Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 46.992
[Glavni forum] Tema: Re: Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija
[#308123] 03.09.08 16:12 · odgovor na: anon-1745 (#307841)
Odgovori   +    0

jerry je napisal(a):
1.) Jah zakaj nebi financirali izseljevanja slabo kvalificirane delovne sile iz Slovenije kot take? Kako bi pa to izvedel, na čigav račun? No probaj malo to konkretizirat pa boš videl v čem je problem. Boš šel do neke familije in jim rekel, vi ste neizobraženi bedaki in nimate pravice živeti doma?
Ne da se mi citirati po delih, bom pa poskusil odgovoriti na vse:

1. Ta predlog je dober. To so naredili recimo slovaki, in odlicno uspeva (do te mere, da Nemci cisto norijo, ker slovaska subvencionira svoje delavce, da si iscejo delo v tujini). Ce v nerazvitem okolju ne mores pritegniti kvalificirane delovne sile (ker ta nima tam kaj poceti, ker ni infrastrukture, ker okolje ni privlacno), je druga najboljsa varianta to, da nezaposlenim ponudis, da gredo sram.

2. Ne mi podtikati - nikogar ne bi izganjal. Ljudje bi sli ze sami stran za boljsim delom. Zakaj ne bi recimo drzava subvencionirala zacetnih stroskov (namesto socialnih pomoci!) bivanja ljudem, ki si zelijo bivati drugje v sloveniji? Zakaj se ne sme recimo nekdo, ki prejema socialno pomoc v kraju X, prijaviti na zavodu v kraju Y, tudi ce tam nima stalnega bivalisca?

Toliko pa ne zanicujem prekmurcev, da ne bi verjel, da bi jih veliko z veseljem sprejelo taksno resitev in slo za gastarbajterje cez muro.

3. pravis, da ce hoces regijo razvit, moras najprej vlozit denar? Vidis, tu se pa vse konca. Tu je pa tocka, ki je prekmurci ne razumejo. Drzava ne more vlagati denarja, in ga lahko vlaga vedno manj odkar smo v EU. Zakaj v prekmurje ne vlozi denarja nekdo drug? No, to ti je pa lepo Pezdir opisal.

Ce se prekmurci ne bodo zbrihtali in nehali tezit naj drzava vlozi denar, in namesto tega pomislili, zakaj nihce drug ne vlaga denarja, no, potem bodo se dolgo najbolj zaostala slovenska pokrajina.

4. Kako, zaboga, ne razumes, da Pezdir ravno o tem pise - o promoviranju podjetnistva. Pa kako si ti predstavljas promocijo podjetnistva ce ne z lokalno dolocenimi davki (tako da se lahko "pokrajinska oblast" pogaja direktno z firmami, ki hocejo vlozit denar), z enostavnimi postopki za zaposlovanje IN ODPUSCANJE ljudi, in tako naprej?

Prekmurci bi promovirali podjetnistvo tako, da zgradijo obrtno cono duhov (med hoferjem in obijem v MS), potem pa vlacili razne ministre gledat? Kako zgleda promocija podjetnistva v pokrajini kjer znanje ni vrednota, nima cene, in zato izobrazena delovna sila nikoli niti ne pride tja?