11 min
Trump je napovedal 25-odstotne carine na evropski izvoz
2 uri
Podkast Finance 012: Nepremičninski davek – mokre sanje ali nočna mora slovenskih politikov?
2 uri
Kam so vlagali borzni guruji: Buffett čaka, Woodova prodaja Teslo, Druckenmiller kupil konkurenta Krke 1
6 ur
Pred vrati Volvova limuzina ES90 s 700 kilometri dosega in polnjenjem na ravni Porscheja 5
9 ur
Najbolj brani članki danes
10 ur
Komisija gre na obisk v Indijo, VDL se bo sešla z Modijem, ki je bil pred štirinajstimi dnevi pri Trumpu 1
12 ur
Uradno: z marcem bo obvezni zdravstveni prispevek zvišan na 37,17 evra
12 ur
Bi čakali mesec dni na telečja jetrca slovenskega izvora? 1
13 ur
Kako drage so zdaj delnice na ljubljanski borzi? (četrtek v živo)
13 ur
Bruselj napovedal stomilijardni sklad za razogljičenje industrije 10
13 ur
Vprašanje bralca: kako je z obrestmi "CYEP" pri Interactive Brokers 2
13 ur
Novi tednik: Novi direktor družbe Štore Steel bo Matevž Fazarinc
14 ur
Na temnem spletu objavljeni podatki Telekoma Slovenije: tudi podatki strank 4
14 ur
Ifo: Nemška podjetja nameravajo odpuščati
14 ur
Zakaj so evropski avtomobilisti proti omejitvam izpustov ogljikovega dioksida? 4
15 ur
Delnica Krke pri rekordnih 168 evrih za lot
15 ur
Trump najavil zlato vizo: za pet milijonov dolarjev
15 ur
German Finance Chief Sees Chance for Defense Spending Surge
15 ur
Kakšen je predlog poenostavitev poročanja o trajnosti – direktiva CSRD
16 ur
Bo prva Merzeva poteza zrahljanje dolžniške zavore?   3

Strani: 1

0313EKINX sporočil: 746
[#3057471] 26.02.25 23:36
Odgovori   +    1
Pred vrati Volvova limuzina ES90 s 700 kilometri dosega .... a dajte no. Kaksnih 700 km???? Pri tem pa nisem zasledil podatka, kako veliko baterijo ima ta avto.
Ko vzamem zenin avto EX30 in grem na avtocesto, mi "pije" okoli 30 KWh na 100 km. Pa je neprimerno manjsi avto in vozim se sam.
Pred kratkim sem bral test, ko so novinarji preizkusali prevoziti brez polnjenja, razdaljo med Munchnom in Berlinom (680 km). To razdaljo je uspel prevoziti samo Mercedes. Porsche tega ni zmogel. Tudi Tesla ne.
Poraba na avtocesti pa je bila med 27 in 30 KWh.

Zato dvomim, da je podatek za doseg, 700 km resnicen. Ce je to res, ima ta zverina okoli 200 KWh veliko baterijo. V kar pa mocno dvomim. Vsi proizvajalci na polno lazejo glede dosega. Pisejo, da ima porabo okoli 15 KWh na 100 km. Ko pa testirajo novinarji, je poraba do 40% visja. Ce pa upostevamo se mraz ali poletno vrocino, pa 4 potnike v avtu in nekaj prtlage... potem pa je bolje pes na pot.

Sem navdusen nad EV, ampak, to niso avtomobile za vsakega. Pa na zivce mi gre zavajanje s strani proizvajalcev, glede "dosega".
milos9 sporočil: 1.059
[#3057472] 26.02.25 23:58 · odgovor na: 0313EKINX (#3057471)
Odgovori   +    0
[0313EKINX]
Pred vrati Volvova limuzina ES90 s 700 kilometri dosega .... a dajte no. Kaksnih 700 km???? Pri tem pa nisem zasledil podatka, kako veliko baterijo ima ta avto.
Ko vzamem zenin avto EX30 in grem na avtocesto, mi "pije" okoli 30 KWh na 100 km. Pa je neprimerno manjsi avto in vozim se sam.
Pred kratkim sem bral test, ko so novinarji preizkusali prevoziti brez polnjenja, razdaljo med Munchnom in Berlinom (680 km). To razdaljo je uspel prevoziti samo Mercedes. Porsche tega ni zmogel. Tudi Tesla ne.
Poraba na avtocesti pa je bila med 27 in 30 KWh.

