Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Dolina nezadovoljnih

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

sopranos sporočil: 9.682
[Glavni forum] Tema: Dolina nezadovoljnih
[#2699404] 27.02.18 12:54 · odgovor na: peterfrankl (#2699352)
Odgovori   +    0
[peterfrankl]
Sopranos,
mislim, da se ne razumeva dobro. Poanta, ki sem jo hotel izraziti, je: v Sloveniji imamo zaradi slabega upravljanja, uravnilovke in neambicioznosti VSI majhne plače. In v tem kontekstu tudi učitelji. Saj ne rečem, da si me narobe razumel, morda nisem bil dovolj jasen.
LP Pero
Saj sem razumel poanto, ki si jo hotel izpostaviti. To od uravnilovke. Imaš prav, tako kot pri veliko stvareh.

Samo primer učiteljev se mi ni zdel najbolj posrečena izbira. Iz preprostega razloga, ker zaslužijo več kot 70% ostalih zaposlenih in je iz vidika zaslužkov Slovencev več kot solidna. Ker tako kot si predstavil zadevo lahko to oni vzamejo samo na en način, da naj se jim dvignejo plače. "Ker še na Financah pravijo da je 1.700 EUR mizerna plača."

Da bi lahko na primeru učiteljev razbil uravnilovko, bi potreboval več stvari. Kot prvo bi morali imeti nižje plačno izhodišče. Kot drugo bi morali imeti potem ravnatelji nek proračun in proste roke, da bi nagrajevali uspešne učitelje. In kot tretje bi moralo biti dovoljeno, da se primerja šole med sabo. In morda še četrta zadeva, učiteljem bi morali odvzeti možnost neporednega vplivanja na imenovanje ravnateljev.

Bolj kot opazujemo v praksi delovanje tega plačnega sistema, ki ga je vzpostavil Virant, bolj se vidi kako zgrešena je bila ta zadeva. Ta sistem bi morali opustiti. Celoten sistem pa obrniti na glavo. Naj se financirajo programi, direktorjem naj se dajo proste roke pri zaposlovanju in odpuščanju in tudi nagrajevanju zaposlenih. Od zunaj naj se preverja predvsem doseganje zastavljenih ciljev.

Če pa pogledam celotni sistem nas pa v nizke plače silita dva vidika. Visoke minimalne plače ter dohodninska lestvica, ki ni predvidena za visoke plače. In zato se potem večina skoncentrira med tistih 900-1.500 EUR, ki sem jih omenjal. Javni sektor pa prav briga ta bruto bruto vidik plačnega sistema. Oni hočejo imeti toliko in toliko neto plače, kako pa potem pride do tega jih pa z bruto bruto vidika prav en k**** briga.

V sedanjem sistemu v Sloveniji, ko šteje samo formalna izobrazba. Smo sposobni dobro medicinsko sestro plačati bolje od slabega zdravnika? Močno dvomim. Še pri vrtcih je pomembno, da je tista z fakulteto 2x bolje plačana od tiste samo s srednjo šolo.

No, ampak kot je že Gustl pravilno ugotovil, nisem v formi in v veliko napovedih zgrešim. :)

Vse ocene tega sporočila:

Ni nobene :(