Zasebnost

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako je vojna v Ukrajini vse bližje Sloveniji

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

trocki sporočil: 1.343
[Glavni forum] Tema: Kako je vojna v Ukrajini vse bližje Sloveniji
[#3028558] 05.10.23 11:13 · odgovor na: PAC89 (#3028552)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: trocki 05.10.2023 11:14
[PAC89]
Večina jih ni odšla iz ekonomskih razlogov, pač pa zato, ker jim je bilo jasno in odločno povedano, predvsem pa pokazano, kdo je po novem šef in kaj jih čaka, če ostanejo. Ljudje so izginjali čez noč in to ne samo zato, ker bi sami šli, novoprišleki so jim izdatno "pomagali" pri odseljevanju in naseljevali "pravoverne". Z izkaznico partije, kakopak.

Italijanščina je danes v slovenskem delu Istre uraden jezik zgolj na papirju, nič več od tega.
Če bi bilo tako kot praviš, bi odšli vsi, kar pa se ni zgodilo. Seveda se je najverjetneje dogajalo tudi to, kar trdiš, a dvomim, da je bilo to v tako množičnem merilu, da bi odločilno vplivalo na odhod ezulov. Res pa je tudi, da se še dandanes ne ve, koliko je teh ezulov bilo, razne številke se običajno uporabljajo za namen manipulacije. Italijani in Janševi navajajo previsoke številke, naša levica pa najbrž prenizke.

To, da je nek jezik uraden, seveda vedno pomeni, da je "na papirju". Kajti zakoni so objavljeni v Uradnem listu, ki je na papirju (no, bil včasih). Torej če greš narediti osebno izkaznico v Koper, boš dobil dvojezično, pa to želel ali ne. Drugo pa je dejanska raba jezika. Sam dobro vem, da se je še pred 50 leti v Kopru na ulici govorilo italijansko, danes pa najverjetneje v italijanščini ne opraviš nič niti v uradih, čeprav bi to moralo biti omogočeno. ampak tako pač je povsod. Jezik namreč ni element nacionalne identitete, ampak le sredstvo komunikacije. In komuniciraš pač s tistim sredstvom, ki je najblj primerno, običajnoo je bolje, da te razume čimveč ljudi.