Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Fiskalni in politični maček

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

Endimion sporočil: 10.405
[Glavni forum] Tema: Fiskalni in politični maček
[#3039110] 02.04.24 16:39 · odgovor na: Bogomir1 (#3039079)
Odgovori   +    2
Ah daj no!

Te povestice že dolgo ne držijo več.

Delovne migracije v smislu uvoza delovne sile, so realnost. Nam se je na mesto serviserja CNC strojev prijavil Nigerijec, ki je priplaval na Lampeduso kot otrok in naredil šolo v Italiji. A tam ne dobi dela.

In denar ni omejena dobrina. Tudi to smo že vzeli. V Frankfurtu je drevo, ki rodi ročno toliko, kot mu rečeš naj dobi. Docela politična odločitev.

Penzijski sistem kot ga imamo, je stabilen, inflacijsko nevtralen, in daje solidno neko osnovno rento za starost. In kar je najpomembneje. Malo sam sebe dela. Pokojnine so 5 milijard kupne moči, ki se povečini porabi doma. Če je direktno in indirektno pobranih davkov le desetina, je to 500 milijonov ki padejo v proračun.

Pokojninski sistem je tanker. In vsak tanker se počasi in težko obrača. Rekalibracija pa je bila potrebna. Ker je število upokojencev naraslo, hkrati smo šli v zavestno nižanje prispevnih stopenj in uvedbo 2. stebra. Ampak pridobljenih pokojnin od prej ne smeš nižati. Ljudje so svoje pravice pridobili nekoč nazaj po nekih pravilih.

Da smo se prilagodili, je trajalo 25 let.

In ne pozabi. Pokojnine so z naskokom največja politična kategorija. Drekat kaj po tem je politični samomor, pa je barva majice povsem nepomembna...