Izbrani forum: Moje finance
Izbrana tema: članek Bomo dobili davek na nepremičnine in bo postal aktualen prenos otrokom?
Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...
sporočil: 43
[Moje finance]
Tema: Bomo dobili davek na nepremičnine in bo postal aktualen prenos otrokom?
[#3054390] 08.01.25 10:28 · odgovor na: (# 3054353)
[#3054390] 08.01.25 10:28 · odgovor na: (# 3054353)
>Torej bodi natančen in piši, da se bo DELNO pobotal. To pa pomeni, da se bo donos od oddjanja zmanjšal. In noben pri zdravi pameti, ne bo več vlagal v najemni trg.
> No pa poglejmo, če trditev "ker se bo davek pobotal z davkom na najemnino" drži. Da se pobota v celoti mora veljati
>
> vrednost_nepremicnine * 1,45% = letna_najemnina * 25%, iz česar sledi, da mora biti
>
> letna_najemnina = vrednost_nepremičnine * 5,8%
>
> Pa me popravi, če sem se kje zmotil. Višino najemnin, bo treba zvišati, na vsaj 5,8% , ker so običajne najemnine tam nekje okoli 3 - 4 % od vrednosti nepremičnin.
>
> QED
Zakaj bi se pa ti v celoti pobotal? In zakaj bi najemnik bil dolžan kriti davek, ki ga plača lastnik?
Najemnine so že sedaj na zgornji meji, ali pa celo čez cca 4% vrednosti nepremičnine.
In če se ti pobota cca 2/3 tvojega nepremičninskega davka, potem je to že nekaj, a ne. In je davčna stopnja mnogo prijaznejša za tvoj žep.
Konec koncev, če pač nekdo misli, da se mu več ne splača biti lastnik nepremičnine, lahko le to tudi ponudi na trg in denar vloži drugam. Zdaj je idealen trenutek, ko so cene na vrhuncu :)