Zasebnost

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.447
[odvisnik]
Stanovanje se za storitev airbnb še vedno uporablja v skladu z namenom in bolje kot npr prazno, če le teh primanjkuje.
Tako stanovanje, polno ali prazno, ne rešuje težave s primankljajem stanovanj za lokalno prebivalstvo. Da so odločitev dali v roke lokalni samoupravi je pa smiselno. Ker bo morala lokalna samouprava pa pretehtati in dati na vago oboje. Potrebe lokalnega turizma, in potrebe lokalnih prebivalcev. In so seveda okoliščine od občine do občine drugačne.

V celotni slovenski Istri je nemogoče dobit garsonjero, ali enosobno stanovanje za dolgoročni najem. Moj znanec je dobil job v Izoli. Naposlušal se je stavkov: "Ma oddamo, ma samo od Oktobra do Aprila, ker pole pridejo turisti." in lepo vsak dan dela 250km na relaciji LJ-IZ-LJ. Moja ma stanovanje v Izoli. Ko prideva jeseni ali pozimi za vikend tja (greva pa skoraj vsak vikend v letu), je v garaži pod blokom 5 avtomobilov. parkirnih mest pa 60. V Luciji greš ob 9 zvečer ven in opaziš, da v 80% stanovanjih luči ne gorijo. to ni zato, ker bi ne imeli žarnic. Piran je izven sezone mesto duhov. Sm lani na dopustu govoril z enim občinskim svetnikom. Mirno je priznal, da po njegovi grobi oceni 60% od menda 13.000 občanov pirana (osebe s prijavljenim stalnim prebivališčem) sploh ne živijo tam.

Če bodo v neki občini opazili, da je tega oddajanja toliko, da to načenja potrebe lokalnega prebivalstva, ali pa karkoli drugega, ga bodo ustrezno omejili. ali pa pač ne. Kranjska Gora ga najbrž ne bo. In Posočje ravno tako ne. Na bledu pa to že ni tao enoznačno, kot sam Župan pravi. Da tudi lokalni prebivačlci počasi pravijo, da želijo biti Kraj Bled, ne pa turistično naselje Bled. Za Ljubljano je Župan rekel, da ne vidi potrebe po spreminjanju na več kot 30 dni v letu.

V Piranu bi znali pa referendum imeti. Ogromno "stalnih" prebivalcev, ki so v resnici v Ljubljani, Kranju, Mariboru, Celju, ima tam volilno pravico. In seveda služijo s tem oddajanjem. A dejanski prebivalci pa že opažajo spremembe na slabše. Ker je dejanskih stalno živečih ljudi tam manj, se im dogaja, da jim bančno poslovalnico zaprejo, ker ni rentabilna. Pošta bo menda naslednja na vrsti. Urniki trgovin se izven sezone skrajšajo, ali pa se kar zaprejo. Kolegica prodajala stanovanje v Piranu. Vsak, ki pride na ogled, dobi promptno informacijo, da se ne prodaja za namen nadaljne oddaje. "Ja in kako boste pa to dosegli?"je čudeno vprašanje. In ona: "Ne bom vam dala soglasja. Vsa ostala stanovanja v hiši so moja.". Za spodobno ceno ga je kupil ravno tako pirančan, in ga dal hčeri.

Je kar prav, da so dali škarjhe in platno urejanja tega lokalni samoupravi. Naj se na lokalni ravni med seboj zmenijo, koliko tega oddajanja dovolijo, in a ga sploh velja omejevati.