Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

crt sporočil: 27.715
Zadnja sprememba: crt 27.05.2024 10:05
[odvisnik]
Pod fasizmom se je v italiji baje veliko naredilo, podobno pri nas pod komunizmom ali pa trenutno na Kitajskem, v Rusiji.
"hitler? der war gut, baute autobahn.." recejo menda v enih krajih se danes. ni problem "veliko naredit", problem je vedno to, kaksen je strosek narejenega, ki je lahko v denarju, casu, ljudeh.

ze kar star komentar na temo demokracije je, da deluje toliko casa, dokler folk ne skuzi, da si lahko pri-voli denar (oziroma kot jaz temu recem, da je politik naprava za bozanje volilcev v smeri dlake). potem lahko dela kar en cas se naprej, ce je denarja dovolj, da se dlakosmerna poraba pozna le pocasi.
Če se omejim le na stavek kardelja je več svobode posameznika v bolj avtoritarnih sistemih:)?
to s kardeljem je po moje smiselno gledati v razmerah tistega casa, kar gre za moje oci takole:

- zgodil se je maspok in njegovi slovenski odmevi (oboje lahko gledamo tudi kot rep studentskih nemirov na zahodu 1968+)
- to je bilo zatrto
- vendar hkrati vzeto na znanje, da pritisk narasca
- rezultat tega je bilo sistemsko popuscanje v smislu vec svobode, kakor se je to dalo in zmoglo takrat pojmovati, v smeri ustave 1974 in taksnih politicno-filozofskih konceptov, kot je bil ta s sreco posameznika
- kako bi se zadeve naprej odvile (a bi se to prijelo in kaj nastalo), v bistvu ne vemo, ker je potem umrl tito in se je zacela tekma drugacne vrste
- najvecji subjektivni obcutek svobode je bil verjetno v poznih 80ih - ko je bilo jasno, da stare drzave vec ni, ceprav je formalno se obstajala, nove (z nekimi novimi nabori in nacini obvladovanja posameznika) pa se ne
- ta obcutek je v naslednjem kadru dozivel rude awakening v obliki streljanja, tak da kurc pa obcutki