Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

bc123a sporočil: 46.982
[Glavni forum] Tema: Re: Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija
[#307801] 03.09.08 12:54 · odgovor na: anon-1745 (#307777)
Odgovori   +    0

jerry je napisal(a):
bc123a

1.) nikjer ne trdim da prekmurje nima težav, ima in to velike. to sploh ni bil point, beri natančneje

2.) prosim predloži mi en argumentiran "dokaz", da je v prekmurju "večji odpor do sprememb".

Drugega kot to, da sem precejsnji del zivljenja prezivel tam, ti res ne morem dati kot argument. In vedno znova, ko pridem tja, me kot celota razocara, razen v kaksnih drobcih (recimo zametki turizma), ki so pa za resen preskok premalo.

In se: dokler bo izgovor da je prekmurje zanemarjeno od drzave, bo pac zanemarjeno od drzave. Pobrati se mora na svoje noge. Z 3000 ljudmi ki delajo v ze zdavnaj neperspektivni tekstilni fabriki, to pac ne bo slo.

Zal je edini nacin za resitev problemov to, da se velik del populacije odseli, saj prekmurje nikoli v zgodovini ni zmoglo delovati brez mnozicnega odseljevanja - izjema je bil le socializem, ki je to nacrtno oviral in kot kompenzacijo postavil socialisticne tovarniske mastodonte, ki so vsi po vrsti propadli, ker niso imeli ekonomske podlage.

Seveda je katastrofa, da se odseljuje najbolj perspektivni del populacije, kar povzroca hudo negativno selekcijo. Prakticno ostanejo samo tisti, ki se lahko zaposlijo v kaksni drzavni izpostavi, in pa tisti, ki jim je jamranje, kako da je tezko, ugodnejse od iskanja kruga drughe. Tega se ne, zgodovinsko gledano, ni dalo nikoli prepreciti, a nekdaj je bilo tudi odseljevanje bolj uravnotezeno, in bi moralo postati tudi sedaj. Zakaj ne bi financirali izseljevanja slabo kvalificirane delovne sile iz prekmurja, ce ze hocemo pomagati?

Neposredni odgovori na sporočilo št. 307801

Strani: 1

anon-1745 sporočil: 295
[Glavni forum] Tema: Re: Prekmurje, propadajoča slovenska kolonija
[#307841] 03.09.08 13:23 · odgovor na: bc123a (#307801)
Odgovori   +    0
1.) Jah zakaj nebi financirali izseljevanja slabo kvalificirane delovne sile iz Slovenije kot take? Kako bi pa to izvedel, na čigav račun? No probaj malo to konkretizirat pa boš videl v čem je problem. Boš šel do neke familije in jim rekel, vi ste neizobraženi bedaki in nimate pravice živeti doma?

2.) Ok 3.000 (in ne celo Prekmurje kot to misli povrečen inteligenten slovenec) dela v neperspektivni panogi (po moje tudi to ravno ne drži, primerov je veliko). Kaj boš pa naredil? Prosim, predlagaj rešitev. Pa ne tisto naivno otroško "zaprimo fabriko". To si lahko privoščijo samo nepomembneži. Daj konkretno rešitev in potem bomo po tem modelu zapiral vse tovarne po Sloveniji, ki so požrle mnogo več denarja kot Mura.

In ta tvoja logika "pobrati se mora na svoje noge". Seveda samo to ni tako enostavno. Lep primer: imaš osebo A (npr. Ljubljana), ki si lahko privošči najboljšo izobrazbo in s tem dobi dobro službo ter osebo B (Prekmurje) ki nima denarja niti za srednjo šolo. Za 20 let se srečata in A reče B "jah postavi se na svoje noge, kaj jamraš". Nekak tako je ta tvoja logika.

Če hočeš regijo razvit moraš najprej vložit denar, to osnova. Brez tega se nič ne more začeti in vem ja, sliši se tako enostavno a razume le peščica ljudi.

3.) Kot rečeno Prekmurje je v tranziciji iz nekdaj industrijske pokrajine. To se dogaja na marsikaterem področju razvitega sveta in tako pač na žalost je. Če bi že lahko kaj storili je, da bi pospešeno promovirali podjetništvo. To se pa lahko dela na zelo različne načine in dobrih zgledov iz tujine je veliko.

Strani: 1