Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

tasilo sporočil: 9.746
[republican]
Slovenci nimamo dovolj izkušenj z demokracijo in tržnim gospodarstvom (iz očitnih razlogov) in ne znamo (ali se nam pa ne ljubi) gledat politikom dovolj pod prste, tako kot to počnejo v državah z daljšo tradicijo kapitalizma in prostega trga.
Predvsem politiki ne dovolijo -- in izključijo vsako "nevarnost" --, da bi jim kdorkoli resno (po)gledal pod prste (kar kaže na strahotno vzvišenost in aroganco; primerov je vsak dan, kolikor hočemo).

Pred 2. s. v. smo imeli Slovenci kar nekaj izkušenj s kapitalizmom in tržnim gospodarstvom (TG), enako z demokracijo. Potem je po vojni prišla "demokracija" in ... prave demokracije je bilo konec. Vsi, ki so imeli izkušnje z demokracijo in TG, so tako ali drugače izginili ali pa iz strahu pred diktaturo umolknili. Zavladali so primitivci in posledice tega čutimo še danes. V takšne primitivne glave ne moreš kar čez noč spet vbiti splošno veljavnih vrlin in vrednot, morale in etike.
Povrhu vsega je pa vse več Slovencev prepričanih, da kapitalizem in prosti trg ne delujeta, čeprav (po vojni) nikoli nismo imeli pravega kapitalizma in prostega trga.
Žal res ne razumejo, da kapitalizem in prosti trg delujeta. Zato se bodo razni vijole(n)tni mesečniki raje na žive in mrve prepirali o recimo TLSG, namesto da bi lepo za svoj denar kupili CHL (China Mobile), VZ (Verizon), ... Vsi ti mulčki tripajo na Applove izdelke in zanje porabijo precej denarja, a če bi jih vprašal, koliko med njimi jih ima pa že nekaj let delnice AAPL ... O groza, le kako jih moreš vprašati kaj tako "ostudno kapitalističnega" :)

Vse ocene tega sporočila:

Gostje ne morejo pregledovati ocen