Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Medijski inšpektor je Petra Frankla za ušesa

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-22428 sporočil: 263
[Glavni forum] Tema: Re: Medijski inšpektor je Petra Frankla za ušesa
[#56834] 07.03.07 21:21 · odgovor na: crt (#56810)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):
seveda, vsekakor obstajajo na razlicnih koncih sveta tudi pri neverbalni komunikaciji razlicnosti. in seveda je pomen tega za vprasanje, ali je uporaba anglescine grozno skodljiva za obstoj slovenscine, nic.

bom ponovil tisto zjutraj napisano v anglescini, morda niso vsi razumeli:

slovenscina je prezivela ze vse sorte brez tega, da bi se na njo pazilo s prepovedjo uporabe drugih jezikov. ce kdo torej pravi, da slovenscina potrebuje taksno zascito, ker da sicer ne bo prezivela - je ravno ta tisti, ki ne spostuje slovenskega jezika in mu daje nezaupnico.

osebno objavljam razne tekste od 1996. no, cisto formalno od 1985 :) kolikor mi je znano, lektorji z mano nimajo kaj dosti dela. moji glavni podrocji sta racunalnistvo in nalozbe. obe sta taksni, da prek dneva verjetno preberem vec v anglescini kot v slovenscini. z zeno se pogovarjam pogosto anglesko, z bratom tudi. zakaj - ker vsi ocenjujemo, da je (za nas ocitno) bolj prakticna in se lazje hitro izrazimo. hkrati pa bi zelo tezko rekel, da zaradi anglescine kaj tezje ali slabse uporabljam/o slovenscino. tako da ... iz cisto konkretnih izkusenj je moj vtis, da so te predstave o tem, kako da uporaba A nujno izpodrine B, dalec pretirane in samo se en primer v sloveniji po moje zelo razsirjenega crno-belega pojmovanja.

da se kdo v sloveniji pocuti ogrozen, ker je ves svet danes na enem velikem prepihu, mi je cisto clovesko razumljivo. to me ne osrecuje in nisem vesel, da je slabe volje. vendar pa - ce potem iz tega nastanejo ideje a la "komur pa pase anglescina, naj gre v anglijo" - to je pa ze druga zadeva. to pa ni vec skrb za ohranitev A, temvec agresivno nastopanje proti B. to je taksna pamet, iz katere se potem sicer po hvalabogu dolgih procesih rodijo ideje a la juden raus in to mi pac ne disi. zato zelo upam, da obstaja dovolj ljudi, ki imajo sicer radi slovenscino, vendar ne na taksen nacin.

seveda to, da je v parlamentu lahko bil sprejet zakon, kakrsen je, namiguje na to, da je dejansko vecinski izraz "skrbi za slovenscino" agresivnost do vsega drugega. po moje je to zalostno. zalostno je tudi to, da lahko preberem na bliznjem zidu napis "v sloveniji naj zivijo samo slovenci" in "tu zivimo cistokrvni drzavljani slovenije" (to ni sala) (zal). ce je pogoj za to, da take blodnje izginejo, to, da izgine slovenscina, potem kar tezko cakam, da izgine.

Ko govoriš o uporabi, jo opiši. Lahko se namreč reče, da slovenščino uporabimo, in napišemo pesem, ali pa jo zlorabimo, in jo po pošljemo v 3pm. Lahko tudi tako, da tebi, slovenski pisatelj, angleški skinhead razbije gofljo, s katero si tako glasno zagovarjal poangležnjenje, na primer s kako tako: Native English speakers will earn 5 EUR more than others with same or greater knowledge.