učinkov (izključitev alergenega gena iz
papaje, pa z vitaminom A obogaten riž, ...). Vsekakor pa je
potrebna velika previdnost pri rastlinah, ki so spremenjene tako,
da so "odporne" na žuželke. V tekstu je imenovan jajčevec. Poznamo
še GS koruzo, ki je #odporna" na koruznega hrošča. Ključno
vprašanje je: Ali so te rastline STRUPENE za te škodljivce ali so
za njih neužitne, morda smrdljive,... Žal tu tudi EFSA, ki odobrava
uporabo GSO ni natančna in uporablja izraz ODPORNE, ki pa po mojem
mišljenju ni točen, saj kolikor je meni znano koruza ki je odporna
na koruznega hrošča vsebuje nekatere snovi, ki se v kmetijstvu
uporabljajo kot insekticidi. Problem pri tem je, da insekticid, ki
je nanešen s škroplenjem ima določeno karenco in razpade. Ti
strupi, ki jih pa rastlina sama proizvaja pa običajno trajno (ali
vsaj daljši čas) ostanejo v rastlini.
Ne smemo pa pozabiti, da boj EU proti GSO v hrani in krmi pomeni
tudi zaščito everskega kmetijstva pred cenejšo proizvodnjo predvsem
v J in S Ameriki