Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

mirc01 sporočil: 32
[Polo83]
slovenski/avstrijski sistem vinjet je odličen
Kakor za koga, nekateri plačujejo, da je drugim ceneje, če smo že pri tem.
Odličen morda, pravičen vsekakor ne..

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3045825

Strani: 1

0430ABAKU sporočil: 1.917
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 08.08.2024 15:21
Nepravičen je s stališča, da nimamo vsi enakih možnosti (pravic).

Znanec iz Avstrije se nam samo reži.
Ima dva avta in se lahko po naših cestah vozi z eno vinjeto z obema. Prestavi tablice in gremo. Podobno tudi Švicarji.
Mi moramo imeti za vsak avto svojo vinjeto. Jaz imam 4 avte. Vinjeto imam samo za dva.

Sicer je pa povsod kakšna nepravičnost.
Sem Čehom dal zahtevo, da me dajo v register, da za češke AC ne rabim vinjete. Imajo namreč izjemo za EV.
Najprej niso hoteli (so nekaj palamudili, ker nisem Čeh), pa sem jim zagrozil, da bom sprožil spor na EU ravni.
Mi pa to bolj malokrat koristi, ker Češka ni blizu. Slovenija za Avstrijce pa je in komot izkoriščajo svoj privilegij s tablicami.
odvisnik sporočil: 1.219
Kaj pa 50 posto dohodnine:).
Polo83 sporočil: 1.200
Slovenski sistem vinjet omogoča mobilnost in konkurenčnost, nižje cene nepremičnin in najema...iz sistema kot ga ima hrvaška bi eventualni višji prihodek pojedli višji stroški(koncesionarjev-političnih prisklednikov)
denac sporočil: 70
Zadnja sprememba: denac 09.08.2024 00:35
[mirc01]
> [Polo83]
> slovenski/avstrijski sistem vinjet je odličen

Že od vsega začetka pišem, da vinjete niso ravno pravične, so pa pametne. Z vinjetnim sistemom spraviš mnogo več avtov na AC.
Endimion sporočil: 10.617
[mirc01]
> [Polo83]
> slovenski/avstrijski sistem vinjet je odličen

Seveda je pravičen.

AC križ je zgradilo državno podjetje DARS, ki je za to najelo kredite, za katere jamči država.

Voznik osebnega avtomobila v Sloveniji letno plača 117€ za letno vinjeto, in to potem koristi kolikor hoče. V to kvoto so všteti vsi mali Caddy dostavniki. To pomeni 30c na vsak dan v letu. Ali ceneje kot ena sama samcata vožnja z avtobusom v Ljubljani. Za redne uporabnike je to vrhunsko poceni. Kombiji plačujejo pa mislim da 245€ letno. Kar je 70c na dan. Tovornjaki pa imajo klasično elektronsko cestninje.

Osebni tranzit tujcev je dražji. Na voljo ima le tedensko vinjeto, ki pa jo pokoristi v nekaj urah vožnje čez Slovenijo. Po sedmih dneh mora kupit novo. Skratka za denimo 10 ur vožnje mora praktično kupit dve tedenski vinjeti. Malo ga lupimo. Pa kaj.

Katerikoli drug princip bo podražil to za domače ljudi, in domač posel.

Strani: 1