Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

najobj sporočil: 32.464
Zadnja sprememba: najobj 10.05.2024 14:40
[0430ABAKU]
> [najobj]
> ... Tudi ko so se v socializmu zgradile soseske v slogu ljubljanskih Fužin, je stanovanje vselej bilo uvrščeno v poglavje »sanje«. ...
>
> ... ja, ampak v gnilem socializmu so svoje sanje dosanjali in se v svojem stanovanju zbudili vsaj nekateri, zdaj pa v blestečem kapitalizmu svoje sanje mladi lahko samo sanjajo in se v svojem stanovanju brez pomoči bogatih staršev ne more zbudit noben ...
>
> P.S.: Levico sem volil zaradi mladih - kdo jim bo pomagal, če ne mladi sami sebi - pa sem se zmotil, ker mladi politiki v Levici pomagajo predvsem sami sebi ...
Ne verjamem v bistvene razlike. Priti do stanovanja je bil vedno podvig.
Tudi sam nisem videl druge variante, kot da sem na puf kupil zemljo in sam lastnoročno vozil samokolnico, vrtel mešalec in zlagal vkup cegle.
Bolj vidim problem v tem, da se te končne zasilne variante danes mulci ne gredo več. Fizična dela so postala fuj, razen če gre v malem obsegu za hobi.

V bistvu je danes lažje. Če imaš kakršnokoli službo, te banke kar zasipajo s ponudbami za (sprejemljivo) kreditiranje na praktično neomejeno odplačilno dobo (kolega je v zrelih letih dobil kredit, ki ga bo odplačeval do svojega 80. leta starosti). Za službe pa itak beremo, da moraš danes biti skrajni levak, če je nimaš.
V poznem socializmu kreditiranja ni bilo, ker je bila inflacija ubijalska in krediti za kreditodajalce niso bili smotrni (razen s klavzulami, ki niso bile življenjsko realne).
V začetnem kapitalizmu sem pa tudi doživel: A v d.o.o.-ju ste zaposleni? Takim kreditov ne dajemo, razen če pripeljete poroka iz p.o. (neka bivša socilaistična oblika) ali d.d. Potem sem šel tako prijatelju jaz za poroka, saj sem bil zaposlen v Iskra XY v stečaju p.o. Burleska!
... OK, vsak ima svoj pogled na današnji stanovanjski problem, da pa te ne bi utrujal s svojim, bom kar Franklov pogled iz članka nalimal ...

... 2. Če ob začetku kapitalizma država in družbena podjetja ne bi prodali stanovanj, in to poceni, zdaj težav ne bi bilo

To je zgolj pogojno res. Če ne bi bili sprejeli Jazbinškovega privatizacijskega zakona, s katerim so stanovalci ugodno kupili družbena stanovanja, mlada država ne bi prišla do dovolj trdne valute, ki je bila pogoj za to, da je Slovenija lahko z manj muke postala samostojna. To dejstvo je danes pozabljeno. In ne samo, da je ta zakon omogočil, da je Slovenija prišla do večje količine nemških mark, ki so pred tem počivale pod žimnicami, spodbudil je, da so novi, tudi uradni lastniki začeli več vlagati v nekoč družbena stanovanja. Če ne bi, bi ta stanovanja propadala, saj država ni imela dovolj sredstev, da bi jih primerno vzdrževala.
...

... khmm, in če dodam svoje skromno mnenje, za razliko od solidarnega socializma zaradi sebičnega kapitalizma (= še šolarji nočejo pomagati drug drugemu) kakšnega novega "Jazbinška" v Sloveniji ni in ga ne bo več nikoli ...