Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako so nas pohrustali Balti?

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

crt sporočil: 27.715
[Glavni forum] Tema: Kako so nas pohrustali Balti?
[#3045559] 04.08.24 06:38 · odgovor na: odvisnik (#3045556)
Odgovori   +    8
Zadnja sprememba: crt 04.08.2024 06:56
ne vem, ce si opazil - kaze, da ne - vendar jaz nisem nikjer govoril o visini place, kot tudi clanek ne.

lahko pa vseeno odgovorim na tvoje izvajanje, ker je ravno jutro in se mi se da:

- visina *minimalne* place ni ravno neka informacija, ker je to stvar tako "nosilne sposobnosti" gospodarstva kot tudi politicnega ukaza in to drugo naredi stvar zelo mehko; recimo ceska minimalna je 60% slovenske, zdaj pa ce hoces iz tega sklepati, kako ubogi da so cehi... se morda prej ustavi.

- ce pogledas atatisto, bos videl (to je sicer iz 2020-2022), da je slovenski minimalc 60-i-nesto % medianske (ne povprecne, medianske, tako da odpade "ja ampak najvisje/najnizje popacijo") place, baltski pa 40-i-nesto, tako prides od deus-ex-machina minimalca do dejanskih izplacanih plac in spotoma dobis se kvantifikacijo zgoraj omenjene mehkosti oziroma tega, koliko so lokalne politike zaljubljene v vsi bomo imeli nadpovprecne place".

- ce se ti od tu dalje se vedno da, lahko pogledas na eurostatu se ppp, torej lokalni primerjalni nivo cen, in ugotavljas razlike v kupni moci medianske place.

- ko das skupaj vse troje, lahko gres z zgodbo o minimalni placi nazaj spat, jaz grem pa race in pse zrihtat.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 3045559

Strani: 1

odvisnik sporočil: 1.196
[#3045562] 04.08.24 09:19 · odgovor na: crt (#3045559)
Odgovori   +    0
Ne poznam toliko zgodovine baltov, a po moje je komot podobno krvava na nacionalni ravni. Nekaj sem bral na wikipedii, da so se borile tri struje po 1920 za premoč.
Cifre sem dal, ker se da bolje primerjat. In ja vsekakor je minimalc politična odločitev, zato sem dal zraven nizozemce. Glede na razmerje bdp/minimalc smo verjetno tam tam.
[#3045565] 04.08.24 09:29 · odgovor na: crt (#3045559)
Odgovori   +    2
Vsekakor se strinjam, da so balti uspešni, vprasanje pa če bi isto delovalo pri nas.
Ko si omenjal korejo in taiwan, so vključno z japonsko po Bdp tam z nami nekje. Oz so japonci podobno pred nami kot smo mi pred balti.
Oz po temle smo skor poravnani.
countryeconomy.com/c...n/slovenia

O fak ujeli so nas slovenci, bojo sedaj rekli japonci, le kaj smo delali narobe zadnjih 60 let. Pejmo pogledat k njim :)
[#3045566] 04.08.24 09:38 · odgovor na: crt (#3045559)
Odgovori   +    0
Usa ima podobno nizek minimalc. Po moje je to pač zavestna odlocitev politike, da se določen procent ljudi pusti v dreku. Vsekakor je potlej kupna moč povprecja vecja, ker imaš dovolj poceni revežev.
Pač sem marksist in kristjan :)

Strani: 1