Zato dvomim, da je podatek za doseg, 700 km resnicen. Ce je to res, ima ta zverina okoli 200 KWh veliko baterijo. V kar pa mocno dvomim. Vsi proizvajalci na polno lazejo glede dosega. Pisejo, da ima porabo okoli 15 KWh na 100 km. Ko pa testirajo novinarji, je poraba do 40% visja. Ce pa upostevamo se mraz ali poletno vrocino, pa 4 potnike v avtu in nekaj prtlage... potem pa je bolje pes na pot.

Sem navdusen nad EV, ampak, to niso avtomobile za vsakega. Pa na zivce mi gre zavajanje s strani proizvajalcev, glede "dosega".
Živjo,

razumem tvoj gnev glede obljubljenega dosega. Delno je upravičen, v celoti pa vsekakor ne. Proizvajalci vselej napišejo vrednosti v dobrih, domala idealnih pogojih. Jaz jim pravim bele laži... Ker pa so pogoji isti za vse, si je mogoče predstavljati odstopanja, ki segajo od 10-15 pa vse do 50 odstotkov glede na kopico dejavnikov.

Tale volvo, kapaciteta baterije btw še ni znana, bo najbrž v praksi delal od 400 do 600 km. Približno tako kot naš testni mercedes-benz EQS na potovanju v nemški Alsfeld. www.finance.si/pmm/1.../a/9002776

Na avtocesti sem izmeril, da bi s polno baterijo prevozil 570 km, uraden doseg je 672 km. Poraba je bila okoli 20 kWh, sicer julija, to je manj kot mi te dni "pije" citroën ë-C3. Podatkom je torej, z nekaj rezerve mogoče verjeti. To dokazuje tudi moja izkušnja z domačim EV.

S taycanom sem lansko jesen s polno baterijo prevozil 450 km. To je sicer manj od uradnih podatkov, a ni slabo za avto s skoraj 900 konji...
www.finance.si/avto/.../a/9028804
0313EKINX sporočil: 746
[#3057473] 00:37 · odgovor na: milos9 (#3057472)
Odgovori   +    1
Nisem jezen na proizvajalce zaradi zavajanja. Vem, da zavajajo. Zato sem kupil EV kot drugi avto. Za voznjo okoli hise. Res je, da imam malo tezjo nogo. Ampak, zena, ki se z njim vsak dan vozi pocasi, ji trosi okoli 17 KWh na 100 km. Ampak, to so nizke hitrosti. Od 40 pa do 80 km/h. Ce pa se 4 vsedejo v avto in se po AC odpeljejo v Nemcijo, bodo morali na polnilnico ze po 300 km.

Ob vsej kopici podatkov, ki so predstavljeni pri tem avtu, proizvajalec ni predstavil velikosti baterije??? To je res nenavadno. In kar je tudi zelo pomembno, kaksna baterija je v tem avtu. Baterija namrec predstavlja vsaj 1/3 celotne vrednosti avta.
FIN-544124 sporočil: 3.923
[#3057475] 01:06
Odgovori   +    1
Hmmmmm, 680 konjev ?

Kaj je tu zelenega ?

No, pa 350 kw polnilnice so itak za vsakim vogalom.
FIN-544124 sporočil: 3.923
[#3057476] 01:06
Odgovori   +    0
Hmmmmm, 680 konjev ?

Kaj je tu zelenega ?

No, pa 350 kw polnilnice so itak za vsakim vogalom.

Strani: 1