Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 46.992
[Glavni forum] Tema: Re: Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija
[#308123] 03.09.08 16:12 · odgovor na: anon-1745 (#307841)
Odgovori   +    0

jerry je napisal(a):
1.) Jah zakaj nebi financirali izseljevanja slabo kvalificirane delovne sile iz Slovenije kot take? Kako bi pa to izvedel, na čigav račun? No probaj malo to konkretizirat pa boš videl v čem je problem. Boš šel do neke familije in jim rekel, vi ste neizobraženi bedaki in nimate pravice živeti doma?
Ne da se mi citirati po delih, bom pa poskusil odgovoriti na vse:

1. Ta predlog je dober. To so naredili recimo slovaki, in odlicno uspeva (do te mere, da Nemci cisto norijo, ker slovaska subvencionira svoje delavce, da si iscejo delo v tujini). Ce v nerazvitem okolju ne mores pritegniti kvalificirane delovne sile (ker ta nima tam kaj poceti, ker ni infrastrukture, ker okolje ni privlacno), je druga najboljsa varianta to, da nezaposlenim ponudis, da gredo sram.

2. Ne mi podtikati - nikogar ne bi izganjal. Ljudje bi sli ze sami stran za boljsim delom. Zakaj ne bi recimo drzava subvencionirala zacetnih stroskov (namesto socialnih pomoci!) bivanja ljudem, ki si zelijo bivati drugje v sloveniji? Zakaj se ne sme recimo nekdo, ki prejema socialno pomoc v kraju X, prijaviti na zavodu v kraju Y, tudi ce tam nima stalnega bivalisca?

Toliko pa ne zanicujem prekmurcev, da ne bi verjel, da bi jih veliko z veseljem sprejelo taksno resitev in slo za gastarbajterje cez muro.

3. pravis, da ce hoces regijo razvit, moras najprej vlozit denar? Vidis, tu se pa vse konca. Tu je pa tocka, ki je prekmurci ne razumejo. Drzava ne more vlagati denarja, in ga lahko vlaga vedno manj odkar smo v EU. Zakaj v prekmurje ne vlozi denarja nekdo drug? No, to ti je pa lepo Pezdir opisal.

Ce se prekmurci ne bodo zbrihtali in nehali tezit naj drzava vlozi denar, in namesto tega pomislili, zakaj nihce drug ne vlaga denarja, no, potem bodo se dolgo najbolj zaostala slovenska pokrajina.

4. Kako, zaboga, ne razumes, da Pezdir ravno o tem pise - o promoviranju podjetnistva. Pa kako si ti predstavljas promocijo podjetnistva ce ne z lokalno dolocenimi davki (tako da se lahko "pokrajinska oblast" pogaja direktno z firmami, ki hocejo vlozit denar), z enostavnimi postopki za zaposlovanje IN ODPUSCANJE ljudi, in tako naprej?

Prekmurci bi promovirali podjetnistvo tako, da zgradijo obrtno cono duhov (med hoferjem in obijem v MS), potem pa vlacili razne ministre gledat? Kako zgleda promocija podjetnistva v pokrajini kjer znanje ni vrednota, nima cene, in zato izobrazena delovna sila nikoli niti ne pride tja?

Neposredni odgovori na sporočilo št. 308123

Strani: 1

anon-1745 sporočil: 295
[Glavni forum] Tema: Re: Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija
[#308365] 03.09.08 20:00 · odgovor na: bc123a (#308123)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-1745 03.09.2008 20:01
bc123a

1.) Te industrijske cone delajo politike aktualne vlade.

2.) Zanimiva je tvoja točka 3.), ki dejansko loči seme od plevela. Ne razumem sicer tebi očitno enostavnega vprašanja "zakaj v Prekmurje ne vloži nekdo drug"? Kaj naj to pomeni?

Kaže pa dejansko nerazumevanje. Vsi na forumu se strinjate da ljudje v Prekmurju malo služijo in ni močnih podjetij. A zdaj pa naj ti isti sami sebe na noge postavijo? S čim pa? Od kod denar? Če ne od države pa ne od nekje drugje od kod pa potem? Veš to je isto kot mi je en znanec ne dolgo nazaj usekal v stilu "eh ti berači, samo prosijo naj se sami na noge postavijo", na vprašanje kako naj se nekdo popolnoma samostojno postavi na noge, ko na dan niti ne dobi za pošten obrok je pa menjal temo. Naj poudarim, da je to človek, ki ni posebej izobražen in uspeše, ima kvečjemu povprečno plačo se pravi spada v povprečno primitivno "rajo" te države.

In o vlaganju denarja v Prekmurje ne mislim danes ampak v preteklosti. Decentraliziran razvoj države (če smo se temu zavezali) bi moral pač res biti decentraliziran. To se pa seveda ni zgodilo. Če se Revozu v Novem Mestu da 40 mio. €  za zaposlovanje nizkokvalificiranih ljudi pri proizvodnji avtomobilov in sedaj morajo zaposlovat iz drugih predelov, ker tam okrog noben noče delat, potem ne vem zakaj je bilo potrebno pri Muri čakat skoraj 15 let, da se je nekaj zganilo. Vse težave bi lahko rešili v 90-tih letih.

A država ne more vlagat denarja? Ja verjamem, 3x dražji predori, patrije, 10 let gradnje klinike, policijske zabave na državni račun, Slovenske Železnice...jap država nima denarja ne.

Strani: 1